Hekimsen Trabzon Şube Başkanı Yetişkul’dan açıklama! “Hekimler tüm Türkiye'de iş bırakmıştır”
Hekimsen Trabzon Şube Başkanı Dr. Serpil Tuncay Yetişkul iş bırakma eylemi ile ilgili açıklamada bulundu.
Hekimsen Trabzon Şube Başkanı Dr. Serpil Tuncay Yetişkul, “Tüm sorunlarımızın çözümü için anayasal hakkımız olan iş bırakma eyleminden başka çaremiz kalmamış olup sendikamız üyeleri ve diğer hekimlerimiz bugün tüm Türkiye'de iş bırakmıştır” dedi.
İş bırakma eylemi ile ilgili açıklama yapan Yetişkul şu ifadelere yer verdi;
“Hekimsen, ideal bir sağlık sistemi için hekimlerin yıllardır birikmiş sorunlarının çözülmesi, verilmeyen haklarının verilmesi için mücadele eden bir sendikadır. Kuruluşumuzdan bugüne kadar her bir hekimin hakkı verilene kadar mücadeleye devam edeceğini birçok kez ifade eden sendikamız, tüm sorunları defalarca dile getirmiş, talepler ve çözüm önerileri iletmiştir.
Hekimlik mesleği, devlet memurluğu kalıbına sığdırılamaz birtakım dinamiklere ve niteliklere sahiptir. Bu yüzden sendikamız; her biri anlaşılması zor, inisiyatife açık ve net olmayan ifadelerle dolu yeni yönetmelikler yerine; sınırları net olarak belirlenmiş, hak ve hukuku gözeten Hekim Yasası’nın çıkmasını talep etmiştir.
Hekimsen, eylemler yapmayı hiç istememiş olsa da çözüm üretecek makamların kayıtsız kalması sendikamızı bugün iş bırakma eylemi kararı almak zorunda bırakmıştır. Defalarca bahsetmiş olsak da sorunlarımızı, bir kere daha yineliyoruz:
Şiddet yasasının çıkarılması ve sağlıkta şiddetin katalog suçlar kapsamına alınması uygulamada olan hata ve eksiklikler nedeniyle sağlıkta şiddet sorununu çözememektedir.
Sendikamızın talep ettiği koruyucu ve önleyici önlemlerin alınmaması nedeniyle sağlıkta şiddet artarak devam etmektedir.
Merkezi Hasta Randevu Sistemi (MHRS) mevcut haliyle hastaların nitelikli sağlık hizmeti almasına engel teşkil etmekte, hekimlerin iş yükü altında ezilmesine ve malpraktis risklerinin artmasına sebep olmaktadır.
Halihazırda 5 dakikada hasta bakılan bu sistemde düzeni tamamen bozan ek randevu dayatması hem hekim hem hasta için kabul edilemezdir. Bu haliyle ortalama muayene, tetkik ve tedavi süreleri 3 dakikaya kadar düşebilmektedir.
Diş hekimlerinin diğer kamu hekimlerinden ayrılan sorunlarının başında, ikinci basamak diş hekimliği hizmetinde sürekli girişimsel işlem uygulayan diş hekimlerinin mesleklerini icra edecek, hastalarını tedavi edecek zaman ve güç bırakmayacak yoğunluğa maruz kalmalarıdır.
Asistan hekimler mobbing karşısında en savunmasız hekim grubudur. Yasal olarak uygulanması bir zorunluluk olan nöbet ertesi izinler hala bazı kliniklerde verilmemektedir.
Acil servislere başvuruların birçoğu acil servis kriterlerini karşılamayan hastalardan gelmektedir. Bu başvurular neticesinde hekimler artmış iş yükünden dolayı Acil servis kriterlerini karşılayan hastalara gösterilmesi gereken özen gösterilememekte ve malpraktis riski artmaktadır.
Aile Sağlığı Merkezlerinde büyük bir güvenlik zafiyeti bulunmaktadır. Aile hekimleri sözleşmeli olmalarına rağmen maaşları sözleşmeli statüde artırılmamış, yıllara kıyasla azaltılmıştır.
Emekli hekimlerin yoksulluk sınırının altında olan maaşları, çalışma durumunda kesintiye uğramaktadır. Bu durum hiçbir meslek grubuna uygulanmazken hekimlere reva görülmektedir.
Hekimsen; hekimlerin gördükleri eğitime, mesleklerini icra ederken aldıkları riske göre objektif ve bilimsel yöntemler ile değerlendirilip, yapılacak ek ödemelerin bu kriterlere göre yapılmasını doğru bulmaktadır. Performans sistemi yerine hak edilen gelirin temelini oluşturan kısım tek kalemdeki maaş ödemesi olmalıdır.
Sendikamız tüm bu bahsedilen sorunları ve çözüm taleplerini iletmek istemiş, Sağlık Bakanlığı, Yüksek Öğretim Kurumu gibi çözüm aradığımız muhataplarımız diyalog kapılarını maalesef bizlere kapatmıştır. İlettiğimiz tüm bu sorunlar ve önerilerimiz görmezden gelinmiş, etkin bir çözüm üretilmemiştir.
Tüm sorunlarımızın çözümü için anayasal hakkımız olan iş bırakma eyleminden başka çaremiz kalmamış olup sendikamız üyeleri ve diğer hekimlerimiz bugün tüm Türkiye'de iş bırakmıştır.”