300 milyon kişi bu hastalığı taşıyor!

 Dünyanın en yaygın virüs kaynaklı hastalıkları olan AIDS ve Hepatit B’den sonra 2013 yılında alerji ve astım konuşulacak… Her geçen gün kendini iyiden iyiye hissettiren, artış gösteren alerji ve onun tetiklediği astım sessizce ve hızla yayılıyor. Bugün e

300 milyon kişi bu hastalığı taşıyor!

 

Dünyanın en yaygın virüs kaynaklı hastalıkları olan AIDS ve Hepatit B’den sonra 2013 yılında alerji ve astım konuşulacak…
 
Her geçen gün kendini iyiden iyiye hissettiren, artış gösteren alerji ve onun tetiklediği astım sessizce ve hızla yayılıyor. Bugün en yaygın hastalıklardan biri olan alerji için Prof. Dr. Yonca Tabak; şu an için Dünya’da çocuk ve erişkin olmak üzere 300 milyona yakın kişinin bu hastalıktan etkilendiğini ve tablolunun artış göstereceğini belirtiyor.
 
Her beş çocuktan birinde alerji ve astım hastalıklarına rastlandığını söyleyen Prof. Dr. Yonca Tabak;  bu oranın daha da artacağına dikkat çekiyor. Özellikle batılı yaşam tarzını benimsemiş ülkelerde alerjiyle tetiklenen astım hastalıklarında artışın gözlendiğini belirten Tabak; “2025 yılı itibariyle yaklaşık 100 milyon kişinin daha astım olacağı ön görülüyor.”  diyor.
 
Prof. Dr. Yonca Tabak; toplumda konuyla ilgili yeterli bilinç bulunmadığını, insanların aldıkları besinlerden giydikleri kıyafetlere kadar pek çok konuda alerjisi olduğunun farkında bile olmadığını söyleyerek sözlerine; “Vücudumuzun bu dış etkenlerle mücadelede kullandığı bir antioksidan rezervi vardır.
 
Sigara dumanı, hava kirliliği, gıdaların üretiminde ve kıyafetlerin yapımında kullanılan kimyasallar gibi nedenlerle bu rezerv aşılarak; bağışıklık sistemi zayıflamaktadır. Sonuç: alerjik hastalıklarda ve kanserde artış olmaktadır.”  şeklinde devem ediyor.
Neden alerji hastaları artıyor? 
 
Alerji ve Astım hastalığının hızla yayılıyor olmasının en önemli nedenlerinin değişen yaşam koşullarımız olduğunu belirten Prof. Dr. Yonca Tabak,  yediğimiz gıdalardan giydiğimiz kıyafetlere hatta evimizde kullandığımız çatal bıçağa kadar her yerde kimyasal bir maddeye rastlamanın mümkün olduğunu belirtiyor.
 
Modern yaşam koşullarının insanları doğallıktan uzaklaştırdığını söyleyen Prof. Dr. Yonca Tabak, pek çok organik ürünün dahi kimyasal işlem görmesinin,  bunun en önemli göstergelerinden birisi olduğunun altını çiziyor.Soluduğumuz havadaki ozon vb hava kirleticiler, taze sebze meyve yerine işlenmiş ürünleri tüketmek de bu duruma katkıda bulunuyor. 
 
Alerji ve astımdan korunmanın yolları
 
Astım ve alerji hastalıklarının artışının tüm dünyada da beklenen bir durum olduğuna değinen Prof. Dr. Yonca Tabak; kendimiz ve çocuklarımız için sağlıklı yaşam alanları yaratmamız gerektiğini belirtiyor.  Tabak; mümkün olduğunca az kimyasal işlem görmüş ürünleri tercih edilmesini önererek, özellikle pek çok vitamininin alınabileceği meyve ve sebzelere yönelmenin ve bu gıdaları tüketmeye özen göstermenin gerekli olduğunu söylüyor.
 
Çocuk beslenmesinden reflüyü tetikleyici kafein içeren kakao ve çikolatalı ürünlerin ve fastfood tarzı yemeklerin çıkarılmasının da gelecekte çocuk astımını azaltmada çok önemli olduğunun altını çiziyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler