Çocukları bu kabustan uzak tutun
Yaz aylarında besin zehirlenmesi vakalarında artış olduğunu belirten İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Endokrinoloji Beslenme Diyet ve Metabolizma Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mücahit Özyazar bozuk ve mikroplu gıdaların tük
Yaz aylarında besin zehirlenmesi vakalarında artış olduğunu belirten İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Endokrinoloji Beslenme Diyet ve Metabolizma Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mücahit Özyazar bozuk ve mikroplu gıdaların tüketilmesiyle aşırı ishal, kusma ve ateş yükselmesi vakalarının arttığına dikkat çekti.
Tüketilen gıdaların uygun biçimde saklanması için, öncelikle gıdaların üretim tarihlerinin bilinmesi gerekiyor.
Prof. Dr. Mücahit Özyazar: "Paketlenmiş gıdaların üzerinde çoğunun üretim tarihi ve son kullanma tarihi yazılı. Çoğunun üzerinde mevcut gıdanın, saklama koşulları da not edilmiş. Ayrıca mutfağımızda bulunan çabuk tüketemeyeceğimiz gıdaları uygun koşullarda saklamanın, aile bütçesine fazlasıyla katkısı olacaktır" dedi.
Özyazar, yapılabilecek en büyük yanlışın açıkta satılan ve kolay bozulan besinleri tüketmek olduğunu söyledi. Bu tür gıdalar, besin zehirlenmesi, kan zehirlenmesi (sepsis) gibi hayatı tehdit eden durumlara neden olabiliyor.
EN KOLAY BOZULAN ÜRÜNLER
Yaz aylarında en sık bozulan yiyeceklerin başında beyaz et, yumurta, çiğ süt, pasta gibi tatlı ve tuzlu yiyecekler, mayonez, domates ve marullu hamburger sayılabileceğine dikkat çeken Prof. Özyazar, bu yiyeceklerin bozuk olarak tüketilmesi durumunda şiddetli ve kramp şeklinde karın ağrısı, sulu ve kanlı ishal, kusma, ateş görülebildiğini söyledi.
Prof. Özyazar "Bu durumda mutlaka acile başvurulmalı ve uygun bir şekilde tedavi olunmalı. Hasta çok iyi bir şekilde tedavi edilmeli, uygun sıvı, antibiyotik ve istirahat tedavisi gerekiyor. Bağışıklık sistemi bozuk olan yaşlı ve çocuklarda sağlık sorunları daha ağır olabilir" dedi.
SOĞUK ZİNCİR KIRILMAMALI
Prof. Dr. Mücahit Özyazar: "Marketlerde özellikle yaz aylarında alışveriş sırasında, soğukta muhafaza edilen et, balık ve doymuş gıda gibi ürünlerin, marketten çıkmadan hemen önce buzdolabından alınması besin bozulmasını önlemek açısından önemli bir uygulamadır. Böylece sıcaklığın artması ve soğuk zincirin kırılması önlenmiş olur" uyarısında bulundu.
TEHLİKESAVAR ÖNERİLER
Yaz aylarında ev koşullarında besinlerin bozulmasını engellemek için; "Kırmızı ve beyaz et, süt, gibi riskli ürünler sıcak ortamlarda fazla bekletilmemeli.
"Bozulması kolay olan besinlerin buzdolabında öne ve kolay görülebilecek yere yerleştirilmeli.
" Yumurtalar buzdolabına yıkanmadan ambalajıyla birlikte yerleştirilmeli.
"Buzdolabının sıcaklığı sürekli kontrol edilmeli. (Günlük besin kullanımı için buzdolabının yaz aylarında artı 4 dereceye ayarlanması, dondurucu bölümünün eksi 18 dereceye ayarlanması önerilen derecelerdir.)
"Gıda ürünleri pişirildikten sonra buzdolabına konulacaksa, hızlı bir şekilde ortamda soğuduktan sonra hemen buzdolabına koyulmalı.
"Besinlerin soğutulduktan sonra tekrar ısıtırken mutlaka pişirme sıcaklığına kadar geldiğinden emin olunmalı.
"Özellikle yaz aylarında her besin çeşidinin özelliklerine göre, buzdolabında açık olarak ya da buzdolabı poşetinde ağzı kapalı olarak saklanması,
"Buzdolabından çıkarılan yumurta haşlandıktan ve kabukları çıkarıldıktan sonra ellerin iyice yıkanmalı.
"Sebzelerin buzdolabına konmadan önce sirkeli suda bir müddet bekletilmeli ve daha sonra usulüne uygun şekilde buzdolabına koyulmalı.