Bu yumurta başka yumurta
Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Armağan Hayırlı, Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. KazımŞahin'in öncülük ettiği ve ABD'deki Wayne State Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ömer Küçük ile ortak yaptığı ç
Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Armağan Hayırlı, Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. KazımŞahin'in öncülük ettiği ve ABD'deki Wayne State Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ömer Küçük ile ortak yaptığı çalışmada, insanlarda stres, hava kirliliği, radyasyon, sigara ve benzeri zararlıların meydana getirdiği, yaşlanma ile artan doku yıkımlanmasının azaltılmasını sağlayacak bıldırcın yumurtası ürettiklerini söyledi.
Araştırma kapsamında Elazığ'daki bir çiftlikte, antioksidan özelliğine sahip ve domatese kırmızı rengini veren likopen maddesi karışımıyla bıldırcın yemi hazırladıklarını belirten Hayırlı, daha sonra 3 ayrı gruba ayırdıkları bıldırcınları farklı oranlarda likopen maddesi karışımlı yemle beslediklerini söyledi.
Normal yemle beslenen bıldırcınların yumurtasında likopen maddesine rastlanmadığını kaydeden Hayırlı, ancak 100 miligram likopen maddesi karıştırılarak yapılan yemle beslenen bıldırcın yumurtası sarısında 22,47 mikrogram, 200 miligram likopen karışımı yapılan yemle beslenen bıldırcınların yumurtasında ise 28,50 mikrogram likopen maddesi bulunduğunu tespit ettiklerini anlattı.
"Bıldırcın yumurtası insanlarda etkisini gösterdi"
Doç.Dr. Hayırlı, sözkonusu yumurtalardan 10 hafta süreyle günde 2 adet tüketen insanların kanındaki likopen oranının arttığını, buna karşın doku zayıflaması göstergesi olan MDA düzeyinin azaldığını saptadıklarınıda kaydetti.
Her gün sabah kahvaltısında 3 ayrı gruptaki bıldırcın yumurtalarından 2 adet yiyen insanların kanında ölçülen likopen madde oranlarının karşılaştırmasını yaptıklarını anlatan Doç.Dr. Hayırlı, "likopen madde içeren bıldırcın yumurtasının insanlarda etkisini gösterdiğini gözlemledik" dedi.
Doç.Dr. Hayırlı, normal yemle beslenen bıldırcınların yumurtasını yiyen insanlarda kan serumundaki likopen oranının 16,33 mikrogram, 100 miligram likopen madde karışımı olan yemle beslenen bıldırcın yumurtasını tüketenlerde 27,67 mikrogram likopen, 200 miligram likopen madde karışımıyla hazırlanan yemle beslenen bıldırcınların yumurtasından yiyenlerde ise kan serumundaki likopenin 32,25 mikrogram olarak ölçüldüğünü bildirdi.
"Bu yumurtalarla sağlıklı cilde kavuşmak mümkün"
Likopenli bıldırcın yumurtasının fonksiyonel besin maddesi olarak kullanılabileceğinin ortaya çıktığını kaydeden Doç.Dr. Hayırlı, "özelikle sigara tiryakileri, maden ve taş kırma işçileri, yol asfaltlamada çalışanlar gibi yoğun dumana ve radyasyona maruz kalan kişilerde doku hasarının azaltılması, bu bıldırcın yumurtası sayesinde mümkün hale geldi" dedi.
Eczanelerde ilaç olarak satılan likopenin bıldırcın yumurtasıyla da alınabildiğini vurgulayan Hayırlı, şunları kaydetti:
"Artık insanların cilt sağlığı, bağışıklık sistemin güçlendirilmesi, hastalıklara direncin ve yaşam kalitesinin ve süresinin artırılması; uygun büyüme ve gelişmenin devam ettirilmesi likopenli bıldırcın yumurtasıyla mümkün olabilecek.
Bu tür besin maddelerinin hayvansal gıdalarda artırılması yönünde çalışma yapmaya devam edeceğiz." Araştırmalarının, ABD'de yayınlanan uluslararası indeksli A kategorisindeki dergi Food Resarch International'ın şubat sayısında yayınlanacağını bildiren Hayırlı, "Bu araştırma sonuçlarından tüm bıldırcın yetiştiricileri yararlanmalı. Bundan sonra yapılması gereken, çiftliklerde bıldırcın yemlerine likopen katarak likopen'ce zengin bıldırcın yumurtaları pazara sunmak olacak" dedi.