Bebek ve Çocuk Bakımı Hakkında Cevaplar Bulabileceğiniz En İyi Forum
Bebek bakımı nasıl yapılmalı?
Selamlar herkese
Bebek ve çocuk bakımı her ebeveyn için dikkat edilmesi gereken bir konu. Bebeğimize yanlış bir hareket yapmamak için özenle davranırız. En ufak bir ağlamada acaba ne oldu, nesi var diye endişe duyarız. Ters giden bir şeyler olduğunda müdahale etmek ister ve en iyi şekilde bunu atlatması için elimizden geleni yaparız. Bir sorunla karşılaştığımızda diğer ebeveynlerin de aynı sorunu yaşayıp yaşamadığını merak eder, başkalarının yaşadığı tecrübelerden yola çıkarak sorunları aşmaya ve buna göre davranmaya çalışırız. İşte bu noktada internetten yardım isteriz. Birebir tecrübe etmiş insanların yaşadıklarını duymak ister, empati yaparız. Bu da bir nevi bizi çözüme götürür. Bu anlattıklarımı tek bir noktada birleştiren, diğer ebeveynlerin yaşadığı sorunları anlattığı ve buna çözüm bulduğu bir platform var: KızlarSoruyor
Bebek ve Çocuk Bakımı ile ilgili hemen hemen her konuyu, her sorunu bu sitede bulabilirsiniz. Sizinle benzer yollardan geçmiş ebeveynlerin yaşadığı sorunları, süreçleri ve birçok şeyi KızlarSoruyor’dan okuyabilirsiniz. Derdinize ortak olan ya da sorununuza çözüm üretmek için kendi deneyimlerini anlatan birçok anne babayla karşılaşabilir ve birbirinize yardımcı olabilirsiniz. Çünkü KızlarSoruyor, Bebek ve Çocuk Bakımına dair tüm sorulara yanıt bulabileceğiniz en iyi forum sitesi. ????
Bebek ve Çocuk Bakımına dair her şey KızlarSoruyor'da
Emzirme, beslenme, uyku düzeni, bebek odası düzenleme gibi bebeğe ve çocuğa dair birçok şeyi en kolay şekilde KızlarSoruyor’da bulabilirsiniz. Çocuk sağlığı, büyüme, gelişme ya da oyun oynama gibi bebek ve çocuk bakımına dair her şey burada sizi bekliyor!
Haydi şimdi sizlerle Bebek ve Çocuk Bakımı ile ilgili en sık karşılaştığımız soruları cevaplandıralım.
Bebek Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Yeni anne - baba olmuş ve bu konuda çok hassas olan ebeveynler, başlarda bebek bakımı konusunda zorlanabilir. Neyi, nasıl yapacağı veya yapması gerektiği konusunda bocalayabilir. Bunlar çok normaldir. İlk bebeğim doğduğunda ne yapacağımı bilmiyor, sürekli bebek bakımı ile ilgili kitaplar okuyor, en ufak bir şeyde internete koşuyor, benimle aynı sorunu yaşayan var mı, nasıl atlatmış ya da ne yapmış hep bunun cevabını arıyordum. KızlarSoruyor bu konuda en çok yardımına başvurduğum sitelerden biri. İkinci çocuk olunca kaygı duyduğum birçok konuyu atlatmıştım. Ancak yine de her çocuk farklı reaksiyon verdiği için bir noktada vaktim yine çözüm yolları aramakla geçti.
Öncelikle bebek bakımında temizlik ve hijyen en çok dikkat etmemiz gereken konulardan biri. Genel çerçeveden bakarsak, bebeği duş aldırırken, bezini değiştirirken hassas davranmalıyız. Bebeğin sağlığı için hijyene ekstra özen göstermeliyiz. Oyuncaklarını sık sık temizlemeli, temiz kıyafetler giydirerek onların misler gibi olduğundan emin olmalıyız. Bebek bakımında bir diğer önemli konu beslenme. Bebeği ilk altı ay anne sütüyle beslemek gerekiyor. Genellikle bebekler 2-3 saatte bir beslenme ihtiyacı duyar. Buna uygun olarak bebeğinizi emzirin, sütünüzün bol olması için süt yapan gıdalar tüketmeyi unutmayın.
Bebek bakımında olmazsa olmazların başında uyku gelir. Yeterli uyku, bebeğinizin gelişimi için çok önemlidir. Tüm bunların yanında bebeğinizle sevgiyle ilgilenmeyi unutmayın, sevgi tüm bağların en güçlüsü, bebeğimiz ona sevgiyle yaklaştığımızı hisseder.
Onunla sürekli olarak göz teması kurun, konuşun ve şarkı söyleyin. Onunla kurduğunuz bağ, duygusal gelişimi için gerçekten çok önemli. Ben çocuklarım için ninniler bestelerdim hatta onlar için 30 yaşından sonra gitar çalmayı bile öğrendim. Onlar için bestelediğim ninnileri gitar eşliğinde söylerim. Bana eşlik etmeye çalışırlar, bu çok tatlı ve bambaşka bir duygu. ????
Bebek bakımında dikkat edilmesi gerekenlere detaylı şekilde bakmaya ne dersiniz?
Bebek Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bir anne olarak bebek bakımının zor, yorucu ama bir o kadar da keyif verici bir süreç olduğunu özetleyebilirim. Bebeğimiz ağladığında biz de ağlar, güldüğünde biz de güleriz. Bebeğimizin sağlıklı ve mutlu şekilde büyümesi için elimizden gelenin fazlasını yaparız.
Bebeği için en iyisi yapmaya hazır olan ebeveynlere özel bebek bakımında dikkat edilmesi gereken detayları sıraladım. Hadi gelin bu maddelere birlikte bakalım:
- Bebeğinizin ilk altı ay anne sütü ile beslemeniz gerektiğini unutmayın. Anne sütü, bebeğinizin ihtiyaç duyduğu tüm besinleri içerir ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Eğer anne sütünü çok veremiyorsanız ek destek gerekiyorsa, ek gıdalar için doktorunuza danışın. Doktorunuz bebeğiniz için en uygun seçeneği gösterir. 6 aydan sonra katı gıdalar vermeye başlayabilirsiniz. Sebze, meyve püreleri, tahıllar ile bebeğinizi beslemeye başlayabilirsiniz. İşlenmiş besinlerden ziyade doğal gıdalar ile bebeğinizi beslemeye çalışın.
- Bebek bakımında hijyen ve temizliğe ekstra özen gösterin. Bebeğinizin altını sık sık kontrol edin. Temiz ve kuru tutmak için bez değişimini düzenli yapılmalı. Islak veya kirli bezler, bebek cildinde tahrişe ve pişiğe sebep olur. Bebeğinizi banyo yaptırırken bebekler için üretilen şampuan ve sabunları kullanın. Nazikçe davranmayı unutmayın.
- Bebeğinizin sağlığına ve aşı takvimine önem verin, aşı takvimini sık sık kontrol etmeyi unutmayın. Bağışıklık sistemini güçlendirici besinler tüketin. Düzenli olarak doktor kontrolünden geçin.
- Bebekler gece ve gündüz farkını ayırt edemediği için 2-3 saat uyur sonra uyanır, sonra tekrar uyur ve uyanır. Bu süreç ebeveynler için zorlu bir süreçtir. Ancak bebeğinizin uyku düzeni zamanla oturacaktır. Sabırlı olmak ve uykusuz kalmak neredeyse tüm ebeveynlerin ortak noktası. Bebeğiniz için uyku öncesi bir rutin oluşturmaya başlayabilirsiniz. Örneğin, banyo yapma veya hafif bir masaj gibi sakinleştirici aktiviteler bebeğinizin uykuya dalmasını kolaylaştırır. Ben uyuması için daha çok müziğe başvuruyorum. Ninni söylemek bizimkilerin uykusunu getiriyor. Bu arada bebeklere iyi bir uyku ortamı sunmak da önemli. Bebeğin uyuması için ortamın karanlık ve sakin olması gerekiyor.
- Son olarak bebeğinizle bol bol ilgilenin. Bebekler sevgi ve ilgi ister. Sevginizi ona göstermeyi, onunla oyunlar oynamayı, bol bol konuşmayı, şarkılar söylemeyi unutmayın. Bebeklerin ruhsal sağlığı ve gelişimi için de oldukça önemli bir konudur bu. O yüzden bunu atlamamanız gerekir.
Bebekler için ruhsal sağlık önemli demişken bebeğin ruhsal gelişimi için yapılması gerekenlere değinmesek olmaz. Gelin bu detayları da birlikte inceleyelim.
Bebeğin Ruhsal Gelişimi İçin Yapılması Gerekenler
Bebeğimize nasıl davrandığımız, onun için yaptıklarımız, ona öğrettiklerimiz, gösterdiklerimiz çocuğun gelişiminde çok önemli ve etkili. İleriki yaşantısında bizden gördüğü, öğrendiği şeylere göre hareket eder ve buna bağlı olarak davranış geliştirir. Ruhsal gelişim işte tam da bu noktada önem kazanır.
Bebeğimiz doğduğundan itibaren ona özenle davranmalı, sevgimizi aksatmamalıyız. Kötü hissettirmemeli, ona güvenle yaklaşmalıyız. Unutmayın çocuklar söylediklerimizden önce yaptıklarımızı algılar ve yaptıklarımıza göre davranır. O yüzden davranışlarımıza ekstra özen göstermeliyiz. Bebeğimizin ruhsal gelişimi için yapmamız gerekenlere bir bakalım:
- Sevgi dolu bir ilişki geliştirmek önemli demiştik. Bebeğinizle sağlam bir bağ kurmak, ona sevgiyle yaklaşmak ve güven vermek ilişkinin güçlenmesinde büyük bir etken. Bunu yaparken onunla temas etmeyi, onunla konuşmayı, şarkılar söylemeyi, gülümsemeyi ihmal etmeyin. Böylelikle o da sizinle zamanla yakınlık kuracaktır.
- Bir yandan bebeğinize sevgiyle yaklaşırken, diğer yandan sınırlar koymayı ve doğru davranışları öğretmeyi unutmayın. Ona sevgiyle yaklaşarak sınırlarını belirleyebilirsiniz.
- Bebeğinizin hissettiği duyguları anlamaya ve onun için en iyisini yapmaya çalışın. Empati, bir ilişkide en önemli unsurdur. Bu konuda kendinizi eksik görüyorsanız, kitap okumanızı öneririm. Kitap okumak empati duygusunu geliştirir.
- Bebeğiniz için güvenli bir ortam oluşturun. Onun için rutinler oluşturmaya ve oyun saatleri planlamaya başlayabilirsiniz. Bebeğinizin ne zaman, ne olacağını öğrenmesini sağlayarak daha güvenli ve öngörülebilir bir ortam oluşturabilirsiniz. Bununla birlikte ev ortamını sevgi ve huzur dolu tutmak, bebeğinizin ruhsal sağlığı için önemlidir.
- Bebeğiniz için en eğlenceli şey oyun oynamaktır. Oyun oynamak, bebeğinizin hayal gücünü ve sosyal becerilerini geliştirir. Aynı zamanda birlikte zaman geçirmiş olursunuz, bu ilişkinizi güçlendirir. Ayrıca, ona yeni şeyler keşfetme fırsatı sağlayın. Farklı dokuları, renkleri ve sesleri deneyimlemesi, zihinsel gelişimini destekler.
- Bebeğinizin hissettiği duyguları ifade etmesine ve bu duyguları yaşamasına izin verin. Onun ağlaması, gülmesi veya değişik reaksiyonlar vermesi normaldir. Duygularını ifade etmesine izin vermelisiniz böylece duygusal zekası da gelişir. Çocuğunuzun bireysel ihtiyaçlarını anlamak ve saygı göstermek, onunla birlikte gelişmek, değişmek ve sorunlara çözüm üretmek sağlıklı bir ruhsal gelişim için gereklidir.
Benim anlatacaklarım bu kadar, Bebek ve Çocuk Bakımı hakkında merak ettiğiniz ne varsa KızlarSoruyor'da sorup, çözüm bulabilirsiniz. Ayrıca sizinle aynı sorunları yaşayanlara ışık olabilir, tüm ebeveynlerin de aydınlanmasına yardımcı olabilirsiniz. Şimdilik hoşça kalın dostlar.