"Çaresiz Değil, Çare Sizsiniz"

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Öğretim Üyesi ve Ankara Çölyak Derneği Başkan Yardımcısı Yasemin Türkmen, çölyaklı bir kişinin doğru adım, doğru teşhis ve bilinçli diyet ile sağlıklı bir birey olabileceğini söyledi. Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü Prati

"Çaresiz Değil, Çare Sizsiniz"

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Öğretim Üyesi ve Ankara Çölyak Derneği Başkan Yardımcısı Yasemin Türkmen, çölyaklı bir kişinin doğru adım, doğru teşhis ve bilinçli diyet ile sağlıklı bir birey olabileceğini söyledi.

Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü Pratik Kız Sanat Okulu ve Kız Meslek Lisesi'nin hazırladığı ''Çaresiz Değil, Çare Sizsiniz'' adlı proje kapsamında, projeye destek veren Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Pediatrik Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Bilim Dalı ile birlikte toplumu ve aileleri bilinçlendirme toplantısı yapıldı.

Milli Eğitim Müdürü Yavuz Selim Sandıkçı, Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü Pratik Kız Sanat Okulu ve Kız Meslek Lisesi yetkililerini, çölyak hastalığıyla ilgili kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla hazırlanan çalışmadan dolayı kutlayarak, ''Çölyak toplumumuz tarafından çok fazla bilinmeyen bir hastalık. Bu projenin başlatılmasıyla bir farkındalık oluşturuldu. Bu tür projelere sivil toplum kuruluşları ve iş adamları destek olmalılar. Bu nedenle projeye destek verenlere teşekkür ediyorum'' dedi.

ODTÜ öğretim üyesi ve Ankara Çölyak Derneği Başkan Yardımcısı Türkmen, çölyaklı annesi olduğunu belirterek, ''Oğluma 20 yaşında çölyak teşhisi konuldu. Ailece panik olduk, ne yapacağımızı, nereye gideceğimizi bilemedik. Dernekle ilişki kurarak sorunlarımıza çare bulmaya çalıştık. Bazı şeyler ihtiyaçtan oluşur, bu dernekte bundan dolayı oluştu'' diye konuştu.

Türkmen, çölyakın bir hastalık olarak nitelendirilmemesi gerektiğini, çölyakın yeni bir yaşam şekli olarak algılanması gerektiğini ifade ederek, ''Çölyaklı bir kişi doğru adım, doğru teşhis ve bilinçli diyet yapınca sağlıklı birey olabilir. Derneğimizin 300'e yakın kayıtlı üyesi var. Bizlerle iletişim kurun. Böylece toplumu daha çok bilinçlendirebiliriz. Ne kadar hasta olduğu bilinirse çözümler o kadar artar ve renklenir'' dedi.

KTÜ Farabi Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Çakır ise çölyak hastalarının basit ama katı bir diyetle sağıklı hayat sürdürebileceklerini söyledi.

Çölyak hastalığının tıpta yaşam boyu süren tek gıda alerjisi olduğunu vurgulayan Çakır, bu nedenle tanıdan önce detaylı inceleme yapılması gerektiğini kaydetti.

Konuşmaların ardından projeyi hazırlayan proje danışması Ayşe Özmen, öğrenciler Aslı Kuvvet, Ümran Küçük ve Ezgi Albayrak tarafından mısır unu, mısır nişastası ve pirinç unu kullanılarak hazırlanan kurabiye ve pasta çeşitleri çölyak hastalarına, yakınlarına ve davetlilere sunuldu.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler