Güneş çarpmasın dikkat edin!

Uzmanlar, kalıcı zararlara sebebiyet veren güneş çarpmasının kızgın güneş altında uzun süre kalanlarda ve daha çok çocuklarda görülen bir yaz hastalığı olduğunu dile getiriyor.Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, hava sıcaklıklarının mevsim normallerini

Güneş çarpmasın dikkat edin!

Uzmanlar, kalıcı zararlara sebebiyet veren güneş çarpmasının kızgın güneş altında uzun süre kalanlarda ve daha çok çocuklarda görülen bir yaz hastalığı olduğunu dile getiriyor.

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıktığı şu günlerde sıcak çarpmasına karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Sıcak çarpmasının, acil tedavi edilmezse ölümle bile sonuçlanabileceğine dikkat çeken Dr. Akan, şunları söyledi: "Bazı vakalarda ölümle sonuçlanmasa bile kalıcı hasarlar bırakabilir.

Sıcak çarpması, sıcak havada aşırı terleme sonucunda veya çok fazla egzersiz yapıldığında vücudun aşırı miktarda su ve tuz kaybetmesine bağlı olarak gelişen durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu durumdan en çok etkilenenler küçük yaştaki çocuklar ve yaşlılardır. Yüksek hava sıcaklığı ve nem oranının yüzde 60’ların üzerine çıktığı durumlarda yeterince terleme olamamasından dolayı vücut ısısı yükseleceğinden sıcak çarpması riski artmaktadır. Bu nedenle özellikle bu durumdan etkilenme olasılığı fazla olan şişmanlık, şeker hastalığı ve yüksek tansiyonu olan kişilerde, yoğun alkol kullanımı olanlarda, yaşlılarda ve küçük yaştaki çocuklarda dikkatli olunması ve sıcak çarpmasına karşı koruyucu önlemlerin alınması yerinde olacaktır.”

Dr. Özcan Akan, sıcak çarpılmasının bulgularının, baş ağrısı, baş dönmesi, bilinç bulanıklığı, iştahsızlık, mide bulantısı, kızarma ve terleyememe, kol, bacak ve karında kramplar olduğunu kaydetti. Sıcak çarpması yaşayan hastanın serin bir ortama alınmasını tavsiye eden Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, hastanın yarı oturur pozisyona getirdikten sonra, üzerinin soğuk ve ıslak bir çarşafla sarılmasını istedi.

Hastanın vücut sıcaklığının 38 dereceye düşene kadar soğutma işlemine devam edilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Akan, sıcak çarpılmasına karşı alınacak tedbirleri de şöyle sıraladı: "Özellikle şapka, güneş gözlüğü ve şemsiye gibi güneş ışığından koruyacak aksesuarlar kullanılmalıdır.

Mevsim şartlarına uygun, terletmeyen, açık renkli ve hafif giysiler giyilmelidir. Bol miktarda özellikle ayran ve limonata gibi sıvılar tüketilmelidir. Özellikle saat 11.00-16.00 arasında güneş ışığında kalınmamalıdır. Kapalı mekanların düzenli aralıklarla havalandırılmasına özen gösterilmelidir. Özellikle egzersiz ve spor yapmak için sıcaklığın yüksek olduğu saatler tercih edilmemelidir."

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler