Başarısızlığın nedeni olabilir
Çocuklarda uzun süren burun tıkanıklıklarının ciddiye alınması gerektiği konusunda anne babaları uyaran KBB Uzmanı Op. Dr. Tahsin Özbek, “Pek çok çocuk burun tıkanıklığı yüzünden yaşadığı sorunlardan dolayı psikoloğa götürülmektedir. Oksijen eksikliği öğr
Çocuklarda uzun süren burun tıkanıklıklarının ciddiye alınması gerektiği konusunda anne babaları uyaran KBB Uzmanı Op. Dr. Tahsin Özbek, “Pek çok çocuk burun tıkanıklığı yüzünden yaşadığı sorunlardan dolayı psikoloğa götürülmektedir. Oksijen eksikliği öğrenmeyi zorlaştırdığı için öğretmenler çocukta zeka geriliği olduğunu bile düşünebiliyorlar. Oysa gerçekte çocuğun sadece teşhis edilmemiş ciddi burun tıkanıklığı olabiliyor” dedi.
Op. Dr. Tahsin Özbek, kış aylarında daha da artan burun tıkanıklığının birçok nedeni olabileceğini söyledi. Burun tıkanıklığının tedavi edilmemesi durumunda özellikle çocuklarda fiziksel ve zihinsel bazı problemlerin de ortaya çıkabildiğine dikkat çeken Dr. Özbek, oluşabilecek sorunları şöyle özetledi: “Dikkat dağılması, kişilik değişikliği, öğrenme güçlüğü bu sorunlardan bir kaçı.
YÜZ GELİŞİMİNİ BOZUYOR
Burun tıkanıklığı olan çocuk genelde ağzı açık durur. Uyurken horlama olabilir. Bunlarda genellikle geniz akıntısı vardır. İnatçı öksürükler burun tıkanıklığına eşlik eder çünkü hava temizlenmeden ve ısıtılmadan akciğerlere gider. Ve bu ciddi akciğer problemlerine de sebep olur. Burun tıkanıklığı çocuklarda yüz gelişimini bile bozar. Ağız hafif açık, çene gelişimi nispeten bozulmuş ve dişler bozuk görünümde olabilir. Biz buna, ‘geniz eti yüzü’ deriz.
İŞ HAYATINI ETKİLİYOR
Yetişkinlerde burun tıkanıklığına sosyal yaşamı etkileyen horlama eşlik edebilir. Zamanla hipertansiyon; kalp hastalıkları; obezite; gece huzursuz uyuma nedeniyle iş hayatında zorluk, araç kullanırken dikkat bozukluğu nedeniyle kazalara sebebiyet burun tıkanıklığının olası sonuçlarıdır.”
BUNLARI DENEYİN
Gribal enfeksiyonlar ve bu nedenle oluşan burun tıkanıklığınız çabuk geçmesi için Dr. Özbek’in önerileri ise şöyle:
Tuzlu su burnu açıyor: Burun tuzlu su ile temizlenmesi; ödemi azaltarak burun tıkanıklığının azalmasına ve mikropların burundan mekanik olarak temizlenmesine yardımcı olur.
Peteklere ıslak bez: Kuru bir ortam burun tıkanıklığının artmasına neden olabilir. Bulunduğunuz ortamların nem dengesini sağlayın. Bunu basit yöntemlerle yapabilirsiniz. Evde kalorifer peteklerinin üzerine ıslak bez konulabilir, ıslak bezden çıkan buhar ortamdaki havanın yumuşamasını sağlar.
Ortamda kaynamış suyu eksik etmeyin: Bir çaydanlık içerisinde su kaynatın ve bulunduğunuz ortama koyun. Suyun buharı nem oluşturacaktır.