Bu haber 7 milyon hastayı ilgilendiriyor

Sağlık Bakanlığı 8 farklı uzmanla Diyabet Eğitim Merkezleri kuracak.Merkezlerde beslenme tedavisi kişiye özel olacak. Okul, yurt, kışla gibi yerlerde verilecek yemeklere diyabet ayarı yapılacak. Sağlık Bakanlığı, sayısı 7 milyona ulaşan diyabet hastalığı

Bu haber 7 milyon hastayı ilgilendiriyor
Sağlık Bakanlığı 8 farklı uzmanla Diyabet Eğitim Merkezleri kuracak.Merkezlerde beslenme tedavisi kişiye özel olacak. Okul, yurt, kışla gibi yerlerde verilecek yemeklere diyabet ayarı yapılacak.
 
Sağlık Bakanlığı, sayısı 7 milyona ulaşan diyabet hastalığı için harekete geçti. Toplumsal farkındalığı artırmak isteyen bakanlığın her ilde en az bir Diyabet Eğitim Merkezi (DEM) kuracağı belirtildi.Merkezler bulunduğu ildeki birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşları ile sürekli işbirliği halinde olacak.
 
DEM’lerde diyetisyen, pediatri uzmanı, fizyoterapist, pediatrik ve erişkin endokrinoloğu, dahiliye uzmanı, hemşire ve diyabet eğiticisi bulunacak. Diyabet hastalarının diyetisyen hizmetine ulaşımı kolaylaşacak. Ayrıca beslenme tedavisi de kişiye özel olacak.
 
GEBELERE ÖZEL TAKİP
 
Diyabetlilerin gebeliğe hazırlanması için “Riskli Gebe Takip Programı” geliştirilecek. Gebenin doğum sürecini hastalığa uygun geçirmesi sağlanacak. Diyabetli kişilerde klinik özelliklerine göre 3 ile 6 ayda bir diyabet tespit ve takip testi olan “A1C” ölçümü yapılacak.
 
AKTİVİTE ALANLARI
 
Toplu yaşanan okullar, yurtlar, işyerleri, cezaevi ve kışlalar gibi yerlerde sunulan beslenme hizmetlerinin diyabeti önleyecek şekilde yapılması için çalışmalar yürütülecek. Ayrıca bu tarz yerlerde fiziksel aktivite alanlarının oluşturulması sağlanacak.
 
Fen bilgisi derslerinde işlenecek
 
Çalışmaya göre, Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yapılarak diyabetin fen bilgisi derslerinde yer alması da sağlanacak, eğitim araç-gereçleri hazırlanacak. Öğrencilerin Dünya Diyabet Günü etkinliklerine katılmaları sağlanacak. Hastalıkla ilgili toplumsal çalışmalarda görev almaları konusunda teşvik edilecek.
 
Yüzde 45’i hasta olduğunu bilmiyor
 
Bakanlık verilerine göre 7milyon diyabet hastasının yüzde 45’i hasta olduğunun farkında değil. Toplumsal farkındalığın artırılması için siyasi liderler, bilim insanları ve sanatçılar rol model kişiler seçilecek. Bu kişilerle kampanyalar yapılacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler