Pelitli'ye yıkım kararı

DHMİ Hava Limanı Başmüdürü Vedat Atabek, Trabzon Havalimanı'ndaki yenileme çalışmalarının tüm hızlıyla devam ettiğini belirtirken verimlilik açısından yaşanan bir çok sıkıntıyı haber61 okuyucularıyla paylaştı.  Trabzon Havalimanı'nın bulunduğu Pelitli Mev  

Pelitli'ye yıkım kararı


DHMİ Hava Limanı Başmüdürü Vedat Atabek, Trabzon Havalimanı'ndaki yenileme çalışmalarının tüm hızlıyla devam ettiğini belirtirken verimlilik açısından yaşanan bir çok sıkıntıyı haber61 okuyucularıyla paylaştı.

Trabzon Havalimanı'nın bulunduğu Pelitli Mevkii'ndeki apartmanların, Türk Sivil Havacılık Kanunu'nda havaalanı etrafındaki yapılaşmalarla ilgili düzenlemeyi içeren 47. maddeye aykırı olduğunu ifade eden DHMİ Hava Limanı Başmüdürü Vedat Atabek, “Bunların tümünün yıkılmasıyla ilgili bakanlıktan Trabzon Valiliği'ne kabahatler kanunu istikametinde uygulama yapma talimatı geldi” dedi.

Bu kararın uygulana bilirliği konusunda belediyelerin destek çıkması gerektiğini ifade eden DHMİ Hava Limanı Başmüdürü Vedat Atabek, 6,5 metre yüksekliğindeki bütün yapılar, kanuna aykırıdır. Pelitli'de 25 metre olan bir çok bina var. Yıkım kararı uygulana bilir mi bilemiyorum” dedi.

Ayrıca 47. maddede şu ifadelere yer veriliyor; “Yasaklara aykırı hareket eden kişilere, ilgili valilik tarafından Kabahatler Kanununun 32. maddesi hükmüne göre idari para cezası verilecektir. Valilik ayrıca ilgili kişiye emir ve yasağın yerine getirilmesini sağlamaya yönelik azami bir süre verir. Bu süre zarfında emir ve yasağın ilgilisince yerine getirilmemesinin hukuki sonuçları açıkça belirtilir. Emir ve yasağın yerine getirilmediği takdirde masrafları yüzde 20 zammıyla birlikte ilgilisinden tahsil edilmek üzere, kamu gücü kullanılarak yerine getirilir”

Trabzon Havalimanı'nda yeni yapılan İç Hatlar Terminali'ni ilk kez haber61 görüntüledi.

YENİ YAPILAN İÇ HATLAR,  FORUM TRABZON İŞ MERKEZİ İLE AYNI TARİHTE AÇILMASI PLANLANIYOR

Yapımına halen devam edilen iç hatlar terminali hakkında bilgi veren DHMİ Hava Limanı Başmüdürü Vedat Atabek, “Terminalin yapımı aşamasında kaya dolgunluğunda çok büyük sıkıntılar yaşandı ama biz bunları çalışmalarımızla aştık.

17.200 metrekare kapalı alan içerisinde iç hatlar terminali yapılıyor. Bodrum katını da düşünürsek 4 katlı bir bina olacak. 2 katını gidiş ve geliş olarak kullanacağız. 3. katlar büro olarak ve idari odalar için kullanılacak. Terminal yapım aşamasında 1,5 milyon yolcu kapasiteli olarak planlanmıştı ama iç hatlarda yaptığımız düzenlemelerle 2 milyon yolcu kapasiteli olacak.

Terminalin yapım aşamasında ciddi anlamda kaya dolgusuyla ilgili sıkıntı yaşandığı için burada yaşanan çalışmalardan dolayı terminalin açılışı yapılamadı. Halbuki geçen yılın 6. ayında açılması gerekiyordu. Umudumuz Haziran ayının sonuna doğru açılışının yapılması. Terminal içinde çok az bir çalışma kaldı ama terminal dışında çalışmalar devam ediyor. Etrafındaki otopark, yol bağlantıları, arıtma tesislerinin yapımı ve kanalizasyon bağlantılarını da düşünürsek sürece ihtiyacımız var. Özellikle terminalin batı kısmında kalan dolgularının kırılma çalışmaları devam ediyor. Eski binalar dış hatlar terminali olarak kalacak” dedi.

GÜVENLİK SORUNU VAR

Trabzon Havalimanı'nda ciddi anlamda güvenlik elemanı problemi olduğunu ifade eden DHMİ Hava Limanı Başmüdürü Vedat Atabek, polis sayısının yetersiz olduğunu belirtti.

Özel güvenlik sisteminin hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Atabek, konuyla ilgili maddi anlamda problem olmadığını ancak Hazine Müsteşarlığı'ndan net bir tavır beklediklerini söyledi. Atabek, “İç hatlar terminali hayata geçtiğinde bu sorun daha fazla yaşanacak. Mevcut durumda 150 personele ihtiyaç var, iç hatlar açıldığında 285 personel ancak ihtiyacı karşılayabilir. Ama ortada oturmuş bir güvenlik firması da yok” dedi.

YOLCU AKIŞI YÜZDE 20 ARTACAK

Yolcu trafiğini sorduğumuz Atabek, “Trabzon'da yolcu akışında 2006 ve 2007 yıllarına göre yolcu sayısında artış var. Ama dış hatlara baktığımızda düşüş var. Önümüzdeki yıllar itibariyle sayıların yüzde 20 oranında  artacağını düşünüyorum” dedi.

ORGİ UZUN VAADEDE ÖNCELİK TRABZON HAVALİMANI

ORGİ Projesi'nin hayata geçmesinin uzun vadede olacağını ifade eden Atabek, “Ordu Giresun vilayetlerini birleştiren ve deniz doldurularak yapılması planlanan havaalanı projesi, ancak bu konu ile ilgili katıldığım bir toplantıda bölgenin milletvekillerinin ısrarlı taleplerine karşılık Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım öncelikle Trabzon Havaalanı'na önem verilerek genişletileceğini açıkça ifade etmişti. Ama ileri boyutta Orgi projesinin de değerlendirileceğini söylemişti. Ama öncelikle Trabzon Havaalanı'na 2. pist yapılacak ve 25 uçağın park edebileceği alan yapılacaktır” dedi.

PİSTTE ÇATLAKLAR VAR

Trabzon Havalimanı'nın zemin olarak verimliliği konusunda haber61'in sorularını yanıtlayan Atabek, “Trabzon Hava Limanı pilotlar açısından sorunlu bir havalimanı olarak biliniyor. Ama ben bu fikre katılmıyorum. Pistte ciddi anlamda uçuşu engelleyecek bir sorunumuz yok. Sadece pistin zemininde yansımalar var. Pistin yüzeyi asfalt ve altı beton. Zamanla kırıklar oluşuyor, yansımalar oluşuyor. Kırılmalarla ilgili keşfini çıkardık, ödeneğini ayırdık, şimdi ihalesini yapacağız. Onun dışında yapısal olarak yağışlı bir bölgede olduğumuz için sis tabakası ara sıra sorun yaratıyor. Oda diğer havaalanlarına baktığımızda, Ankara Esenboğa Havaalanı örneğini verebiliriz, sis açısından durumumuz biraz daha iyi” ifade etti.

PELİTLİ'YE YIKIM KARARI ÇIKTI

Havaalanları çevresinde havaalanı mania planı kapsamında bulunan ve havaalanı mainia planına aykırı olan binalar için yıkım kararının çıktığını ifade eden Atabek, “Trabzon Havalimanı'nın çevre yapılaşmasıyla ilgili çok ciddi bir sıkıntısı var. Valilikte yaptığımız en son toplantıda, ciddi kararlar alındı. Havaalanı çevresindeki binaların yapılaşma usulüne ve mania planı kriterlerine aykırı yapıldığı ortaya çıktı. Yani burada binaların maksimum 6,5 metreyi aşmaması gerekiyor. Buna rağmen 25 metre yapılan binalar var. Bunların tümünün yıkılmasıyla ilgili bakanlıktan Trabzon Valilik makamına kabahatler kanunu istikametinde uygulama yapma talimatı geldi” dedi.

BELEDİYE HALK OTOBÜSÜ KOYSUN

Trabzon Havaalanına ulaşım konusunda yaşanan sıkıntıların ortadan kalkması için havaş yönteminin uygun olmadığını belirten Atabek, özel şirketleri yönlendirecek bir girişim içinde de olamadıklarını da ifade ederek topu Trabzon Belediyesi'ne attı. Atabek, “ Özel şirketlere bu teklifler de yapıldı. Ancak özel şirketlerin bu yönde talepleri olması gerekiyor ki bizde harekete geçelim. Ancak burada esas olan şu; artık belediyelerin havaalanlarına otobüs koyma yetkisi getirildi. Trabzon Belediyesi halk otobüsü koysun. Ama havayolları şirketleri de kendi uçaklarının yolcularını taşıyabilirler. Bir de yolcuların daha rahat ana yola ulaşabilmeleri için terminalle bağlantılı olarak karayoluna bir viyadük bağlantısı yapacağız. Gelen yolcu viyadükten ana yola çıkabilecek. Katlı otopark projesinin de hayata geçirilmesi noktasında çalışmalar devam ediyor” ifadelerini kullandı.

 
 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler