Bakan Koca açıkladı! Yoğun bakımlarda korkutan artış! Karadeniz'e özel uyarı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yoğun bakımlardaki artışa dikkat çekti. Karadeniz Bölgesi için ise özel bir uyarı geldi.

Bakan Koca açıkladı! Yoğun bakımlarda korkutan artış! Karadeniz'e özel uyarı

Sağlık Bakanı Koca, yoğun bakımlarda doluluk oranının yüzde 72 ile olduğunu, geçen yıla göre artış yaşandığını açıkladı. Uzmanlar da hastanelerdeki yoğunluğa dikkati çekerek uyarılarını yineledi. Prof. Dr. Özgür Enginyurt, Karadeniz'de vakaların yarısının domuz gribi olduğunu söyledi.

Mevsimsel etkiyle solunum yolu enfeksiyonları pik yaptı. Birçok şehirde hastanelerin acil servsileri ve yoğun bakım ünitelerinde tıpkı Kovid-19 salgınının ilk günlerinde olduğu gibi yoğunluk yaşanmaya başladı. Temizlik ve mesafe uyarılarını sıralayan uzmanlar, sağlıklı beslenme ve uykunun da önemine işaret etti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise yoğun bakımlardaki son durumu açıkladı. Koca "Hastanelerde servis yatağı doluluk oranımız ortalama yüzde 65, servis yataklarında bir sorunumuz yok. Yoğun bakım yataklarında ise doluluk oranı yaklaşık yüzde 72, geçen yıla göre bir miktar artış var" dedi.

"DİĞER ÜLKELERLE BENZER DURUM"

Koca, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen Kabine Toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, son günlerde solunum yolu enfeksiyonlarında bir artışın söz konusu olduğu ve şu anda hangi virüslerin etkin olduğu sorusuna Koca, "İçinde bulunduğumuz kış aylarında, bilhassa virüslerden kaynaklanan üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış görülmektedir. Bu artışlar, ülkemize mahsus değil. Kış aylarının sürdüğü diğer ülkelerde durum benzer şekilde. Mevsim şartları nedeniyle beklenen sonuç bu olduğu için endişe edilecek bir durum yok. Bununla birlikte geçen yılın aynı dönemine göre acile başvurularda yüzde 20'ye yakın artış olduğunu söyleyebiliriz. En sık grip yani influenza, sonra RSV ve Kovid görülmektedir." yanıtını verdi.

KOCA'DAN AŞI ÖNERİSİ

Kış döneminde artan üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmaya yönelik soru üzerine Koca, şunları paylaştı:

"Soğuk algınlığı, nezle kaynaklı şikayetler karşısında normalde davrandığımız gibi davranmalıyız. Bu gibi şikayetler hepimizin pek çok kez tecrübe ettiği gibi basit tedbirlerle kısa sürede geçer. Eğer şikayetler uzun süre devam ediyorsa öncelikle aile hekimine başvurmamız gerekir. Önemli bir nokta daha var, kronik hastalığı olanlar, hamileler, 65 yaş üstü büyüklerimiz, 2 yaşın altındaki yavrularımız üst solunum yolu enfeksiyonlarından fazlaca etkilenebilir. Bu sebeple, gecikmeden acil servislerimize başvurulması önem arz eder. Risk grubundaysak aşı yaptırmalıyız.

Enfeksiyon taşıyan veya belirtisi olan bir kişi ile aynı ortamdaysak kendimizi riskten korumalıyız. Bizde enfeksiyon varsa başkalarıyla aynı ortamdayken maske takmalıyız. Bunlar dışında, birçok faktör daha var: hijyen, bol sıvı tüketmek, beslenmeye dikkat etmek gibi. Kovid günlerinden kalma tecrübemizin birazını kullanmak bile bu kışı sağlıklı geçirmemizi sağlayabilir."

SERVİSLERDE DOLULUK ORANI YÜZDE 65

Sağlık Bakanı Koca, hastanelerde yer sıkıntısı olup olmadığına ilişkin soruya karşılık şunları kaydetti:

"Hastanelerde servis yatağı doluluk oranımız ortalama yüzde 65, yani servis yataklarında bir sorunumuz yok. Yoğun bakım yataklarında ise doluluk oranı yaklaşık yüzde 72, yani geçen yıla göre bir miktar artış var. İstanbul'da ise yoğun bakım doluluk oranı yaklaşık yüzde 83, yani en fazla artışın olduğu il İstanbul. İstanbul'daki bu artıştan dolayı yatak sayılarını artırarak, sağlık çalışanlarımızın da yoğun çabalarıyla bu süreci sorunsuz atlatmaya çalışıyoruz."

"KARŞILANABİLİR BİR YOĞUNLUK"

Bilkent Şehir Hastanesi Yoğun Bakım İdari Sorumlusu Prof. Dr. Sema Kultufan Turan da yoğun bakım ihtiyacında bir miktar artış yaşandığını ancak bunun beklenen, karşılanabilir bir durum olduğunu savundu. Turan "Şu anda yoğun bakım ihtiyacında bir artış var ama bu karşılanamaz bir tablo değil" dedi. Turan "İnfluenza ve Kovid-19'u birlikte geçiren hastalarımız var" ifadesini kullandı.

ACİLDE 'VİTAMİNLİ SERUM' UYARISI

Diğer taraftan Etlik Şehir Hastanesi Koordinatör Başhekim Yardımcısı, Acil Tıp Kliniği Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz da artan acil servis başvurularında en çok "vitamin eklenmiş serum" talepleriyle karşılaştıklarını söyledi. Kayıpmaz "Serum 'tuzlu su' diyebileceğimiz bir sıvı, tedavi edici etkisi yok. Vitaminlerin damardan uygulanmasının ciddi alerjik reaksiyonlara yol açma riski de var" uyarısında bulundu.

"YARISI DOMUZ GRİBİ"

Öte yandan Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özgür Enginyurt, Karadeniz Bölgesi'nde son günlerde halk arasında domuz gribi olarak bilinen H1N1 virüsü vakalarında artış yaşandığını belirtti. Prof. Dr. Özgür Enginyurt, grip vakalarının yarısının H1NI virüsü olduğunu ifade ederek "Bazı birimlerde yüzde 70'lere varan oranlar da" dedi.

Kaynak:Sözcü

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler