Cep'ler tümör oluşturuyor mu
Memorial Hastanesi Beyin Cerrahisi Bölümünden Prof. Dr. Kadir Tahta, son yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda, cep telefonuyla sürekli konuşulan taraftaki beynin yarım küresinde, 10 yıl sonunda beyin tümörü görülme sıklığında az da olsa artış tespit edil
Memorial Hastanesi Beyin Cerrahisi Bölümünden Prof. Dr. Kadir Tahta, son yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda, cep telefonuyla sürekli konuşulan taraftaki beynin yarım küresinde, 10 yıl sonunda beyin tümörü görülme sıklığında az da olsa artış tespit edildiğini söyledi.
Tahta, cep telefonlarının yeni kullanıma giren bir teknoloji olduğu için bilimsel çalışmaların kısa dönemli bilgileri içermesi nedeniyle yeterli sonuç alınamadığını belirtti. Mikrodalgayla yapılan cep telefonu iletişim sisteminin, hücrelerdeki etkisinin radyasyona benzeyen etkiler olmadığını ancak yine dokuların içine enerji girdiğini ifade eden Tahta, mikrodalgaların dokunun derininde ısınmaya neden olduğuna dikkati çekti.
Tahta, cep telefonlarından yayılan dalgaların, beyin hücrelerinin çekirdeklerinde bulunan genlerin DNA zincirlerinde kırılmalara yol açtığını, bunun da tümör oluşumunun ana sebebi olduğunun bildirildiğini kaydetti.
Cep telefonlarının neden olduğu benzer problemlerin telsiz telefonlarda da yaşandığın anlatan Tahta, "Son yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda, cep telefonuyla sürekli konuşulan taraftaki beyin yarım küresinde, 10 yıl sonunda beyin tümörü görülme sıklığında az da olsa artış tespit edilmiştir" dedi.
Cep telefonu kullanma yüzdesinin 15 yaşındaki geçlerde yüzde 60, 19 yaşında ise yüzde 95'lere kadar çıktığını ifade eden Tahta, günlük yaşamın önemli bir parçası haline gelen cep telefonlarının "kulaklıkla kullanılması" gerektiğini söyledi.
Cep telefonlarıyla uzun süre konuşulmaması uyarısında bulunan Tahta, cep telefonu üreten firmaların da dalga boylarını ve enerji değerlerini değiştirerek, daha az zararlı telefonlar üretmeyi planlamalarını önerdi.