Asabı bozulan üzüm yesin

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, önümüzdeki günlerden itibaren manav tezgahlarında görülecek olan üzümün değerinin iyi bilinmesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Karadeniz, "Üzüm tek başına adeta bir eczane gibi. Değerini

Asabı bozulan üzüm yesin

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, önümüzdeki günlerden itibaren manav tezgahlarında görülecek olan üzümün değerinin iyi bilinmesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Karadeniz, "Üzüm tek başına adeta bir eczane gibi. Değerini bilmek gerekir" dedi.

Üzümün yararlarının sayılamayacak kadar çok olduğunu dile getiren Prof. Karadeniz, özellikle baş ağrısı ve kansere karşı üzümün koruyucu etkisi olduğunu dile getirdi. Asabı bozulanların da üzüm yemesi gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Karadeniz, üzümün yararlarını şöyle sıraladı: "Üzüm bağışıklık sistemini kuvvetlendirmektedir. Böbrek ve karaciğerin işlevini artırır, karaciğer hastalıkları ve kansızlığın tedavisinde etkilidir. Kanın temizlenmesine, vücutta yağların erimesine yardımcı olur. Vücutta biriken
zararlı maddelerin dışarı atılmasını sağlar. Yağlı bileşiklerin kılcal damarlarda birikmesini engelleyerek ve kanı sulandırarak kalp-damar sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. İçerdiği resveratrol maddesi sayesinde kansere karşı vücudu koruma görevi yapmaktadır. Vücudu virüslere karşı dirençli hale getirir. Kabuk ve çekirdekleri, mideye zarar vermeden sindirimi hızlandırır, bağırsak sisteminin çalışmasını düzenler, bağırsak sancısını giderir"

ÜZÜMÜN KURUSU BİLE DEVA
Cüzzamdan korunmak için bolca kuru üzüm yenilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Karadeniz, hamilelik veya bacaktaki şişliklerin giderilmesinde ekşi üzüm suyu lapasının şiş uzuvlara sarılması gerektiğini, üzümün aynı zamanda cinsel gücü artırdığını, genel vücut zayıflığını giderdiğini, sedeften kaynaklanan yaralara sürüldüğünde şifa verdiğini kaydetti.

Kuru üzümün içerdiği besin, vitamin ve mineraller sayesinde güzellik iksiri ve zayıflama rejimlerinde kullanıldığını vurgulayan Karadeniz, "Cildin taze ve temiz bir görünüm almasını sağlar, alerji ve kireçlenmelerde iltihap oluşumunu engeller. İçerdiği biflavonoidler sayesinde C vitamininin etkinliğini artırır. Kuru üzüm ağız kokularını gidermekte, akciğer hastalığına, asap bozukluğuna, unutkanlığa, kansızlığa, karaciğer zafiyetine, ses kısıklığına iyi gelmektedir" diye konuştu.

KANSERE KARŞI ÜZÜM
Üzüm yaprağı ve suyunun bile özellikleri bulunduğunu belirten Karadeniz, üzüm suyunun dizanteriye ve göz nezlesine karşı da şifalı olduğunu söyledi. Taze üzümün anne sütünü çoğalttığını, böbrek hastalıklarına karşı taze üzümün iyi geldiğini de belirten Karadeniz, "Kansere karşı bol bol taze üzüm yenilmelidir. Tatlı üzüm cinsel gücü kuvvetlendirir. Taze üzümle kuru üzüm birlikte yenirse bağırsak hastalıklarına ve kolite iyi gelmektedir. Kara üzüm, kalp, karaciğer, dalak, mide ve dimağ hastalıklarına şifaverir, kalbi kuvvetlendirir, nefes darlığına iyi gelir. Damar sertliğine kuru üzüm iyi gelmekte, öksürüğü kesmekte, safrayı izale etmekte, balgamı gidermekte, ağız içi yaralarını iyileştirmektedir. Kuru üzüm baş ağrısını dindirmekte, idrar yolları iltihaplanmasına şifalı olmakta, cinsel gücü artırmaktadır. Genel zayıflığa kuru üzüm iyi gelmektedir" şeklinde konuştu.

TAZE ÜZÜM SİNİR YATIŞTIRIYOR
Sara hastalığına karşı üzüm hoşafının iyi geldiğini, zindeleşmek için üzüm pekmezi içilmesi gerektiğini vurgulayan Karadeniz, şöyle devam etti: "Üzüm yorgunluk gidericidir, beden ve zihin gücünü artırır, gözün görme gücünü destekler. Sinirleri yatıştırır, karaciğeri güçlendirir, kalp büyümesini önler, hazmı kolaylaştırır, kabızlığı giderir, tansiyonu düşürür ve tansiyonu düzenler. Üzüm basura ve romatizmaya iyi gelir. Taze üzüm çok yenirse şişmanlatır."

EKŞİ ÜZÜM KALBE İYİ GELİYOR
Prof. Dr. Karadeniz, koruk(ekşi) üzümün faydalarını ise şöyle sıraladı: "Koruk üzüm henüz olgunlaşmamış, ekşi, ham üzümdür. Üzüm koruğu suyu kalp rahatsızlıklarına ve ülsere iyi gelmektedir. Ezilmiş koruk üzüm kanserli uzva konulursa şifa olmaktadır. İştah açar, göz ağrılarını dindirir. Kurdeşen hastalığına karşı koruk şerbeti peynir suyuyla içilmelidir. Fil hastalığında ekşi üzüm suyu sirke ile lapa şeklinde bacağa bağlanırsa şifa elde edilir. Hamilelikten kaynaklanan ayak ve bacak şişmelerinde koruk üzüm suyuna batırılan bir bez bu uzuvlar üzerine bağlanırsa şişler iner. Ham üzüm suyundan 3 bardak aç karnına içilirse böbrek taşlarını eritir. Ham üzüm suyu fazla safra salgısını ve safradan kaynaklanan başağrısını keser. Ham üzüm suyu karaciğere faydalıdır. Asma yaprağı, kan durdurucu, sivilcelerde cerahat toplayıcı etki gösterir. Haricen taze yapraklar tavsiye edilirken, dahilen ise 50 gram yaprak 1 litre suda kaynatılıp günde 3-4 bardak içilir."

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler