Bel ağrısı, bel fıtığı tedavisi! Bel ameliyatında platin nasıl takılır?
Bel ağrısı, bel fıtığı insanların en çok karşılaştığı rahatsızlıklar arasında ilk sıralarda yerini alıyor. Bel ağrısı, bel fıtığı tedavisi! Bel ameliyatında platin nasıl takılır? İşte detaylar…
Bel ağrıları, bel fıtığı, bel kayması son dönemde insanların en çok karşılaştığı rahatsızlıkların ilk sıralarında yer alıyor. Bu konuda en fazla çekinilen konu ise bel ameliyatlarındaki platin uygulaması. Bel ağrısı, bel fıtığı tedavisi! Bel ameliyatında platin nasıl takılır? Bütün detaylar Haberimizde…
Özel İmperial Hastanesi Beyin ve Sinir Hastalıkları Cerrahı Opr. Dr. Mahmut Aslan, Haber61’de yayınlanan “Şifa Olsun” programında bu konu üzerine açıklamalarda bulundu.
Havalar Soğuyunca bel şikayetlerinin arttığını belirken Opr. Dr. Mahmut Aslan, “Havalar soğuyunca hastaların şikâyetleri artıyor. Soğuğun yaptığı şiddetli adele spazmların dolayı hastalarda şiddetli bel ağrıları oluyor. Ani tutulmalar oluyor. Hiçbir şey yapmazken bir anda tutulmalar oluyor. Ağır şeyler kaldırmaktan, biraz zorlamış olmaktan olabiliyor. Biraz sorguladığımızda birkaç gün öncesinde yapılan şeylerden zorlamalardan, soğukta kalmaktan, terlemekten, koşturmaktan, beline soğuğun vurmasından kaynaklanır. O an anlaşılmaz ama birkaç gün geçer ve hasta bir anda kilitlenir.” dedi.
Mahmur Aslan şunları söyledi;
“BEL AĞRILARININ YÜZDE 95’İ KAS AĞRISIDIR”
Kalan yüzde 5’ini fıtık olarak değerlendiririz. Hasta bazen ciddi bacak ağrılarıyla gelir. Bundan ciddi bir hastalık çıkabileceğini düşünür. Ama emardan(MR) sonra tamamen normal (MR)emar bulguları çıkabiliyor. Birçoğu birkaç gün içerisinde düzelir.
Dışarıda ve arazide çalışan insanlar soğuğa dikkat etmeli. Belimizi sıkı korumamız lazım. Bir tutulur iki tutulur üç tutulur ama hep böyle kalmıyor. İlaç tedavisiyle ağrı geçiyor düzelme yaşanır ama sık sık tekrarlanması belinde ki ağrı bacağına geçiyor ve ağrılar artıyor. Dikkatli ve dengeli hareket etmek lazım. Yüzde 5‘lik kısımda ciddi fıtıklar, patlayan fıtıklar, kanal darlıkları ve kas yırtıklarında bacak ağrıları da olabiliyor. Fizik tedaviye gönderdiğimiz hastalar. ,
PLATİNLER ÖMÜRLÜKTÜR
Platin deyince hasta korkuyor ve çekiniyor. Enfeksiyonda bel kaymasında çeşitli tümörlerde ve belli durumlarda platin kullanılabiliyor. Ama platini en sık hangi durumlarda kullandığımızı sorarsanız; omurga-kanal darlıkları diyebilir. En çok sıkıntıya sokan ve yoğun olan bu durumları yaşayan hastalardır. Şu an tıpta kullanılan malzemelerin hepsi titanyumdur. Hasta rahatlıkla (MR) emara girebilir. Platinler ömürlüktür. Çok nadiren platin çıkartılır. Platin zaten vücutta kaynar. Çıkartmak takmaktan daha zordur. Çok uç noktalarda platin çıkartılır. Vida gevşer bir şey olur kazada kırılır o zaman değiştirilir. Ama çok uç durumlardır. Titanyuma alerjisi olan bir insanda ters tepebilir ama bu da çok nadirdir.
Şu an en büyük sıkıntı hastaya platin dediğimizde korkması düşünmesi. Hatalara bazen gerekmedikçe platin takılıyor ya da fayda görmüyor cerrahından platinine kadar önemli durumlar. Hepsinin belli başlı kuralları var. Vida olmaması gereken bir yerde olunca sorunlar oluyor. Hasta bunları duyunca çekiniyor olumuz referanslar yaşanabilir.
“PLATİNDEN KORKMAK YERİNE TAKILMADIĞINDA OLUŞACAK DURUMLARDAN KORKMAK LAZIM”
Hastayı yatağa bağlayacak durumlar olabilir. Kanal darlıkları başladığı zaman hastanın yürümesi bozulur. Rahat yürüyen insan yürüyememeye başlar. Dinlenerek oturarak yürümeye başlar. Kaslar zayıflar, erir. Hasta kısır döngüye giriyor. (MR) Emarları çok güçlü değilse kasları güçlendirmeye fizik tedaviye yönlendiriyoruz. Hastaların büyük kısmı ameliyatsız toparlıyor. Ama ciddi kanal darlıklarını ameliyatsız çözme şansımız yok. Cerrahi durumlar şarttır. Olmaması dahilinde hasta tekerlekli sandalyeye kadar gider. Her ameliyatın riski vardır. Enfeksiyon olur vida kırılır olabilir. Ama nadirdir. Hastaya ameliyatı reddedince hastanın yaşam kalitesi bozulabilir.
“EN BÜYÜK TETİKÇİ KİLO”
Kanal darlığı yaşayan insan hocam ben üç aydır beş aydır yürüyemiyorum der. His kaybı başlar gece krampları başlar. Kimisinde güç kaybı ortaya çıkar. Duraksayarak yürür. Oturmak zorunda kalır. Yakınlarım neden kambursun diye uyarıyor derler. Omurga sıkışır sinir kendini rahatlatmak ister ne ister istemez öne doğru eğilmeye neden olur. Kanal darlığı en sık 60 yaş üzerinde görülür. Gençlerde çok nadirdir. Onlarda doğuştandır. 30-40 yaşlarında ortaya çıkar. Ağır iş, kilo, oturarak çalışmak kanal darlığını tetikler. En çok kilo tetikler. Birçok hasta ilaçla düzelir. Fizik tedaviyle düzelir. Hastalar en çok kaç gün yatarım diye sorar. En çok yatan 5 gün yatar. Ameliyattan 1 gün sonra yürütürüz. Her cerrah farklı yaklaşır. 1 hafta 10 gün sokağa çıkmayın derim. Sonrasında mutlaka çıkılmalıdır. Hasta eğilebilir tabi ama erken dönemde ağrı yapar. Hastanın işine göre değişir. Ağır işler yapan araç süren soğukta çalışanlara uyarıda bulunur 2-3 ay istirahat veririm.
“MÜMKÜN OLDUĞU KADAR PLATİNSİZ AMELİYAT”
Ne kadar az platinsiz ameliyat o kadar iyi. Hastanın bir yerinde kanal darlığı vardır ama omurgada da bazen sorun oluyor hastaların yüzde 30-40’ı platin gerektiriyor. Hasta merak ediyor. Hastaya hastalığını anlatın hasta hastalığını anladığında korkmuyor. Omurgaya vida gönderirken açısı var. Vida omurganın gövdesine gömülür. Tahtaya çivi çakmak gibi. Vida 7-8 cm derindedir. Vidanın uç kısmı kemiğin dışında kalır. Vidanın amacı omurgayı sabitlemektir. Tek bir sistem oluyor. Sağlık vücutta vida kemiğe tutunur. Ömürlüktür.
Kendi yakınlarıma bile taktım. Ablama 12 sene önce taktım hala duruyor. Bazı uç durumlar olur vida reaksiyon gösterir. İltihap akar vs. o durumlarda vida çıkartılır. O zaman iltihap durur. Hastanın titanyuma alerjisi olur kan akar ve vida gevşerse vida çıkartılır.
Hastalara seslenmek istiyorum. Bir hastaya platin takılması gerekiyorsa uzman ellerde doktoruna güvensin ve teslim olsun.