Osman Bektaş cevap verdi
Prof.Dr. Osman Bektaş’tan Trabzon Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu’na açık mektup Prof. Dr. Osman Bektaş, Akyazı’da petrol çıkabilir, gaz sınızıntısı vardır demeçlerini vermediğini kaydetti.İşte Prof. Dr. Bektaş’ın Başkan Gümrükçüoğlu’na cevabı:“Sayın Başkan
Prof.Dr. Osman Bektaş’tan Trabzon Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu’na açık mektup
Prof. Dr. Osman Bektaş, Akyazı’da petrol çıkabilir, gaz sınızıntısı vardır demeçlerini vermediğini kaydetti.
İşte Prof. Dr. Bektaş’ın Başkan Gümrükçüoğlu’na cevabı:
“Sayın Başkanım, 1 Haziran 2010 tarihinde Akyazı Dolgu Alanının Jeolojik Özellikleri ile ilgili basına vermiş olduğunuz demeçten konuyla ve bizimle ilgili bazı bilgilerinizin yanlış ve eksik olduğu anlaşılmaktadır. Hiç kimseyi veya kurumu eleştirmeden veya suçlamadan sadece toplumu ve yöneticileri bilgilendirmek ve uyarmak amacıyla daha önce yapmış olduğumuz saptamaların ana başlıkları aşağıdaki gibidir”
1- AKYAZIDA PETROL ÇIKABİLİR ! GAZ SIZINTISI VARDIR! DEMEÇLERİNİ VERMEDİK
Bazı yazılı basında çıkan ‘Akyazı da petrol çıkabilir’ haberi bizim bilgimiz dışında olan asılsız bir haberdir. Akyazı dolgu alanı ile ilgili gerçek bilgiler daha önce Haber 61'de ve Karadeniz Gazetesi'nde verilmişti. Bu haberlerin hiç birinde eleştirilerinize konu olan ‘Akyazı da gaz sızıntısı varmış’, veya ‘petrol varmış’ gibi ifadelere yer verilmemiştir. Bütün bunlara karşı ‘Belgeleri önümüze koyun, Bilim ve Tekniğin dediğini yaparız!’ diyen siz sayın Başkanımızın Akyazı ile ilgili bilimsel gerçekleri doğrudan Üniversiteden ve bilim adamlarından değil de dolaylı olarak basından ve Jeoloji Mühendisleri odası gibi sivil toplum örgütlerinden almayı yeğliyor olması bilime ve bilim adamına verdiğiniz değerin bir göstergesi olsa gerek.
2- İŞTE TRABZON METAN GAZ SAHASI İLE İLGİLİ BİLİMSEL BELGELER
1999 yılında Akçaabat- Yomra arasında yapılan jeofizik çalışmalarının sonucunda Trabzon sahilinin 35m derinliğinde başlayan metan gazı sahası varlığı yanda görülen ve daha önce referans verdiğimiz uluslar arası bir makalede yayınlanmıştı ( Okyar and Ediger., 1999, Seismic evidence of shallow gas in the sediment on the shelf off TRABZON; southeastern Black Sea: Continental Shelf Reserch, 19, 575-587 ).
Akyazı dolgu alanının bu metan gaz sahasının ön cephesinde yer aldığını, bu alanda metan gazı ve aktif fayların olup olmadığını ancak jeofizik ve sondaj çalışmalarıyla anlaşılabileceğini vurgulamıştık. Açık bir şekilde itiraf etmemiz gerekirki konuyla ilgili ULUSLARARASI ingilizce makalenin referansını ilgili kişiler tarafından okunması ve bilgilenmesi için vermiştik. Anlaşılan makale okunmamış ve dikkate alınmamıştır.
3-OLASILI METAN GAZI BACALARI AKTİF FAYLARIN İŞARETCİSİDİR
Metan gazı yüzeye doğru yükselirken fay ve kırıkları çıkış yolu olarak kullanacağını belirtmiştik. Yukarıda değindiğimiz Jeofizik verilere göre Trabzon da 35m su derinliğinde deniz tabanına 2-15m yaklaşmış olan metan gazının bölgede deprem üreten fayların bir kanıtı olabileceğini de vurgulamıştık. Kandilli rasathanesinin internet sitesinde yayınlanan Trabzon ve çevresindeki günlük, aylık, ve yıllık deprem kayıtları bu görüşü destekleyen ve Trabzon ilinin Karadeniz Deprem Kuşağında yer aldığını gösteren kanıtlarıdır.
4-DOLGU ALANININ FAYLI VE BLOKLU YAPISI SONDAJLARLA DEĞİL JEOFİZİK YÖNTEMLERLE SAPTANABİLİR
‘Yapılan sondajlar sonucu faylı yapılara raslanılmadı’ şeklindeki ifadenizin de bilimsel doyuruculuğu yoktur. Daha önce belirtildiği gibi Akyazı da deniz tabanındaki olasılı fayların ve kırıklı yapıların ayrıntılı bir şekilde belirlenebilmesi için bir bakıma yer rontgeni olan jeofiziksel çalışmalara gerek vardır.
ÖN YARGILI DEĞİLİZ
Sayın başkanım, siyasetçinin görevi halkın duymak istediği şeyleri söylemekse bilim adamının görevi de halkın uzun vadeli çıkarlarını korumaktır. Trabzonlu bir bilim adamı olarak Trabzon'un menfaatlerini korumak, Trabzon u çağdaş bir şehir yapma yolunda atılacak her adıma destek vermek bizim akademik ve hemşerilik görevimizdir.
Prof.Dr.Osman BEKTAŞ