Çarpıntı neden olur? Sinüs taşikardisi ve supraventriküler taşikardi nedir? Dr. Mustafa Oğuz Varol anlattı

İmperial Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Oğuz Varol, çarpıntı ve sebeplerine dair konuştu.

İmperial Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Oğuz Varol, çarpıntıların sebepleri, çeşitleri ve engelleme yollarına dair açıklamalarda bulundu.

Dr. Mustafa Oğuz Varol'un değerlendirmeleri şu şekilde;

Kalp çarpıntısı hangi durumlarda risklidir?

Çarpıntıların çeşitli sebepleri vardır. En sık görüleni, kalbin durup atıyor gibi hissedildiği, bizim ekstrasistol diye tabir ettiğimiz ekstra atım. Bu atımda kalp normal atmaya devam ederken bir anda tık tık diye atar, sonra duruyor gibi olur ve atmaya devam eder. Büyük kısmı hayati tehlike oluşturmaz. Daha çok eforlar artarsa, yorulunca daha fazla olursa, çok sık olursa, göz kararması, akıl gitmesi ve fenalaşma gibi bir durum yaparsa o zaman riskli olur. Bunun dışında bir kardiyoloji uzmanına muayene olmanız gerekir. Ama arada sırada olan, birkaç saniye olup geçenlerin büyük kısmı hayati tehlike oluşturmaz.

arpinti.webp

Sinüs taşikardisi nedir?

Bir de kalbin hızlı atmasıyla oluşan ritim bozuklukları var. Bunların da büyük kısmı kötü huylu değildir. En sık gördüğümüz çeşidi, sinüs taşikardisi dediğimiz, kalbin ortalama 110-120 civarında attığı, hızlı koşunca, heyecanlanınca hissettiğimiz çarpıntıdır. Bu daha çok heyecanlı, kansız, vitamin eksikliği olanlarda, tiroit fonksiyonları bozuk olanlarda, panik atak olanlarda fazla gözükür. Bu durumlarda bir kardiyoloji uzmanına görünüp muayene olmak gerek. Genellikle kötü bir şey çıkmaz.

Supraventriküler taşikardi nedir?

Bir başka çarpıntı da, kişinin nabzının 180-200'e kadar çıkabildiği, bizim supraventriküler taşikardi dediğimiz, genellikle bayılmanın eşlik etmediği fakat kalbin çok hızlı çarptığı çarpıntılardır. Bunu genellikle hastanede damardan ilaç vererek düzeltiyoruz. Bunun da iki tip tedavisi var. Bunlar; çarpıntılar sık gelmiyorsa, kişinin hayat kalitesini etkilemiyorsa, geldiği zaman göz kararması ve bayılma yapmıyorsa, o zaman takip ediyoruz ya da ilaç veriyoruz. Eğer etkiliyorsa, hasta bayılacak gibi hissediyorsa, gerekiyorsa bacaktan iğne yardımıyla elektrofizyolojik çalışma dediğimiz şekilde ritim bozukluğu oluşturan odağı buluyor ve yakıyoruz. Başarı da yüzde doksan oranında.

arpinti-1.webp

Bir de hayati durumlar oluşturan çarpıntılar var. Daha çok eforla gelen, özellikle kalp krizinin ilk 24 saatinde gördüğümüz ve ya kalp krizi geçirdikten sonra ya da herhangi bir sebeple kalbinin gücü azalmış hastalarda gördüğümüz çarpıntılar yüksek riskli çarpıntılardır. Mutlaka yatırıp takip etmek gerekir.

Çarpıntıyı artıran sebepler

Sinüs taşikardisi dediğimiz, en sık görülen taşikardi çeşidinde, stres yönetimini bilmek lazım. Kafeinli içecekler, kolalar, enerji içecekleri, aşırı kahve tüketmek çarpıntıyı artıran sebeplerdir. Bu tür şikayetler varsa bir kardiyoloji uzmanına görünmekte fayda var.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir