Güne bir bardak suyla başlayın
Bütün dünyada 13-18 Mart tarihleri arası, böbrek haftası olarak kutlanacak. KTÜ Tıp Fakültesi Nefroloji ABD başkanı Prof Dr Şükrü Ulusoy ve ekibi diyor ki..” Eğer günü bir bardak su ile başlarsınız, böbreğinize ve sağlığınıza en büyük büyük iyiliği yapmış
Bütün dünyada 13-18 Mart tarihleri arası, böbrek haftası olarak kutlanacak. KTÜ Tıp Fakültesi Nefroloji ABD başkanı Prof Dr Şükrü Ulusoy ve ekibi diyor ki..” Eğer günü bir bardak su ile başlarsınız, böbreğinize ve sağlığınıza en büyük büyük iyiliği yapmış olursunuz!
Sizi ansızın hasta eder
Prof Dr Şükrü Ulusoy Karadeniz bölgesinde korner böbrek hastalığının yüzde 16,1 ulaştığını belirterek “Bu sinsi bir hastalıktır. Çoğu zaman insan böbreği iflas ettiğinde bize geliyor, onun için günde en az 2 litre su içmek elzemdir” dedi.
Böbrek nakli bir çözüm ama
Prof Dr Kübra Kaynar, böbrek naklinin bir çözüm olduğunu ama bu aşamaya gelmeden insanların böbreğini koruması ile ilgili bilinçli olmalarını hatırlatarak “ Türkiye’de maalesef her 7 kişiden biri böbrek yetmezliği hastalığı tehlikesi ile karşı karışadır” dedi.
Aklınızda bulunsun
Böbreğiniz için bunları yapın
Günlük 1.5 – 2 lt sıvı alın
Kan basıncının kontrole alın
Ağrı kesiciden uzak durun
Düzenli egzersiz yapın
Sağlıklı beslenin
Sigara içmeyin
Yılda 1 kez böbrek fonksiyonlarının kontrolü önerilir.
Böbrek hastalığı belirtileri
Halsizlik, Başağrısı, Gece idrara çıkma, Çarpıntı, Bulantı, Vücutta şişlik…
İçinde bulunduğumuz hafta, Dünya böbrek sağlığı haftası. Bu haftanın bütün dünyada kullanılan bu yılkı sloganı da;
Güne bir bardak su ile başlayın..
KTÜ Tıp Fakültesi Nefroloji ABD başkanı Prof Dr Şükrü Ulusoy ve ekip arkadaşları, böbrek sağlığı için güne bir bardak bu ile başlanılmasını öğütledi.
Prof Dr Kübre Kaynar da, sağlıklı bir böbrek için günde bir insanın 2 litreden az su içmemesi gerektiğini de belirtti.
Prof Ulusoy, böbrek hastalıklarına dikkat çekerken özellikle bu hastalığın çok ciddi belirtiler vermediğini belirterek son yıllardaki verilerin böbrek hastalığı konusunda tehlikeli boyutlara çıktığını da hatırlattı.
Ulusoy “Ülkemizde yapılan CREDIT çalışmasına göre kronik böbrek hastalığı sıklığı % 15.7 dir. Karadeniz bölgesinde ise %16.1 dir.Bu Türkiye de toplam 7. 317. 315 kronik böbrek hastası olduğu anlamına gelir.(Her 6-7 erişkin kişiden birisi KBH). Son verilere göre ülkemizde hastalığın son evresinde olup diyalize giren hasta sayısı yaklaşık 70 bin civarındadır” dedi.
Yüksek tansiyon ve diyabetin böbreğin en büyük düşmanı olduğunu belirten Prof Dr Şükrü Ulusoy,” Hem KTÜ polikinliklerin de hem de diğer devlet hastanelerinde bu işin uzmanlarının halkın hizmetinde olduğunu belirterek, bu konuda bütün vatandaşlarımız duyarlı olmalı dedi.
Prof. Dr. Kübra Kaynar tedavide erken teşhisin önemli olduğuna vurgu yaparak şunları söyledi;
Erken tanı ile önlenebilen veya geciktirilebilen bir hastalıktır. Hastalığın son döneme ulaştığında tedavi için nakli veya diyaliz uygulanmaktadır. Böbrek nakli hastanın gerek yaşam kalitesi gerekse de yaşam süresi açısından daha avantajlı bir tedavidir. Ayrıca olması gereken böbrek fonksiyonlarının tümü bu sayede gerçekleşir. Bu olmadığı takdirde diyaliz tedavisi uygulanır. Diyaliz ile üremik toksik maddeler vücuttan uzaklaştırılmakla beraber diyaliz bir böbreğin tüm fonksiyonlarını yerine getiremez.” dedi.
KTÜ Nefroloji Ana Bilim Dalı uzman doktorlarından Muammer Cansız da, özellikle şu konuya dikkat çekti.” Hastalığın sinsi olması, yavaş seyir etmesi en büyük tehlikedir. O nedenle düzenli kontroller ve de bol su her seye çaredir”dedi.