1 Ocak'ta hastaneye gidecekler dikkat!
Kâğıt reçeteyi tamamen ortadan kaldıracak olan e-reçete sistemi, elektronik ilaç sistemi MEDULA’da yaşanan aksaklıklar nedeniyle, sağlık sisteminde yeni bir soruna gebe. 1 Temmuz’dan beri uygulanan, 1 Ocak’ta ise tüm Türkiye’de zorunlu hale gelecek olan e
Yayınlanma:
Kâğıt reçeteyi tamamen ortadan kaldıracak olan e-reçete sistemi, elektronik ilaç sistemi MEDULA’da yaşanan aksaklıklar nedeniyle, sağlık sisteminde yeni bir soruna gebe. 1 Temmuz’dan beri uygulanan, 1 Ocak’ta ise tüm Türkiye’de zorunlu hale gelecek olan e-reçete sistemini çalıştıran MEDULA sistemi en son önceki gün çöktü.
Sağlıksız işleyen sistem için “Eczanelerde kıyamet kopacak” uyarısında bulunan ilaç sanayicileri, e-reçetenin ertelenmesini istedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise eczacıların yedeklenmeden hayata geçirilmemesini istediği sistem için, “1 yıl içinde sistemin teknik altyapısının yedeklemesi devreye girmiş olacak” dedi. Çelik’in verdiği bilgiye göre, son 6 ayda yazılan 73 milyon ilaç reçetesinin sadece yüzde 53’ü e-reçete şeklinde yazıldı.
Kâğıt reçete olmayacak
Yılbaşından itibaren doktorlar kâğıt reçete yazamayacak. Reçeteler, hekim tarafından elektronik ortamda oluşturularak MEDULA sistemi üzerinden eczanelere gönderilecek. Kâğıt reçeteyle eczaneye gidenler ilaçlarının bedelini SGK’dan alamayacak.
Aile hekimlikleri ve işyeri hekimleri şu an için e-reçete zorunluluğu kapsamına alınmayacak.
Doktorlar bu işlem için SGK’nın internet sitesi üzerinden şifre alacak. Şifreler doktorların e-posta adreslerine gönderilecek. Doktorlar bu şifrelerle MEDULA sistemine girerek ilaç yazacak. Doktorun yazdığı reçete, hastanın TC kimlik numarası ile eczacının kullandığı aynı sistemde görüntülenebilecek. Vatandaşlar, takip numarası ile de ilacını isteyebilecek.
Bu sayede 1 milyon 300 bin reçete için kullanılan kâğıttan tasarruf sağlanacak, matbu arşiv ortadan kalkacak, elektronik ortamda yapılacak takiple suiistimallerin önüne geçilecek, hekimlerin yazdığı ilaçlar da izlemeye alınmış olacak.
Akdağ ‘yazılı da olacak’
Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise e-reçete ile birlikte yazılı reçetelerin de bir müddet daha gönderilmeye devam edeceğini söyledi. Ancak SGK, yeni yıla kadar Akdağ’ın söylediği biçimde adım atmazsa, 1 Ocak’ta büyük sıkıntı yaşanabilecek.
Hükümetin bu planlamasına rağmen, sayısı 120 bini bulan hekimlerin önemli bir kısmının e-reçete için şifre almaması ve sistemde yaşanan aksaklıklar, ilaç temininde kaos tehlikesi doğurdu. Sistemin son olarak 24 Aralık’ta kesildiğini anımsatan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, MEDULA sisteminin yeni uygulamaya hazır olmadığını belirtti. Saydan, 1 Ocak günü elinde kâğıt reçetesi de bulunmayacak olan vatandaşların ilaç alamayacağını söyledi.
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.