Kanser hastalarına umut çok yakın! Özlem Türeci ve Uğur Şahin kanser aşıları için tarih verdi

Koronavirüse karşı geliştirdikleri aşıyla isimlerini dünyaya duyuran Prof. Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin, şimdi de kanser hastalarına umut olacak.

Kanser hastalarına umut çok yakın! Özlem Türeci ve Uğur Şahin kanser aşıları için tarih verdi

Kanser çalışmalarındaki geldikleri son durumu anlatan sağlıkçı çift, kanser aşısı için çok yakın bir tarih verdi. Covid-19 pandemisinin en başarılı aşılarından Pfizer/BioNTech'in kurucularından Özlem Türeci ve Uğur Şahin, kanser aşısı için de çalışmalarına devam ediyor. Türeci ve Şahin, kanser aşılarının önümüzdeki yıllarda hazır olması için birçok atılım yaptıklarını açıkladılar. BBC'den Laura Kuenssberg'e konuşan Prof. Dr. Özlem Türeci, BioNTech'in Covid-19 aşısının temelindeki mRNA teknolojisinin, kanser hücrelerine saldırmak için yeniden kullanılabileceğini açıkladı. Prof. Dr. Uğur Şahin'e ise mRNA teknolojisine dayalı kanser aşılarının hastalarda ne zaman kullanıma hazır olabileceği soruldu. Şahin, kanser aşılarının ''2030'dan önce'' hazır olabileceğini söyledi.

COVİD-19 İLE AYNI YAKLAŞIM
BioNTech'in baş sağlık görevlisi Türeci, bağışıklık sistemini kanser hücrelerini aramaya ve yok etmeye hazırlamak için de Covid-19 karşı kullanılan aynı yaklaşımın uygulanabileceğini söyledi.  Türeci'nin belirttiğine göre kanser aşısı, virüsleri tanımlayan kod taşımak yerine, kanser antijenleri için genetik talimatlar içeriyor.  

PEKİ, mRNA AŞISI NEDİR?
Hedeflenen mikroorganizmanın antikor oluşturan antijenik yapısının mRNA’sını içeren aşılara mRNA aşısı deniliyor. 

RNA NE DEMEK?
mRNA'nın açılımı mesajcı ribonükleik asit anlanmına geliyor. RNA aşısı veya mRNA (haberci RNA) aşısı, sentetik RNA moleküllerini insan hücrelerine transfer eden yeni bir aşı türü olarak öne çıkıyor. Burada genetik malzemenin nakli (transfeksiyon) söz konusu oluyor.

RNA, hücrenin içine girdikten sonra mRNA olarak çalışıyor ve hücreyi yeniden programlayarak, hücrenin normalde patojen (örneğin virüs) veya kanser hücreleri tarafından üretilen yabancı proteini üretmesini sağlıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler