Dişiniz kırıldığında hemen bunu yapın!

 Diş Hekimleri Ayşe Doğan ve Yeşim Bulat kışın diş rahatsızlıklarında en sık karşılaşan vakaların başında diş kırılmalarının meydana geldiğini belirterek, konu hakkında bilgilendirmede bulundu.Dt. Ayşe Doğan kışın kayıp düşme gibi olayların yoğun olarak y

Dişiniz kırıldığında hemen bunu yapın!

 

Diş Hekimleri Ayşe Doğan ve Yeşim Bulat kışın diş rahatsızlıklarında en sık karşılaşan vakaların başında diş kırılmalarının meydana geldiğini belirterek, konu hakkında bilgilendirmede bulundu.

Dt. Ayşe Doğan kışın kayıp düşme gibi olayların yoğun olarak yaşandığını belirterek, bu durumdan en fazla etkilenenin başında ise ağız bölgesi geldiğine vurgu yaptı. Diş kırılması durumunda ilk olarak yapılması gerekenin ise yaralı bölgenin ılık suyla yıkanması olduğu bilgisi veren Doğan, " Kanamayı azaltmak için yüze soğuk kompres buz uygulanabilir. Yine bunun yanında çatlak veya kırık dişler, mümkün olan en kısa sürede onarılmalı bu nedenle derhal bir diş hekimine başvuru yapılmalıdır'' diye konuştu.

Dt. Doğan kısa sürede tedavi yapılmaması durumunda dişi kaybetmenin mümkün olduğuna dikkat çekerek, "Tedavi sürecinde ilk olarak dişteki hassasiyetin giderilmesi için kanal tedavisi uygulanır. Çatlak diş minesini veya dentini etkilemiş ve madde kaybı çok fazla ise genellikle en iyi tedavi kuron uygulamasıdır'' dedi.

Dt. Doğan, "Dişin yuvasından çıkması gibi bir acil durumlar özellikle çocuklarda sıklıkla rastlanır. Çocuklarda yüz üzerine düşüldüğünde diş tamamen, yani kökünde kırık olmadan yerinden çıkabilir. Eğer süt dişi değilse dişin ağızda sağlıklı bir şekilde tutunabilmesi için, mümkün olan en kısa sürede yuvasına tekrar yerleştirilmelidir. Geçen her dakika, dişin canlılığını yitirmesi demektir. Mümkünse, dişinizi sadece suyla çalkalayın, dişi yerine koyun ve mümkün olan en kısa sürede diş hekimine gidin. Başarılı olması için yerine yerleştirmenin ilk 30 dakikada yapılması gerekir, ancak iki saate kadar başarı ihtimali yüksektir'' şeklinde konuştu.

Öte yandan Dt. Doğan'ın ardından bilgilendirmede bulunan Dt. Yeşim Bulat ise, travma sonucu da dişin yerinden çıkabileceğine vurgu yaparak, "Bu gibi durumlarsa diş ılık suyla yıkanarak temizlenmeli. Eğer yapılabiliyorsa düşen diş boşluğuna diş tekrar yerleştirilmeli ya da diş süt, tükürük ya da soğuk su içine konularak derhal diş hekimine başvurulmalı. Çıkan süt dişi ise kesinlikle yerine konulmamalıdır. Yerine konan süt dişlerinde kemikle birleşme görülür ve daimi dişin sürmesini engeller.'' ifadelerini kullandı.

Dt. Bulat şöyle devam etti: "Bu kazalar sonucu ısırılan dudak ya da dil ise kanayan bölgenin üzerine temiz bir parça pamuk veya bezle bastırılarak, soğuk tampon uygulanabilir. Yine bu kazalar sonucunda çenesinin kırıldığından şüpheleniliyorsa, yerinden oynatılmaması gerek. Çene, başın üstünden geçecek şekilde çenenin etrafından sarılmış bir mendil, kravat veya havlu ile sabit tutulmalı. Eğer şişme varsa, azaltmak için soğuk kompres uygulanmalı ve derhal bir hastanenin acil servisine veya diş hekimine gidilmeli.''

Süt dişlerinin sağlıklı olmasına değinen Dt. Bulat, bu dişlerin de en az sürekli dişler kadar önemli olduğu değerlendirmesinde bulunarak, "Vaktinden önce kaybedilen süt dişleri, kendisinden sonra gelen sürekli dişlerin sağlığını bozduğu gibi dizilimini de etkileyebiliyor. Ayrca tüm bunlara ek olarak kış döneminin en çok görülen şikayetlerinden biri de diş hassasiyetleridir. Bunların ise pek çok nedeni olabilir. Dişteki başlangıç çürükleri, diş eti çekilmesi, dişteki aşınmalar ve çatlaklar bu hassasiyetin temeli olabilir. Bu gibi durumlarda da mutlaka diş hekimine başvurulmalı iyi bir muayeneden sonra mutlaka şikayete neden olan etken ortadan kaldırılmalıdır'' açıklamasında bulundu.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler