Bu gıdalar beyin gelişimini arttırıyor

Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, hamile kalmayı planlayan kişilerin folik asitten zengin gıda alımına dikkat etmesi gerektiğini belirterek, özellikle gebeliğin ilk üç ayında alınan folik asitin bebeğin gelişim kusuruna bağlı hastalı

Bu gıdalar beyin gelişimini arttırıyor

Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, hamile kalmayı planlayan kişilerin folik asitten zengin gıda alımına dikkat etmesi gerektiğini belirterek, özellikle gebeliğin ilk üç ayında alınan folik asitin bebeğin gelişim kusuruna bağlı hastalığı olmaması için çok önemli olduğu vurguladı. Folik asitin B vitamini grubuna ait suda çözülen bir vitamin olduğunu anlatan Çoksüer, hamilelik döneminde fetusla ilgili deformasyonlara karşı koruma sağladığını söyledi. Ruhsal ve fiziksel sağlığı korumak için folik asit gerekli olduğunu dile getiren Çoksüer, folik asit, hücre yapı taşlarının, kan hücrelerinin ve özellikle de sinir sistemi dokularının oluşum ve gelişimde önemli bir role sahip olan B vitamini türevinde olduğunu aktardı.

SAKATLIĞI ÖNLÜYOR

Fetal büyüme ve gelişme, hızlı hücre bölünmesi ile karakterize bir dönem olduğuna dikkat çeken Çoksüer, "DNA ve RNA üretimindeki kritik rolü nedeniyle, bu dönemde yeterli folik asit alımı son derece önemlidir. Yapılan araştırmalar, hamilelikte yeterli miktarda folik asit alımının bebekte merkezi sinir sistemi anomalilerinin sakatlıklar gibi görülme olasılığını anlamlı ölçüde azalttığını göstermektedir. Folik asit, bebeğin beyin ve sinir sistemi gelişimi için kilit öneme sahip olduğundan hamile kalmadan önce alınmaya başlanması gerekir. Yapılan araştırmalar sonucunda, gebelik planlanmaya başlandığı zaman, diğer bir deyişle en az gebelikten 3 ay öncesinden başlayarak, gebeliğin 3. ayının sonuna kadar folik asit kullanılması önerilmektedir" dedi.

AVOKADO, BEBEĞİNİZİN GELİŞEN BEYNİ İÇİN DE ÇOK FAYDALIDIR

Sebze ve meyveleri düzenli olarak tüketerek gerekli miktarda folik asit almanız ve çeşitli hastalıklardan korunmanız mümkün olduğunu vurgulayan Çoksüer, o sebze ve meyveleri şöyle sıraladı:

"Turunçgiller, portakal ve diğer tüm narenciye çeşitleri diğer meyvelere göre daha yüksek oranlarda folik asit içerirler.

Ay çekirdeği, ayçekirdeği hem folik asit aynı zamanda harika bir demir ve kalsiyum kaynağıdır.

Bakliyat, yeşil ve kırmızı mercimek folik asit açısından oldukça zengin besinlerdir. İçerdikleri yüksek folik asit düzeyleri ve diğer faydalı besin öğeleri onları günlük beslenmenize eklemeniz için yeterlidir.

Barbunya, nohut ve mercimekte ise çok daha fazla folik asit bulunur. kalsiyum, protein, potasyum yönünden zengin fasulyeden bir kase yemek önemli derecede folik asit ihtiyacını karşılar.

Yeşil yapraklı sebzeler, folik asit ve demir yönünden en zengin besindir. Yeşil yapraklı sebzeler arasında ıspanak en yüksek derecede folik asit içeren sebzedir. Kuşkonmaz. buharda pişmiş kuşkonmaz, folik asit deposudur.

Kuşkonmazı, yardımcı meze olarak kullanabileceğiniz gibi, bezelye gibi sebzelerle pişirerek ana yemek olarak da kullanabilirsiniz. Diğer sebzelere göre daha yüksek oranlarda folik asit içeren kuşkonmaz ayrıca A, K ve C vitamini gibi gerekli vitaminler açısından da iyi bir kaynaktır.

Fasulye, kuru fasulye de bol miktarda folik asit içerir.

Bamya, sindirim sisteminde istenmeyen toksinlerin temizlenmesine ve kolesterolü düşürmeye yardımcı olan bamya yüksek oranlarda folik asit içeriyor.

Brokoli, besin açısından zengin bu süper yiyecek, aynı zamanda C vitamini, beta karoten, lif, kalsiyum ve demir kaynağıdır.

Avokado, somon balığı ve ceviz gibi, avokadoda da bebeğin beyin gelişimi için gerekli olan omega 3 yağlı asitleri ve folik asit açısından zengin bir meyvedir. Avokado, bebeğinizin gelişen beyni için de çok faydalıdır."

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler