Karaciğer nakli ilk kez Trabzon'da
Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi'nde bir hastaya yapılan karaciğer nakli başarı ile gerçekleştirildi. Rize 82. Yıl Devlet Hastanesi'nde beyin ölümü gerçekleşen Mehmet A. Zengin adlı 49 yaşındaki hastanın karaciğeri, T
Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi'nde bir hastaya yapılan karaciğer nakli başarı ile gerçekleştirildi. Rize 82. Yıl Devlet Hastanesi'nde beyin ölümü gerçekleşen Mehmet A. Zengin adlı 49 yaşındaki hastanın karaciğeri, Trabzon'un Sürmene ilçesinde yaşayan 50 yaşındaki Süleyha Sekban adlı hastaya takıldı.
Konuyla ilgili KTÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Aydın İnal Anfisi’nde. KTÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen’in de katılımı ile bir basın toplantısı düzenlenirken, karaciğer naklinin yapılma aşaması anlatıldı.
KTÜ’nün bir teknik üniversite olmasına karşın bünyesinde sağlık ve sosyal birimleri de içeren ülkedeki tek üniversite olduğunu kaydeden Prof. Dr. Özen, Farabi Hastanesi’nin yıllardır bölgeye hizmet verdiğini hatırlattı. Rektör Prof. Dr. İbrahim Özen “Daha önce bölge dışına hasta göçü yaşanıyordu. Farabi Hastanesi bugün bir bölge hastanesi konumundadır. Bugün itibariyle Trabzon’da hasta göçünden söz edilmemektedir. Farabi Hastanesi her türlü altyapı donanımıyla sağlık hizmeti sunan bir konumdadır. Açık kalp ameliyatından her türlü organ nakline kadar hizmet veren bir sağlık kuruluşudur. Özellikle organ nakilleriyle ilgili çalışmalarımız son 4-5 yılda ivme kazandı. Organ nakillerinde görev alacak arkadaşlarımızın eğitimleri, bilgi ve deneyimlerini artırmak adına ilgili yerlerde sağlandı. Bu arkadaşlarımızın hastanemize dönmelerinden itibaren eksikliklerimizi de tamamlayarak Sağlık Bakanlığı’ndan organ nakil merkezi olma adına başvurularımız geçen yılın Eylül ayından itibaren başlandı. Böylece geçen hafta ilk karaciğer naklini de gerçekleştirmiş olduk. Böbrek nakli ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
KTÜ'DE ORGAN NAKLİ İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR
KTÜ Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Özlü ise hedeflerinde kornea, kalp ve akciğer nakilleri olduğunu kaydederek geçmişten bugüne yapılan çalışmaları anlattı. Özlü, "Gerekli altyapı hazırlığını tamamlandıktan sonra 7 Mayıs 2010 tarihinde Sağlık Bakanlığı'na Karaciğer Nakli Merkezi için resmi başvuru yapılmış Aralık 2010 tarihinde Karaciğer Nakli için ruhsat alınmıştır. 26 Ocak 2010 tarihinde Rize 82. Yıl Devlet Hastanesi'nde beyin kanaması nedeniyle takip edilen Mehmet A. Zengin adlı 49 yaşındaki hastamıza beyin ölümü tanısı konulmuştur. Başta 82 Yıl Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Hasan Bahri Velioğlu ve hastanenin diğer hekim ve çalışanları, ayrıca Rize Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin katkı ve destekleriyle hastanın durumu yakınları ile görüşülmüş, organ bağışında bulunmaları talep edilmiştir. Hastanın ailesi büyük bir özveri ile kaybettikleri yakınlarının bütün organlarını bağışlamışlardır. Bu donör Rize ilinde beyin ölümü gelişmesi sonucu hayatını kaybeden bir hastanın ailesi tarafından yapılan ilk organ bağışıdır. Bu vesile ile hayatını kaybeden Mehmet Zengin'e rahmet, ailesine de sabır diliyor, şükranlarımızı sunuyor ve nakil yapılan hastalarımızın adına onlara binlerce kez teşekkür ediyoruz. Sağlık Bakanlığı Ulusal Koordinasyon Merkezi ile gerekli koordinasyon yapıldıktan sonra donörün böbrekleri ve karaciğeri hastanemiz Böbrek Nakli Merkez Sorumlu hekimi Dr. Serdar Türkyılmaz başkanlığındaki bir ekip tarafından çıkartılmıştır. Böbrekleri Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde biri 20 diğeri 37 yaşında iki hastaya yeni bir yaşam olmuştur. Karaciğeri ise hastanemizde Dr. Mehmet Arslan tarafından tedavi edilmekte olan 50 yaşındaki bir hastamıza Dr. Serdar Topaloğlu başkanlığında Dr. Adnan Çalık, Dr.Mehmet Yıldız, Dr. İsmail Korkmaz, Dr. Şükran Geze, Dr. Engin Ertürk tarafından başarıyla nakledilmiştir. Hastamızın tedavisi halen devam etmekte olup hızla sağlığına kavuşmaktadır. Bu karaciğer nakli hem KTÜ Tıp Fakültesi hem de Karadeniz Bölgesi için bir ilktir. Karadeniz Bölgesi'nde hastanesi dışında Samsun 19 Mayıs Üniversitesi de dahil olmak üzere karaciğer nakli yapılmamıştır” diye konuştu.
KARACİĞER NAKLİNDE EMEĞİ GEÇEN PERSONELE TEŞEKKÜR
“Bu naklin gerçekleşmesinde emeği ve katkısı olan doktorumuzdan hemşiresine, teknisyenlerden postasına kadar bütün personelimize teşekkür ediyoruz” diyen Tevfik Özlü “Yapılan bu karaciğer nakli ile yıllardır başarıyla yapılmakta olan kemik iliği nakillerine, başarı ile devam etmekte olan böbrek nakli programına yeni bir başarı halkası daha ilave edilmiştir. Ancak KTÜ Tıp Fakültesi'nin şehrimiz ve bölgemiz için transplantasyon alanındaki misyonu henüz bitmemiştir. Kornea nakli merkezimizi kurmak için fiziki alt yapı bitirilmiştir. Gerekli eğitim ve sertifikaları hazır güzide bir ekip tarafından cihaz alt yapısı da sağlandıktan sonra ruhsat başvurusunda bulunulacaktır. Ümit ediyoruz ki 2011 yılında bu merkezimizi de faaliyete geçirmiş olacağız. Uzun vadede ki hedefimiz ise kalp ve akciğer nakillerini gerçekleştirmektir" şeklinde konuştu.
Böbrek Nakli Merkez Sorumlu hekimi Dr. Serdar Türkyılmaz ise KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’nde yapılan organ nakilleri konusunda bilgi verirken, hastanede bağış yapılan 10 karaciğerden 3’nün kendi ekipleri tarafından alınarak başka hastanelere gönderildiğini anlattı.
Dr. Türkyılmaz, “Yaklaşık 2.5 yıldan beri bölgede beyin ölümü ile organ bağışını artırmak için toplantılar yapıyorduk. Söz konusu hastaneye daha önce iki kere gidildi, üç defa da eğitim toplantıları yapıldı. O Hastane’nin başhekimi Hasan Bey, daha önce kendisi de İstanbul’da kornea naklinde çalışan birisi olarak organ nakline sıcak bakan bir insan. Beyin ölümünde organ bağışı sağlayabilmek için çok büyük bir gayret sarf etmiş. Bu hastanın yakınlarının organ bağışında bulunması için de büyük katkıları oldu. Hasta anevrizma sonucunda gelişen beyin kanaması nedeniyle 82. Devlet Hastanesi’ne yatırılmış, daha sonra beyin ölümü geliştiği düşünülerek Rize’deki Tıp Fakültesi’nden çağrılan beyin ölümü ekibi beyin ölümü tanısı koymuş. Ve daha sonra organ bağışı yapıldı. Hastanın o güne kadar herhangi bir sağlık sorunu olmayan bir hasta idi. Ailesi çok büyük bir özveride bulunarak bütün organlarını bağışlamış. Biz zaten heyecanla bekliyorduk. 2010 yılı içinde karaciğer nakli yapacağımıza dair söz vermemize rağmen ruhsatımız Aralık ayında elimize geçtiği için ancak bugüne nasip oldu. Hazır olduğumuz için hemen organize olduk” ifadelerini kullandı.
Dr. Serdar Topaloğlu da karaciğer naklinin gerçekleşme safhalarını fotoğraflarla basına anlattı.