Gözlük atma ameliyatı kimlere yapılır? Bölgede en çok hangi göz hastalığı görülüyor?
Trabzon’da yaklaşık iki yıl önce kurulan Özel Kuzey Göz Hastalıkları Merkezi, pandemi döneminde de bütün kuralları tan anlamıyla uygulayarak hizmet vermeye devam ediyor.
Özel Kuzey Göz Hastalıkları Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Opr. Dr. Can Kaya hastanenin 2 yılını Haber61’e değerlendirirken amaçlarının göz hastalıkları alanındaki teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek hastalara uygulamak, bölge halkının büyükşehirlere ve yurtdışına gitmek zorunda kalmasının önüne geçmek olduğunu vurguladı.
Türkiye’de ‘Retina Cerrahisi’ uygulanan sayılı merkezlerden biri olduklarına değinen Kaya, gözlük atma ameliyatları, lazer uygulamaları, katarakt ameliyatları, çocuklarda kayma, şaşılık ve daha birçok hastalığın tedavisinin hastanede yapılabildiğini söyledi.
Opr. Dr. Can Kaya şu ifadeleri kullandı;
“GÜCÜMÜZE GÜÇ KATTIK”
2019 Haziran ayında hizmete açıldık. Neredeyse iki yıl olacak. Beş göz doktoruyla ortak bir yola çıktık. Daha önce İmperial hastanesinde beraberdik, Özlem Hanım bize katıldı. Beş kişilik ekiple hastanemizi açtık. Yaklaşık 4 ay önce Prof. Dr. Nurettin Akyol ekibimize katıldı. Daha sonra, bir hafta önce de Prof. Dr. Halil İbrahim İmamoğlu hocamız bizlere katıldı. Gücümüze öğretim kadromuzla biraz daha güç kattık.
“BÜTÜN TEKNOLOJİK GELİŞMELERİ YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ”
Kuruluş amacımız, dünyadaki göz konusunda yenilikleri, teknik gelişmeleri, teşhis ve tedavideki teknolojik gelişmeleri takip edelim diye o amaçla kurulduk. Günümüzde göz hastalıklarında güncel olan tedavilerden bir tanesi, halk arasında da söylendiği gibi akıllı mercek, katarakt ameliyatlarımızda da kullandığımız akıllı mercek son dönemin teknik tedavilerinden bir tanesi. Bunun dışında lazer cerrahisindeki yenilikler var, yine bu konudaki teknik gelişmeleri de kliniğimizde kullanmaktayız. Akıllı mercek uygulamasındaki teknik gelişmeler hastanın hem gözlük ihtiyacını ortadan kaldırmak, kataraktını tedavi etmek yanında uzak ve yakını gözlüksüz görür hale gelmesini sağlamak. Bu da son yıllarda dünyadaki gelişmelerden bir tanesi. Bu teknik gelişmeyi de hastanemizde tedavi olarak uygulamaktayız. Tabi bunun dışında mikro retinal cerrahi dediğimiz mikro cerrahiler var dünyada. Yine bu amaçla kliniğimizde teşhis ve tedavide retina cerrahisindeki yenilikleri kliniğimizde uygulamaktayız.
ASIL AMACIMIZ HASTALARIN BÜYÜKŞEHİRLERE VE YURT DIŞINA GİTMELERİNİN ÖNÜNE GEÇMEK
Buradaki asıl amacımız bölgeye hizmet vererek, hastaların büyük şehirlere belki de ülke dışına gitmelerine engel olmak. Hastaların bu ihtiyaçlarını giderebilmek. Bize gelen hastaların içerisinde sadece Trabzon değil özellikle bölge şehirleri, Samsun’dan Doğu Karadeniz’e, doğuya doğru bölgedeki Karadeniz’in bütün illerinden hastalarımız bizlere ulaşabiliyorlar. Ne kadar anlatırsanız anlatın hastalarda büyük şehir fobisi hep var. Kafalarının bir köşesinde insanların hep ‘büyük şehirde bu iş daha iyi olur’ fikri var. Bunu kırmak zor ama zaman içerisinde bu düşünceyi aşacağımızı düşünüyorum. Hastanemizde göze ait bütün branşların teşhis ve tedavilerinin yapılabildiği bir hekim kadromuz var.
“TÜRKİYE’DE RETİNA CERRAHİSİ UYGULAYAN SAYILI MERKEZLERDEN BİRİYİZ”
Dediğimiz gibi katarakt cerrahisi, akıllı mercek cerrahisi, Excimer Lazer (gözlük atma) ameliyatları, Vitreoretinal cerrahi uygulamaları var, bunun içinde retinanın göz içi kanaması var. Yine çocuklardaki doğuştan olan retina hastalıkları, diyabet şeker hastalıklarına bağlı olarak retina hastalıkları, bunlar kliniğimizde mevcut tetkik cihazları ve ameliyathanedeki ameliyat mikroskopu ve iki büyük ameliyathanemiz ve Vitreoretinal cerrahi tekniklerini uygulayabildiğimiz cihazlarla başarılı bir şekilde yapabilmekteyiz. Branş olarak söylersek, katarakt cerrahisini birçok hekimimiz uygulayabilmekte. Ben yaklaşık yirmi yıldır retina cerrahisi ile uğraşmaktayım. Belki Türkiye’de retina cerrahisini uygulayan sayılı hekimlerden biriyim. Dolayısıyla bölgemizde retina cerrahisini fakülteyle birlikte kliniğimizde, bölgede uygulayan çok hekim arkadaşımız yok. Dolayısıyla bu şansı hastalarımızın değerlendirmelerini klinik olarak istiyoruz.
GÖZLÜK ATMA AMELİYATI KİMLERE YAPILIYOR?
Her yaşta gözlük atma ameliyatı yapılabilir. Excimer Lazer 40 yaşına kadar, 35-40 yaşına kadar gözlük kullanan hastaların belli şartları sağladıkları zaman hastalarımıza gözlükten kurtulmalarını sağlayan lazer ameliyatı yapmaktayız. Dolayısıyla 40 yaşına kadar lazer cerrahisi, 40 yaşından sonra gözlük kullanan hastalarda da gözlük atma ameliyatı yapıyoruz. 20 yaşından sonra yaşlı döneme kadar her yaşta gözlük ihtiyacından kurtulmaları mümkün. Çok eskiden beri gözlük takan insanlarda lens, Excimer Lazer çıktıktan sonra kontak lens kullanımı gözlükten sonra lazer cerrahisi ikinci sıraya yükseldi, kontak lens kullanımı üçüncü sırada kaldı. Bu erişkin insanlar için de geçerli. 40 yaş sonrasında gözlükten sonra ikinci sırayı, zaten lens kullanımı kırk yaş sonrasında biraz gerideydi bundan sonra daha geride kaldı.
YAKIN GÖZLÜKTEN KURTULMA OLANAĞI SAĞLANACAK
Günümüzde yakın görme bozukluğunu gidermek için akıllı mercek tedavisi yapılıyor ama belki yakın bir gelecekte bunun yerine Excimer Lazer uygulaması gelişecek ve yakın gözlükten kurtulma olanağı sağlanacak.
2 YILDA 70 BİN HASTA 4 BİN AMELİYAT
Yaklaşık 70 bin civarında hasta baktık kliniğimizde bugüne kadar. Bunların içinde özel hasta sayımız yaklaşık 8-10 bin civarında. Yaklaşık 800-850 civarında da Gürcü ve Azeri, yurt dışından gelen hasta kliniğimizi ziyaret etti. Yaklaşık 4 bin civarında ameliyat gerçekleştirdik kliniğimizde. İki tane büyük ameliyathanemiz var bir de Excimer Lazer uyguladığımız ameliyathanemiz ile toplam üç büyük ameliyathanemiz bulunuyor kliniğimizde. Bunun dışında 750 civarında bütün lazer teknolojilerini içeren Excimer Lazer ameliyatını gerçekleştirdik. Bunların büyük bir kısmı kornea dikliği olan hastalarda durdurucu lazer ameliyatı gerçekleştirdik. Yaklaşık bir yıldır da Sağlık Turizm belgemiz var. Bakanlığa müracaat edip şartlarımızı yerine getirerek Sağlık Turizm belgemizi de almış bulunmaktayız. Tabi bu ara pandemi nedeniyle kapılar kapalı olduğu için dışarıdan gelen hasta sayımız az. Tabi bu sıkıntıdan kurtulduğumuz zaman yurt dışından gelen hasta sayımızda da ciddi bir artış olacağını düşünüyorum. Bunun da bölgemize sağlık turizmi açısından büyük katkı sağlayacağını inanıyoruz. Yaklaşık 30 personel ile başlamıştık, 40-42 civarında personel sayısına ulaştık. Tabi bu ihtiyaç duyuldukça artacaktır. Kliniğimiz bina olarak 7 kattan oluşuyor. 3 bin metrekarelik bir kapalı alanımız var. Tek poliklinik katıyla başladık şimdi ikinci kattaydı dördüncü katı da poliklinik katı olarak kullanıma açtık. Beşinci kat servis katımız, dördüncü ve ikinci kat poliklinik katımız, üçüncü katımız tetkik katı olarak işlem görüyor, birinci bodrumda da iki tane büyük ameliyathanemiz var.
BÖLGEDE EN ÇOK GÖRÜLEN HASTALIK KATARAKT
Bölgemizde göz hastalıkları olarak en sık karşılaştığımız hastalık grubu katarakt hastaları. Katarakt hastalarını da özellikle kataraktlarını alırken gözlük ihtiyacının da ortadan kaldırılması şeklinde bir tedavi hizmeti sunuyoruz. Bunun dışında bölgemizde, Türkiye genelinde olduğu gibi diyabet hastaları çok fazla. Diyabet hastalarında ortaya çıkan retina kanamaları, retina hastalıkları, buna bağlı oluşan problemleri gidermek için göz içi iğne, enjeksiyon tedavisi ve daha ileri aşamadaki hastalarda da Vitreoretinal cerrahi ameliyatları, retina hastalığı grubuyla sık karşılaşıyoruz. Bunun dışında bölgemizde glokom hastaları sık olarak görülen bir hastalık. Glokom hastalığı araştırılırsa teşhis edilebilen bir hastalık. Glokom göz içi basıncının artmasıyla oluşan gözdeki sinir hasarına denir. Dolayısıyla göz içi basıncının arttığını hasta ancak doktora gelince anlayabiliyor. Bazen göz içi basıncı yükselmediğinde de gözde hasar oluşabiliyor. Hastaların hekime gelerek kontrolden geçtikten sonra hastalıklarının teşhis edilmesi ancak mümkün olabilir. Glokom, sinsi ve geri dönüşü olmayan bir hastalıktır. Zaman içerisinde oluşan hasar geri dönmüyor. Kaybedilen kaybedilmiştir, mevcut olanı korumak gerekiyor. O yüzden hasar oluşmadan hastalığın teşhis edilip tedavisi yapılması gerekiyor. Hastalık grubu olarak çocuklar sık bir hasta grubunu oluşturuyor. Çocuklarda daha çok kayma, şaşılık, görme tembelliğine yol açan sık karşılaştığımız problemler. Çocuklarda iki yaşından sonra görme bozukluğu ortaya çıkıyor, o yüzden görme bozukluğu varsa ve yakalanmamışsa bu yedi yaşından sonra oluşan tembellik kalıcı hale geliyor. Her çocuğun mutlaka iki yaşında bir göz muayenesinden geçmesi gerekiyor.
HALKIMIZ GÖZ HASTALIKLARI KONUSUNDA İHTİYAÇLARINI HASTANEMİZDE RAHATLIKLA KARŞILAYABİLİRLER
Bölgemizin ihtiyacı olan bir klinik burası ve bu ihtiyacı büyük oranda karşıladığımızı düşünüyoruz. Asıl amacımız dünyadaki teknolojik gelişmeyi takip ederek bölgemizdeki insanlara kaliteli bir göz hizmeti sunmak. Bölgemiz halkına göz hastalıkları konusundaki ihtiyaçlarını burada rahatlıkla karşılayabileceklerini söylüyorum ve bu konuda ihtiyaç duyduklarında kliniğimizi gönül rahatlığıyla ziyaret edebilirler.
PANDEMİ İÇİN BÜTÜN HİJYEN ŞARTLARINI SAĞLAMAKTAYIZ
Pandemi çıktığından beri yaklaşık bir yılı doldurduk. 2020 Nisan ayından beri kliniğimizde bütün hijyen şartlarını sağlamaktayız hastalar, refakatçiler ve personel için. Kliniğimizde dışarıdan bulaşla hastalığa yakalanan personelimiz 1-2 dışında olmadı. Yaklaşık bir yıldır pandeminin temizlik ve hijyen şartlarını sağlamaktayız. Gelen hastalar gerekli maskeyi girişten alabiliyorlar. Onun dışında ameliyat olacak hastalar için bütün tetkikleri hastaya yapmaktayız kliniğimizde. Hastayı ameliyathaneye temiz bir şekilde alıyoruz. Hastaların oturma mesafelerini iki metre arayla ayarlamaktayız. Ve kalabalık bir ortam kliniğimizde kesinlikle yok.