Şark Çıbanı Hastalığı Nedir? Şark Çıbanı belirtileri nelerdir?

Şark Çıbanı hastalığı nedir, belirtileri nelerdir, nasıl bulaşır, Şark Çıbanı hastalığı tedavisi nasıl olur? İşte detaylar...

Şark Çıbanı Hastalığı Nedir? Şark Çıbanı belirtileri nelerdir?

Şark Çıbanı hastalığı nedir?

Şark çıbanı paraziti taşıyan kum sineğinin (tatarcık, yakarca, güpdüşen); insanları sokmasıyla bulaşan bir deri hastalığıdır. Halep çıbanı, güzellik yarası olarak da bilinir.

Hastalık İnsanlara Nasıl Bulaşır?

Şark çıbanı insanlara parazit taşıyan kum sineklerinin sokması ile bulaşır.

Hastalığın Belirtileri Nelerdir?

Şark çıbanının bulguları parazit taşıyan kum sineğinin sokmasından sonra ortalama 4 – 8 Ay içinde ortaya çıkar. Şark çıbanı genellikle yüz, eller, ayaklar ve kollar gibi açıkta kalan yerlerde ciltte kabarık, kırmızı sivilceye benzer şekilde başlar, yaklaşık 6 ay içerisinde 1-2 cm çapına kadar genişler ve ülserleşir.

Hastalığın Tedavisi Var mıdır?

Tedavisi vardır. Şark çıbanı tedavisinde uygulanacak yöntem hastalığın şiddetine, yara sayısına ve yerine, etkenin tipine göre farklılık gösterdiğinden hastaya göre değişiklik göstermektedir. Hastalığın tedavisi genellikle yara içine ilaç uygulaması ile yapılmaktadır. Ancak farklı tedavi yöntemleri de bulunmaktadır. Hastalık tedavi edilmezse; ciltte ömür boyu kalacak izler bırakır. İltihaplı yaraya konan kum sineği, hastalığı başka insanlara taşır. Bu nedenle tüm hastalar tedavi edilmelidir.

Hastalığın Aşısı Var mıdır?

Şark çıbanına karşı halihazırda onay verilmiş bir aşı bulunmamaktadır.

Hastalıktan Korunmak İçin Ne Yapılabilir?

Hastalığın bulaşmasını önlemek için kum sineği sokmalarından korunmak esastır. Sinek kovucu losyon ve matların kullanılması, güneş battıktan sonra pantolon ve uzun kollu kıyafetler giyilmesi, klima ve vantilatör gibi hava akımı sağlayan cihazların bulduğu odalarda uyunması gibi kişisel korunma önlemleri alınmalıdır.Kum sineklerinin üremesine uygun ortamları yok etmek için yaşanılan yerde açık foseptik çukuru varsa kapatılmalı, evlerin etrafındaki su birikintileri kurutulmalıdır.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler