Dr.Algün'den Ramazan tavsiyesi

Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ekrem Algün, insanların oruç tutarken kilo vermediklerini tam tersine kilo aldıklarını belirterek “Uzun süre aç kalan kişi daha çok yemek yeme durumunda kalıyor. Bu nedenle insanlar oruç tuta

Dr.Algün'den Ramazan tavsiyesi

Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ekrem Algün, insanların oruç tutarken kilo vermediklerini tam tersine kilo aldıklarını belirterek “Uzun süre aç kalan kişi daha çok yemek yeme durumunda kalıyor. Bu nedenle insanlar oruç tutarken kilo vermez, tam tersine kilo alırlar. Bunun temel nedeni de uzun süre aç kalınmasının ardından daha fazla yemek yenilmesidir” dedi.


Yaklaşan Ramazan ayı öncesinde kronik rahatsızlığı bulunanların oruç tutup tutamayacakları ve sahura kalkılmadan oruç tutulması gibi konularda bazı tavsiyelerde bulunan İç Hastalıkları Endokrinoloji Metabolizma ve Beslenme Uzmanı Doç. Dr. Ekrem Algün, Ramazan'ın gelmesiyle oruç tutan bazı insanlarda, orucun diyet yerine geçtiği gibi yanlış bir kanaatin bulunduğunu söyledi. Doç. Dr. Algün, oruç tutmanın diyet yerine geçmeyeceğini ve sadece zayıflamak için oruç tutulamayacağını ifade ederek "Biz zayıflama diyetlerinde hastalarımıza uzun süre aç kalmayı tavsiye etmiyoruz. Çünkü uzun süre aç kalan kişi daha çok yemek yeme durumunda kalıyor. Bu nedenle insanlar oruç tutarken kilo vermez, tam tersine kilo alırlar. Bunun temel nedeni de uzun süre aç kalınmasının ardından daha fazla yemek yenilmesidir. Yani zayıflamak için oruç tutulmaz" diye konuştu.


Oruç tutan kimsenin zayıflama ya da kilo alma gibi sorunlarla karşılaşması halinde bir doktora başvurması gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Algün, şeker, tansiyon, kalp hastalıkları gibi kronik hastalığı bulunan ve oruç tutmak isteyen kişilerin de bir doktora danışmadan oruç tutmamasını istedi. Doç. Dr. Ekrem Algün, şeker hastalarının kan şekerini kontrol etmekte zorlandıkları için ani yükselme ve düşmeler meydana gelebileceğini kaydederek “Dolayısıyla şeker hastalarının sık yemek yemesi lazım. Bu nedenle şeker hastalarının büyük kısmı oruç tutamıyor. Bu durumda oruç tutmaya çalışırlarsa kötüleşir ve komaya girerler. Ancak başlangıç kısmındaki ilaç kullanmayan hastalar, doktor kontrolünde olmak şartıyla oruç tutabilirler. Tansiyon hastaları da sürekli ilaç kullanmayı gerektirdiğinden doktor kontrolünde oruç tutmalılar" şeklinde konuştu.


Hekimler olarak hastaların orucuna değil ama iftarına ve sahuruna karışabileceklerini belirten Doç. Dr. Ekrem Algün, şu tavsiyelerde bulundu:
"İnsanımız oruç tutuyor; ama öyle bir iftar yapıyor ki bir gün boyu aç kalan bir vücutta bütün dengeleri bozacak bir iftar oluyor. Aç kalmanın tetiklediği çok fazla hastalık yok.

Ancak sürekli tok kalarak, çok yemek yiyerek hasta olunur. Bu nedenle sağlıklı beslenmek için oruç tutan insanların iftarda çok fazla yemek yememeleri, hafif bir şeyler yedikten sonra ara öğünler tarzında beslenmelerine devam etmeleri gerekmektedir. Ramazan'da yapılan yanlışlardan biri de sahura kalkmamaktır. İster kısa ister uzun günlerde olsun insanlar mutlaka Ramazan'da sahur yapmalı.

Çünkü sahur yapılmadığı zaman daha uzun süre aç kalınmış olunuyor ve bu, insan fizyolojisine uygun olmayan bir durum. Birtakım rahatsızlıklar da bundan dolayı oluyor. Biz oruç tutanlara mutlaka sahur yapmalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü sahur yapılmazsa vücuttaki glikojen depoları yaklaşık 10 saat yetiyor ve bu saat 3-4'den sonra tükeniyor.

Bu durumda vücut şeker dengesini sağlamak için aminoasit ve yağları yakmaya başlıyor. Bu işlem için de birtakım hormonlar salgılanıyor. Bu hormonlar insanda sinirlilik yapan hormonlar olduğu için gereksiz gerginlikler olabiliyor."

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler