Gribal enfeksiyonlara dikkat!
Akçaabat Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Topal, soğuk hava, etrafta dolaşan virüsler, stres, uykusuzluk ve dengesiz beslenme gibi durumların gribi tetiklediğini söyledi. Topal, AA muhabirine yaptığı açıklamada,
Akçaabat Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Topal, soğuk hava, etrafta dolaşan virüsler, stres, uykusuzluk ve dengesiz beslenme gibi durumların gribi tetiklediğini söyledi.
Topal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sonbaharın gelişi ve havaların soğumaya başlamasının, grip mevsimine girildiğinin işareti olduğunu belirterek, ''Grip, 'influenza' virüsü denilen bir tür mikrobun neden olduğu, aniden başlayan ve ileri derecede bulaşıcılığı olan bir solunum sistemi hastalığıdır'' dedi.
Özellikle kış mevsiminde toplumun yaklaşık yüzde 20'sinin gribe yakalandığını ifade eden Topal, ''Soğuk hava, etrafta dolaşan virüsler, stres, uykusuzluk ve dengesiz beslenme gibi durumlar gribi tetiklemektedir. Bu nedenle mevsim geçişlerinde özellikle çocuk ve yaşlıların dikkat etmesi gerekir'' diye konuştu.
Grip virüsünün aktif olabileceği dönemlerde beslenme ve giyinmeye dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Topal, şöyle devam etti:
''Geçiş dönemlerinde özellikle enerji veren ve C vitamini yönünden zengin besinler bolca tüketilmelidir. Doğru ve dengeli beslenme vücut direncini artırarak gripten korunmada yardımcı olur. Gün içerisinde mevsime uygun meyve ve sebze tüketilmelidir. Gripten korunmanın en önemli ve etkin yolu el yıkamadır.''
Topal, vücut sıcaklığının ani olarak 39 derecenin üzerine çıkması, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı gibi belirtiler gösteren gribin, özellikle çocuklarda ve yaşlılarda, kalp, akciğer, böbrek ve şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişilerde çok daha ağır seyrettiğini, ölüme varabilecek ciddi sonuçlara yol açabileceğini vurguladı.
-''SOĞUK ALGINLIĞIYLA KARIŞTIRILIYOR''-
Gribin genellikle soğuk algınlığıyla karıştırıldığına dikkati çeken Topal, ''Soğuk algınlığı, ateş yükselmeden veya hafif ateşle seyreden hafif kırgınlık, burun akıntısı, hapşırma gibi belirtilerle kendini gösterir. Yatak istirahati gerekmeden ayakta atlatılabilir'' diye konuştu.
Dr. İsmail Topal, gripten korunmada en etkili yollardan birinin aşılama olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:
''Grip aşısının, grip salgını olmadan yapılması gerekir. Bu aşı, 6 aydan küçük çocuklara önerilmemektedir. Grip aşısı, 65 yaşından büyüklere, astım ve diğer kronik solunum sistemi hastalığı olanlara, kronik metabolik hastalığı olanlara, uzun süreli aspirin tedavisi alan çocuklara, vücudunda HIV enfeksiyonu bulunanlara yapılmalıdır. 6 aydan küçük çocuklara, yumurtaya karşı alerjisi olanlara ve gebeliğin ilk 3 ayın içindeki hamilelere grip aşısı yapılmamaktadır. Grip aşısı en geç ekim ve kasım aylarında yapılmalıdır. Çünkü koruyucu antikor düzeyi 2-3 hafta içinde oluşmaktadır.''