Kalp krizi seçimlerle yeniden gündemde! Uzmanlar uyardı!

Seçimlerde sandık başında kalp krizi nedeniyle ölümler konusunda uzmanlar uyarıda bulundu.

Kalp krizi seçimlerle yeniden gündemde! Uzmanlar uyardı!

14 Mayıs seçimlerinde sandık başında kalp krizi nedeni ile ölümler yaşanırken gözler kalp krizi vakalarına çevrildi. İkinci tura kalan Cumhurbaşkanlığı seçimleri için bilim insanları uyarılarda bulundu.

Heyecan ve stresin kalp krizini tetiklediği belirten Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Trabzon Ahi Evren Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Turhan Turan, “Tahmin ettiğimiz şey şu; seçim döneminde hastane başvuruları da azalıyor. Bir kısım insan hastanede beni yatırırlar oy kullanamam endişesiyle şikâyetleri olduğu halde hastaneye başvurmadı. Bir kısmı ise şikâyetlerini biraz göz ardı etti, öteledi. Bu durum kalp krizi vakalarında artışa neden oldu” dedi.

Kalp krizi seçimlerle yeniden gündemde! Uzmanlar uyardı!

14 Mayıs Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için oy kullanmaya giden Trabzon ve Giresun'da toplam iki kişi, Rize’de ise bir sandık müşahidi kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi. Manisa'da da bir kişi anne ve babası oy kullanırken, aracın içinde onları beklediği sırada kalp krizinden öldü. Yurt genelinde seçimde kalp krizi nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 4’e ulaşırken gözler kalp krizi vakalarına çevrildi. Bilim insanları, ani ve aşırı bir şekilde heyecanlanma, korkma, üzülme, sinirlenme ve hayal kırıklığına uğrama gibi olumsuz duyguların kalp krizine yol açtığını belirtirken uyarılarda bulundu.

Kalp krizi seçimlerle yeniden gündemde! Uzmanlar uyardı!

 ‘SEÇİM DÖNEMİNDE HASTANE BAŞVURULARI DA AZALIYOR’

İnsanların belirtileri olduğu halede hastanede yatırırlar oy kullanamam endişesi ile hastaneye başvurmadıklarını belirten Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Trabzon Ahi Evren Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Turhan Turan, “Bizim için kalp hastalıklarında zaman çok önemlidir. Kalp krizinden sonra çok önemli olmayan bir damarda bile o damarı biz açıncaya kadar kaybettiğimiz her bir dakika hastanın hayatından 15 güne tekabül eder. Tahmin ettiğimiz şey şu; seçim döneminde hastane başvuruları da azalıyor. Bir kısım insan hastanede beni yatırırlar oy kullanamam endişesiyle şikâyetleri olduğu halde hastaneye başvurmadı. Bir kısmı ise şikâyetlerini biraz göz ardı etti, öteledi. Bu durum kalp krizi vakalarında artışa neden oldu. Tabii ki streste önemli bir etken. İnsanların şikâyeti olursa hayatının her türlü şeyden daha önemli olduğunu bilmesi lazım. Şikâyetler olursa hastaneye başvuruların geciktirilmeden yapılması lazım. Özellikle erkeklerde bu oluyor ertelememelerini öneriyorum. Yani kadınlar daha çok, ufak şikâyetleri abartarak geliyorlar, erkekler de kalp krizi geçirdiği halde hastaneye başvurmuyorlar. Bu konuda bir dengesizlik var” diye konuştu.

Kalp krizi seçimlerle yeniden gündemde! Uzmanlar uyardı!

‘İNSANLAR ŞİKÂYETLERİNİ CİDDİYE ALMALI’

Kalp krizlerinin genellikle belirtileri olduğunu ve bu belirtilerin kişiler tarafından göz ardı edildiğini söyleyen Prof. Dr. Turan, “Bu şikâyetler özellikle yürümekle artan göğsün orta kısmında tam olarak yerini gösteremedikleri, bazen kollara, sırta vuran, çeneye vuran ağrı olabilir. Yanma sızı şeklinde ağrılar olabilir. Bunlar yürümekle, eforla artar, durup dinlendikçe de azalır. Bu tip şikâyetleri olan insanların seçim dolayısı ile hastaneye yatmak istemedikleri için, oy kullanmak istedikleri için belki bu kalp krizindeki belirleyici bu şikâyetlerini ertelemişlerdir diye düşünüyorum. Mesela pandemide de ilk zamanlarda aynı şekilde kalp krizlerinde artış oldu.  Bunu koronavirüse bağladılar. Tabii ki bir viral enfeksiyonlar normal gripte olduğu gibi arttırıyor kalp krizi riskini ama daha sonra yapılan çalışmalarda bakıldı ki hastane başvurularının azalması asıl bu riski arttıran şey oldu. İnsanlar hastanede bize korona bulaşır diye gelmediler hastanelere. Pandemideki kalp krizinin artmasının en etken nedeni hastanelere başvuruların azalması oldu.  Aynı şeyin seçim döneminde de yaşandığını düşünüyorum. Tabii ki stres de önemli, ama insanların şikâyetlerini daha çok ciddiye almaları gerektiğini söyleyebilirim” dedi.

Kalp krizi seçimlerle yeniden gündemde! Uzmanlar uyardı!

‘EN ÖNEMLİ NEDEN SİGARA KULLANIMI VE BESLENME ŞEKİLLERİ’

Basit önemlerle kalp krizi riskinin azaltılabileceğini aktaran Prof. Dr. Turan, “Kardiyovasküler hastalıkları zaten bütün dünyada en çok ölüme neden olan hastalık grubunu oluşturuyor. Karadeniz Bölgesi’nde özellikle bu konuda şanssız bir bölge. Türkiye zaten kalp krizinden Avrupa'da ölümlerinin en sık görüldüğü ülke. Karadeniz Bölgesi de özellikle bu konuda biraz yüksek risk grubunda yer alıyor. Yüksek riskin bağlanabileceği en önemli neden sigara kullanımı ve beslenme şekilleri.  Mesela kalp krizi vakaları Akdeniz usulü beslenen insanlarda yapılan çalışmalarda çok daha az görülüyor. Katı yağlar burada çok önemli. Karadeniz Bölgesi’nde tereyağı tüketimi biraz fazla. Oysaki sıvı yağlar kalp krizi riskini çok daha aza indiriyor. Sıvı yağ kullanımını daha çok artırıp katı yağlardan biraz uzak durmayı Karadeniz bölgesi için özellikle tavsiye edebiliriz. Sigaranın azaltılması, pandemi döneminde insanlar özellikle hareketsiz kaldı egzersiz yapıp kilo kontrolü yapılması, haftada 5 gün yarım saat orta düzey egzersiz yapılmasını önerebilirsiniz insanlara. Kalp basınçlarını, tansiyonlarını kontrol etmesi bu basit önlemler %50'den fazla kalp kriz riskini azaltacak önlemler” şeklinde konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler