Atık Piller Çok Tehlikeli
Atık pillerin çevreye saldığı cıva, kurşun, nikel ve kadmium gibi maddelerin yeraltı sularına karışması halinde, canlı yaşamını olumsuz etkilediği bildirildi.
Atık pillerin çevreye saldığı cıva, kurşun, nikel ve kadmium gibi maddelerin yeraltı sularına karışması halinde, canlı yaşamını olumsuz etkilediği bildirildi.
Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Topkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayatın farklı alanlarında kullanılan pillerin gerektiği gibi saklanıp, geri dönüşüme kazandırılmadığını söyledi.
Doğada dış kabuğu soyulan pillerin çevreye nikel, cıva, kurşun ve kadmium gibi maddeler saldığını ifade eden Topkaya, bu maddelerin yeraltı sularına karışarak canlı yaşamını tehdit ettiğine dikkati çekti.
Topkaya, Türkiye'de atık piller ile ilgili bir kontrol sistemi ve bu sistemi düzenleyen yönetmelikler olduğunu belirterek ''Türkiye'deki atık pil yönetmeliği Avrupa ülkelerinde kullanılan yönetmelikle aynı. Gerekli eğitimle bu konuda vatandaşlarda bir bilinç oluşturulabilir'' dedi.
Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği'ne göre, pil üreticilerinin, atık pillerin toplanması ve bertaraf edilmesinden sorumlu olduğunu vurgulayan Topkaya, vatandaşların da şarj edilemeyen piller yerine, şarj edilebilir pilleri tercih etmeleri gerektiğine işaret etti.
Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Habib Muhammetoğlu da çevreye ve toprağa en fazla zararı insanoğlunun verdiğini söyledi.
Muhammetoğlu, Türkiye'de atık ve çöplerle ilgili bilincin, ancak ilköğretim çağında başlayacak bir eğitimle kazandırılabileceğini belirterek, ''Atıklarımızı ve çöplerimizi çevreye atmamayı öğrendiğimiz ve gerektiği gibi ayrıştırıp geri dönüşüme kazandırdığımız takdirde sorun kalmayacaktır'' dedi.