Kalça Protezi, Skolyoz ve Artroskopi Nedir? Belirtileri ve Tedavi yöntemleri…

İmperial Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Yusuf Aşık, Kalça Protezi, Skolyoz ve Artroskopi ile ilgili detayları Haber61’e anlattı.

Haber61 – Haber Servisi – İmperial Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Yusuf Aşık, son dönemin önemli sıkıntılarından Kalça Protezi, Skolyoz ve tedavi yöntemlerinden Artroskopi ile ilgili olarak Haber61’e açıklamalarda bulundu.

Kendisi ile ilgili bilgi veren Yusuf Aşık, “Trabzon doğumluyum. Trabzonlu’yum. Dernekpazarı, Çaykara diye geçiyordu. Önceden ilkokul ortaokulu ve liseyi Trabzon’da okudum. Erzurum Atatürk Üniversitesi’nden mezun olarak doktor oldum. Sağlık Bakanlığı Ankara Hastanesi Ortopedi bölümünde, Ortopedi İhtisasını yaptıktan sonra Trabzon Yavuz Selim Kemik Hastanesi’nde Ortopedi Uzmanı olarak göreve başladım. Daha önce başhekim olan değerli büyüğümüz Numan Gül’ün vefatından sonra da başhekim görevini devraldım. 2010 yılında oradaki görevimden ayrılarak Yıldızlı Güven Hastanesi olarak kurduğumuz Özel hastaneye geçtik. Oradaki çalışmalarımız devam etti. Daha sonra Medical Park Hastanesi olarak devredildi, bir müddet Medical Park’ta çalıştıktan sonra buradaki arkadaşlarla birlikte çalışmak üzere hastalarımıza burada daha iyi daha sağlıklı hizmet verebilmek amacıyla İmperial Hastanesi’nde göreve başladım. Yaklaşık 20-25 yıllık ortopedi geçmişim var. Hekimlikte 30 yılı geçtik” dedi.

Kalça Protezi, Skolyoz ve Artroskopi Nedir? Belirtileri ve Tedavi yöntemleri…

KALÇA PROTEZİ KİMLERE UYGULANIYOR?

Kalça şikayetlerinin büyük çoğunluğunun hareketsizlikten kaynaklandığına dikkat çeken Opr. Dr. Yusuf Aşık, “Şikayetlerin çoğunu teknolojiye bağlayabiliriz. Neden derseniz, önceden herkes sabah kalktığında evden çıkıyordu, çocuklar sokakta top oynuyordu, yürüyüş yapılıyordu. Gençler, yetişkinler bahçede çalışıyordu. 1 kişi en az günde 10-15 km yol yürüyordu. Onun dışında her türlü aktiviteyi yapıyordu. Kaslarda güçlüydü, kemiklerde güçlüydü. Kemikler üzerine yük bindikçe güçlenir. İstirahatle ve oturan kişide hem kaslar zayıflar, hem kemikler zayıflar. Şimdi teknoloji gelişti. İşlerin hepsini makinelere yaptırıyoruz. Hemen yanı başımızdaki bakkala bile arabayla gidiyoruz. Yol yürümüyoruz. Haftada bir spor yapıyoruz, oda spor sayılmaz. Onun dışında tamamen bu tür aktivitelerden uzak kaldığımız için hem kaslarda zayıflama oluyor hem kemiklerde zayıflama oluyor. Bahsettiğimiz şikayetlerin çoğu bunlardan kaynaklanıyor” şeklinde konuştu.

Hastalığın belirtileri ile ilgili konuşan Aşık, “Hastalar genellikle yürümede aksama, kalça ağrısı, hatta bazen diz ağrısı ile gelebiliyor. Dize vuran ağrı ile gelebiliyor. Kasıkta ağrı şikayetleri ile gelebiliyor ama çoğunlukla kalça hareketi sırasında olan ağrı asıl sebep ve yürümede aksama, bazen ileri düzeydeki bozukluklarda hasta tam doğrulamamaktan da şikayet ediyor. Bu ileri düzeydeki bozulmalara, kalçanın hareketinde kısıtlamalara bağlı olarak gelişen bir durum” dedi.

Kalça Protezi, Skolyoz ve Artroskopi Nedir? Belirtileri ve Tedavi yöntemleri…

Kalça şikayetleri sonrasında ameliyat geçiren kişilerle ilgili bilgi veren Yusuf Aşık, “Hasta ameliyat olduktan hemen sonra üzerine bastırtıp yürütüyoruz. Erken dönemde de üzerine yük vererek yürütüyoruz. Herhangi bir enfeksiyon olmadığı taktirde kısa sürede eski sağlığına kavuşuyor” ifadelerini kullandı.

SKOLYOZ NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ…

Opr. Dr. Yusuf Aşık, Skolyoz’un çok geniş bir konu olduğunu belirterek, “Çocuklukta, bebeklik döneminde oluşabilen ancak gelişim çağında yanlış duruş, yanlış kullanım, yanlış yük taşıma gibi pek çok sebebe bağlı sonradan da ortaya çıkabilen bir rahatsızlık. Vücudun kemik yapısındaki dengesizliğinden de kaynaklanabilir, kasların yapısından da kaynaklanabilir. Biz eğriliklerin derecesine göre konservatif tedavi dediğimiz ameliyatsız tedavi yöntemlerini veya ileri düzeyde ise cerrahi yöntemleri tercih ediyoruz” dedi.

ARTROSKOPİ NEDİR? KİMLERE VE NASIL UYGULANIR?

Opr. Dr. Aşık, Artroskopi’nin eklemlerde oluşan problemleri teşhis etmek için kullanılan bir yöntem olduğunu belirterek, “Artroskopi diz kalça omuz gibi eklemlerde oluşan problemleri teşhis etmek için, tedavi etmek için bazen kontrol amaçlı yapılan girişimsel bir işlem. İki farklı delikten girerek eklem içerisine bir miktar sıvı veriliyor. Eklemin genişlemesi, rahat görülebilir duruma gelmesi sağlanıyor. İçeriye yerleştirdiğimiz kamera aracılığıyla bütün problemleri görüyoruz. Diğer delikten de eğer varsa bir problem ona müdahale imkanı oluyor. Bu şekilde teşhis amaçlı kullanılabiliyor. Tedavi amaçlı kullanılabiliyor veya tedavi ettiğimiz hastaların gelişimini takip etmek için kontrol amaçlı kullanılabilen bir yöntem” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir