Trabzon yerel basını Anadolu’da ilk sırada
Her gün yeni bir medya aracının çıktığı günümüzde, günlük klasik kağıt baskı gazetelerin tirajlarının, reklam ve ilan gelirlerinin azaldığı tüm bunların doğal sonucu olarak okunma oranlarının düşmesiyle beraber prestijlerinin de azaldığı bilinen bir gerçe
Her gün yeni bir medya aracının çıktığı günümüzde, günlük klasik kağıt baskı gazetelerin tirajlarının, reklam ve ilan gelirlerinin azaldığı tüm bunların doğal sonucu olarak okunma oranlarının düşmesiyle beraber prestijlerinin de azaldığı bilinen bir gerçek. Pek çok yerel ve ulusal gazete bu şartlara yenik düşerek çoktan kepenk indirdi bile. Yazılı kağıt basın ayakta kalabilmek, varlığını sürdürmek için ne yapmalı ne tür çarelere başvurmalı? Tüm bu konuları sektörden bir isim Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgut Özdemir ile konuştuk.
YEREL GAZETELERİMİZ SEÇİM ZAMANLARINDA BİLE OBJEKTİF DAVRANIYOR
Muhabir : Trabzon’da görsel ve yazılı yerel medya işlevlerini, sorumluluğunu tam olarak yerine getirebiliyor mu. ?
Özdemir: Biz iddia ediyoruz ki, Trabzon’da yerel basın Türkiye’de güç, işlev ve tiraj olarak ilk sıradadır. Bugün bizim yedi tane yerel gazetemiz var. Nüfusa göre baktığımız zaman bazıları bu sayının fazla olduğunu söylüyor, ama bizim gazetelerimizin birçoğu aynı zamanda bölge gazetesi konumundadır. Onun için sadece Trabzon’un portföyüyle değerlendirmemek lazım. Birkaç ilin dışında bazı yerel gazetelerin bayide satışı çok az, böyle baktığımız Trabzon’da yedi gazetemizin toplam baskı sayısıyla beraber Anadolu’da birinci sıradayız. Bizim halkımız, vatandaşımız demek ki yerel gazete okuma alışkanlığı edinmiş, dolayısıyla yerel sorunları yerel gazetelerden takip ediyor, tabi ki bunda Trabzonspor’un da etkisi var. Tabi ki yerel gazetelerimizin bir takım eksiklikleri, sorunları var, kalifiye eleman sıkıntısı var. Bizim yerel basınımızda seçim zamanlarında bile bir objektiflik görebilirsiniz. Bütün partilere yer vermeye çalışıyorlar, muhalefet ve iktidar partisini destekleyen yazarlara aynı anda yer veriyorlar, bu renkliliktir. Bölgemizin ve ilimizin sorunlarını ilgilendiren konularda da bütün yerel gazetelerin tek bir başlık adı altında çıktığı zamanlar oluyor. Yani toplumsal bilincin oluşması konusunda Trabzon basını bu işlevini yerine getirebiliyor diyebilirim.
ŞEHRİMİZDE ZARAR EDİP KAPANAN GAZETE YOK
Muhabir : Trabzon’daki yerel gazeteler ekonomik olarak kendini idame ettirebiliyor mu?
Özdemir: Şehrimizin ekonomik koşulları belli, Trabzon sanayi kenti değil, daha çok turizm yatırımları var, tarıma dayalı sanayisi var. Dolayısıyla resmi ilanın dışındaki pastadan çok fazla gelir elde edilemiyor. Bu yüzden gazeteler gelirlerini daha çok genişletmenin gayretindeler. Yedi yerel gazetemiz bütün ekonomik sıkıntılara, giderlerin artmasına rağmen yine de yayın hayatlarını sürdürüyor. Trabzon’da zarar edip kendiliğinden kapanan gazete yok. Sadece gazeteler el değiştirdi, isim değiştirdi ya da birleştiler. Bu gazetelerin okunmasının altında Trabzon basınının güçlülüğü yatıyor. Trabzon yerel basını onurlu mücadelesini birtakım zorluklara rağmen sürdürmeye devam ediyor.
EMEKTAR ÇOK SAYIDA GAZETECİ İŞSİZ DURUMDA
Muhabir : Klasik yazılı basının güç kaybetmesi ve kapanması medya sektörünü nasıl şekillendirir?
Özdemir: Trabzon için böyle bir sıkıntı yok, ama ülke geneline baktığımız zaman son yıllarda özellikle Ankara’da çok değerli arkadaşlarımız en verimli çağlarında işsiz geziyor. Çok sayıda işsiz gazeteci var, bu gazeteci arkadaşlarımız ülkemize birçok değer katabilecek arkadaşlarımızdı, onların işsiz kalması bizi üzüyor. Ulusal basında da zaman el değiştiren gazeteler oluyor. İktidara yakın insanlar bunları satın alıyorlar bu yüzden muhalif gazetelerin sayısının az olması bir de işsiz gazetecilerin sayısının artması ülkemizde basın özgürlüğü ve basının gelişimi adına önemli bir sorundur.