Böbrek taşı ameliyatına son!
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Güner Özgür, böbreklerde oluşan taşların tedavisinde açık ameliyat ve dışarıdan kırma yöntemlerine göre çok daha avantajlı olan kapalı ameliyat yönteminin KTÜ Tıp Fa
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Güner Özgür, böbreklerde oluşan taşların tedavisinde açık ameliyat ve dışarıdan kırma yöntemlerine göre çok daha avantajlı olan kapalı ameliyat yönteminin KTÜ Tıp Fakültesi'nde uygulandığını söyledi.
Böbrek taşının kalsiyum ve oksalat gibi maddelerin idrar içerisinde birikmesiyle oluştuğunu ve şiddetli ağrılara yol açtığını belirten Prof. Dr. Güner Özgür, Karadeniz Bölgesi'nde böbrek taşı görülme sıklığının diğer bölgelere göre daha yüksek olduğunu belirtti. Kalsiyum, oksalat gibi taşların Karadeniz Bölgesi'nde yoğun olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Özgür, böbreklerde oluşan taşların tedavisinin artık KTÜ'de de uygulanan yeni bir teknikle açık ameliyatı gerektirmeden yapılabildiğini ifade etti.
Böbrek taşının alınmasından sonra yeniden oluşabildiğine ve bu durumda açık ameliyatın tekrarlanmasının giderek zorlaştığına işaret eden Prof. Dr. Özgür, bu durumda 'Perkütan Nefrolitotomi' adı verilen kapalı ameliyat yönteminin tercih edildiğini belirterek şunları söyledi:
Hasta ameliyat olsa bile böbreklerde tekrar taş olmayacağını kimse garanti edemez. Bu tip hastaların takibi gerekir. Eğer hastalar bu takibe uymazsa böbrekte yeniden taş oluşabilir. Dolayısıyla bir kere ameliyat olmakla kesin sonuç alınamayabilir. Birkaç ameliyat gereken hastalarda ise artık açık ameliyat yapılamaz hale geliyor.
Bunun yanında, böbreğin toplayıcı sisteminin doğuştan iç kısımda olması durumunda böbrekteki taşın alınması mümkün olamayabiliyor. İşte bu durumlarda böbreğin içerisine teleskop veya nefreskop denilen bir aletle girilmek suretiyle açık ameliyat yapılmadan bu taşlar lazer veya başka bir yöntemle kırılarak alınabilmektedir.
HASTALARIN TEDAVİ İÇİN BÜYÜK ŞEHİRLERE GİTMESİNE GEREK KALMAMIŞTIR
Uygulanan yeni teknoloji sayesinde hastaların böbrek taşı tedavisi görmek için artık büyük şehirlere gitmesine gerek kalmadığının altını çizen Prof. Dr. Güner Özgür, Kapalı ameliyat yöntemi en son teknolojik cihazlar ve yetişmiş kadrolarla bizim hastanemizde yapılabilmektedir. Artık bölgemizdeki hastaların büyük şehirlere gitmesine gerek kalmamıştır.
Kapalı ameliyat yönteminin açık ameliyat ve dışardan taş kırma yöntemlerine göre bir çok avantajı bulunmaktadır. Bu tedavi sayesinde hastalar böbrek taşlarından ağrı çekmeden kurtulurken kısa bir süre içerisinde de sosyal yaşamlarına dönebilmektedir diye konuştu.