Kadınlar kanserden nasıl korunmalı?
Kadınlar, kanser türlerinden bu şekilde korunabilir.
Kadın Hastalıkları Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cazip Üstün, özellikle kadınlarda görülen kanser türleri ve korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi.
Üstün, yaptığı yazılı açıklamada, kadınlarda görülen jinekolojik kanser türlerinin vulva, vagen, vajina, tüp, rahim ağzı, rahim zarı ve yumurtalık kanserleri olduğunu belirtti.
Bunlar arasında ilk üç sırayı yumurtalık, rahim zarı ve rahim ağzı kanserlerinin aldığına dikkati çeken Üstün, özellikle yumurtalık kanserlerinde aile hikayesinin öne çıktığını kaydetti.
Vulva kanserlerinin en erken belirtisinin tedaviye yanıt vermeyen uzun süreli kaşıntı olduğuna işaret eden Üstün, şöyle devam etti:
"Bu nedenle her kaşıntı mantar hastalığı kabul edilmemeli, tedaviye yanıt alınamayan durumda mutlaka biyopsi alınmalıdır. Vagen kanseri, genellikle anormal vajinal kanama veya akıntı ile kendini belli eder. Rahim ağzı kanserlerinin en önemli, belki de ilk belirtisi cinsel ilişki sonrası kanamadır. Bunun yanı sıra kokulu ve kanlı akıntı ile de kendisini belli eder. Rahim zarı kanserinin belirtisi de anormal uterin kanamadır. Menopoza girmiş bir kişide yeniden adet başlaması, akla birinci sırada bu kanser türünü getirmelidir."
Yumurtalık ve tüp kanserlerinin erken belirtisinin olmadığını ifade eden Üstün, bunların ancak ileri evrelerde karın içine yayılınca belirti vermeye başladığını ifade etti.
Genital kanserlerin tedavisinin hastalığın evresinin histolojik tipi ve farklılaşması ile doğrudan bağlantı gösterdiğini anlatan Üstün, cerrahi ya da radyoterapi veya kemoterapinin uygulanabileceğini belirtti.
Rahim ağzı kanseri için aşı geliştirildiğini ve Türkiye'de de kullanımda olduğunun altını çizen Üstün, şunları kaydetti:
"Over kanserinde ise doğum kontrol hapları yumurtlamayı durdurarak korunma sağlar. Eğer kişinin doğum kontrol hapı kullanımı yönünden tıbbi bir engeli yoksa 5 yılın üzerinde kullanımı riski yüzde 50 azaltır. Sigara, savaşılması gereken kanser nedenlerinin başında gelmektedir. Kanserden ölümlerin yüzde 30'undan, akciğer kanseri vakalarının yaklaşık yüzde 90'ından sigara sorumludur. Güvenli cinsel yaşam ve aşılanma gibi korunma yöntemleri ile HPV, HBV ve HİV gibi kronik enfeksiyonlardan ve neden oldukları kanserlerden korunulabilir."