Diş Sağlığına Aman Dikkat

Artvin Devlet Hastanesi'nde görevli diş hekimlerinden Dr. Hacer Başıbüyük, sağlıklı bir yaşam için dişlere önem gösterilmesi gerektiğini belirterek, çürük dişlerin hastalıklara davetiye çıkardığını söyledi.Dişlerin sağlığın giriş kapısı olduğunu ifade ede

Diş Sağlığına Aman Dikkat

Artvin Devlet Hastanesi'nde görevli diş hekimlerinden Dr. Hacer Başıbüyük, sağlıklı bir yaşam için dişlere önem gösterilmesi gerektiğini belirterek, çürük dişlerin hastalıklara davetiye çıkardığını söyledi.

Dişlerin sağlığın giriş kapısı olduğunu ifade eden diş hekimi Başıbüyük, eksik ve çürük dişleri bulunan kişilerde çiğneme iyi yapılmadığından midede rahatsızlıklar oluşabileceğine dikkat çekerek, "Sağlıklı bir yaşam için dişlerimize önem göstermek lazım. Diş çürükleri, kötü görüntüsünün yanı sıra ağız kokusuna ve ciddi hastalıklara sebep olabilir. Yetersiz bilgi ve kötü beslenme çürüklerdeki başlıca sebeplerdir. Beslenmek nasıl ki yaşam için vazgeçilmezse, beslenebilmek için de dişler vazgeçilmezdir.

Ülkemizde diş çürükleri ve diş eti hastalıkları yaygınlık açısından değerlendirildiğinde önemli bir yer tutar. Yapılan araştırmalara göre her 100 çocuğun 83'nün süt dişleri çürüktür. Erişkinlerde ise 30-34 yaş grubundaki her 100 kişiden 90 ila 97 arasında çürük mevcuttur. Türkiye çürük oranının oldukça yüksek olduğu ülkelerden biridir" dedi.
"Türkiye'de diş macunu tüketimi kişi başına 70-75 gramdır" diyen Dr. Hacer Başıbüyük, "Ancak bu miktar Avrupa'nın diğer gelişmiş ülkelerinde 300-400 gramdır. Türkiye'de diş hekimine gitme oranı yılda 0,7 iken Avrupa'nın diğer gelişmiş ülkelerinde yılda 5'dir. Bu karamsar tablonun arkasında tabii ki belli başlı sebepler vardır. Toplumumuz maalesef ağız sağlığı konusunun yeterince önemini benimsemediğini ortaya koymaktadır. Dişeti hastalığının temel nedeni bakteri plağı denen dişe sıkıca tutunan, yapışkan
saydam bir tabakadır. Tırnağınızla dişinizin üzerini kazıyarak plağı fark edebilirsiniz. Plağın bir miligramında 200 ile 500 milyon arasında bakteri bulunur. Yapılan araştırmalara göre yüzde 30 oranında genetik bir yatkınlık vardır. Ayrıca ağız bakımının kötü olması ile dişeti hastalığının gelişme olasılığı 6 kat daha artar. Hepimizin bildiği gibi sigara kanser, akciğer, kalp hastalıkları gibi birçok önemli rahatsızlıklara sebep olur. Tüm bunların dışında ağız içi mukozası ve dişetleri için de çok
zararlıdır. Dişetlerinin yumuşamasına ve dişeti hastalıklarının gelişmesine neden olur. Doğum kontrol hapları, anti-depresanlar, kalp ilaçları ağız sağlığınızı etkiler. Dişlerimizin düzenli bakımına ve sıcak bir yiyecek sonrası arkasından soğuk bir içecek içmemeye dikkat edelim" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler