İşte Çam Kozalağı Reçeli'nin faydaları!

Çam Kozalağı reçelinin faydalarını duyan reçeli bırakamıyor. Peki Çam Kozalağı reçeli nasıl hazırlanır? İşte detaylar...

İşte Çam Kozalağı Reçeli'nin faydaları!

Afyonkarahisar'da üniversitede okuduğu 2013'te trafik kazası geçiren ve uzun süre tedavi gören bankacı Sibel Şerbetçi (28), bağışıklık sistemini güçlendirmesi için denediği ve fayda gördüğü çam kozalağı reçelinin üretimine başladı. Şerbetçi, Tokat'ın Erbaa ilçesinde ürettiği çam kozalağı reçelinin yurt genelinde satışını yapıyor. 

Erbaa'daki bankada 5 yıldır gişe görevlisi olarak çalışan Sibel Şerbetçi, 2013 yılında Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde uluslararası ticaret ve finansman eğitimi aldığı dönemde trafik kazası geçirdi. Hasta bırakıldıktan sonra dönülen ambulansın üniversite kampüsü önünde kendisine çarpması sonucu ağır yaralanan Şerbetçi, sağlık görevlilerince aynı ambulansla Afyonkarahisar Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Hastanede birkaç defa kalbi duran Şerbetçi, doktorların müdahalesiyle hayata tutundu. Kazanın ardından 8 aylık tedavi sürecine giren Şerbetçi, yatakta ve evde geçirdiği süreçte bağışıklık sistemini güçlendirmek için sosyal medyada gördüğü çam kozalağı reçelini denemeye karar verdi. 'Kozalak balı' adıyla da bilinen reçelin kendisine iyi geldiğini düşünen Sibel Şerbetçi, astım bronşit hastası annesinin de deneyip, faydasını gördüğü reçeli üretmeye karar verdi. Şerbetçi, yaptığı araştırmalardan sonra üretime başladı. Ürünleri sosyal medya hesabından paylaşıp, siparişler alan Şerbetçi, çam kozalağı reçelini talep üzerine tüm illere göndermeye başladı.

İşte Çam Kozalağı Reçeli'nin faydaları!

'AİLEME ÖLÜM HABERİM ULAŞTI'

Kaza sonrası zor günler geçirdiğini anlatan Sibel Şerbetçi, ''Birkaç defa kalbim durdu. Bu esnada aileme ölüm haberim ulaşmış; fakat gerçekten yaşayacağımız varmış hayatta. Tekrardan hayatta ve buradayım. Kaza sonrası uzun süre yatakta kaldım. Bu esnada bir sürü hastalık geçirdim. Belli operasyonlar, ameliyatlar. Bağışıklık sistemim çok zayıflamıştı. Çok fazla öksürüğüm vardı. Bunların ardından bu kozalak balını sosyal medya üzerinden birkaç defa duymuştum. Kendim de denemek istedim'' dedi

'TALEP ARTIYOR'

Kendisine ve annesine çam kozalağı reçelinin iyi geldiğini bunun üzerine yapıp, satmaya başladığını belirten Şerbetçi, ''Annemde astım bronşit vardı. Ailemizde çok fazla öksürük vardı. Reçel bunları çok kısa bir sürede tedavi etmeye başladı. Ben çok hasta olurdum. Yaklaşık 3 yıldır grip bile olmadım. Sosyal medya üzerinden birkaç satış yapmaya başladım. Bunun ardından daha çok talep oldu. Türkiye üzerinden hatta yurt dışından talep oldu; fakat yurt dışına gönderemiyorum. Daha o kadar açılamadım; ama Türkiye'nin bütün illerine ve ilçelerine gönderi yaptım. Bu yıl talep daha çok arttı. Yaklaşık 7- 8 kazan koyduk. Yaz süreci boyunca reçel yapmaya devam edeceğiz'' diye konuştu.

Kozalak reçelinin temmuz ayı içinde yapılması gerektiğini anlatan Sibel Şerbetçi, "Aslında kozalak her yerde oluyor, mevsim gereği; ama bu reçel için çok yüksek yerlerde, yaylalarda küçük bebek kozalaklardan olması gerekiyor. Onların özleri daha faydalıdır. Haziran, eylül, ekim aylarında da yapılabilir; fakat en özlü olduğu dönem temmuz dönemdedir. Yani temmuz ayının içinde kozalağın en özlü olduğu dönem. Yaz süreci bittikçe özlerini de kaybetmeye başlar. Ben kozalağı temmuz ayı süresince yapıyorum. 650 gramlık şişeler halinde paketliyoruz. 50 lira bunun ücreti'' dedi.

İşte Çam Kozalağı Reçeli'nin faydaları!

Cam Kozalağı Şerbeti hakkında...

Nasıl hazırlanır: 

Çam Kozalağı Reçeli Tarifi İçin Malzemeler

30-40 adet en küçüğünden çam kozalağı (3 yada 4 cm olacak)

1, 5 litre içme suyu

1, 5 kg toz şeker

Yarım limon suyu

Çam Kozalağı Reçeli Tarifi Yapılışı

Kozalakları dalından topladıktan sonra üzerindeki tüm kir ve çöpü temizleyin. Ardından soğuk su altında güzelce yıkayın. Tencereye suyu koyup kozalakları ilave edip 1 saat kadar kaynatıyoruz ve kaynayan çam kozalaklarımızın içine şekerimizi ilave ederek kaynatmaya devam ediyoruz. Yüzeyinde devamlı köpükler oluşur başından hiç ayrılmayıp tahta bi kaşık yardımıyla alıyoruz. Taşmaması için reçel kıvama gelince içine limon suyumuzu ilave edip 5 dk daha kaynatıp ocaktan alıyoruz. Sıcakken kavanozlara dolduruyoruz. Ters çevirip 12 saat bekletiyoruz.

Çam Kozalağı'nın faydaları:

Çam kozalağının faydaları çok az kişi tarafından bilinir. Oysaki çam kozalağından sadece süs için değil, sağlığınız için de faydalanabilirsiniz. 

ÖKSÜRÜK VE BALGAM VARSA... 

Çam kozalağı, öksürmede, balgam, bronşit gibi hastalıklarda kesin şifa sunmaktadır. Özellikle astım rahatsızlıklarında, tedavi edici bir etkiye sahiptir.

AKCİĞERİ TEMİZLİYOR 

Çam kozalağı akciğerin temizlenmesine yardımcı olur. Vücudun gerekli olan mineralleri karşılayamamasından dolayı akciğer rahatsızlıklarına neden olan ve sigara gibi zehirli dumanların kalıcı zararlarını ortadan kaldırmaktadır.

BİLİMSEL KANITI VAR 

Bugün birçok doktor, uzman ve bilim insanları çam kozalağının işlenmesi, yağının çıkartılması ya da reçel yapılmasıyla ve tüketilmesi halinde sağlıklı bir kış geçirileceğini belirtmektedirler. Bağışıklığı arttıran bir etkiye sahip olan çam kozalağı, nadir bulunan özel bileşenleri içeriğinde barındırmaktadır.

SAÇI BESLEYİP CANLANDIRIR 

Çam yağının saçlara sürülmesiyle saç köklerinin beslendiği bilimsel olarak ispatlanmıştır. Özellikle kadın ya da erkeklerin saç dökülmeleri şikayetlerinde çam kozalağı yağı, etkili bir formül olarak kendini kanıtlamaktadır. Böylece dökülen saçların yerini, yeni saçlar alarak çam kozalağı, birçok mucizevi şifasını ortaya koymaktadır. 

BİR BARDAKTAN FAZLASI ZARARLI

Çam kozalağı suyunun fazla tüketilmesi yarardan çok zarar verebilir. Bu yüzden çam kozalağı reçeli, çayı ya da suyunun içilmesi günlük bir bardağı geçmemelidir. Öte yandan olgunlaşmayan kozalak mide sindirimi için olumlu bir tepki vermez ve mide rahatsızlıklarına yol açabilir.

DİŞ AĞRISINA ÇARE

Çam kozalağı eğer sirkeyle karıştırılıp gargara yapılırsa diş ve diş eti ağrılarına iyi gelir. Plakları temizler ve dişleri rahatlatır. 1 fincan zeytinyağı, 60 gram çam fıstığı, 35 gram balmumu birlikte erimesi ve sıcaklığını geçirdiğinde yaralara sürülmesi, hücreyi ve deriyi besleyerek hızlı bir şekilde yaraların kapanmasını ve kabuk bağlamasına yardımcı olur. 

ODAKLANMAYI ARTIRIR

- Çam kozalaklarında bulunan pinen solunum kaynaklı sorunların tedavisinde kullanılır. 
- Öksürme, bronşit, boğaz ağrıları, nefes darlığı gibi sorunları tedavi edicidir. 
- Akciğeri temizler, nefes almada çekilen rahatsızlıkları giderir. 
- Bağışıklık sistemini güçlendirir. 
- Hastalık yayıcı mikroplara karşı vücudun daha dinç kalmasını sağlar. 
- Psikolojik sorunlardan kaynaklı salgılanan hormonlarda kişinin daha rahat hissetmesini sağlamaktadır. 
- İnsan metabolizmasını düzene sokar, uyku sorunlarına çözüm getirir. 
- Odaklanma kabiliyetini artırır. 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
23 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler