Karadenizliler'e kötü haber

Karalahana; hücre yıpranmasını engelleyip yaşlanmayı önlüyor. Fakat, fazla tüketildiğinde tiroid bezinin çalışmasını bozuyor, tiroid büyümesine neden oluyor.İri, kat kat ve kalın koyu yeşil yapraklarıyla Karadeniz halkının sıkça tükettiği karalahana C vit

Karadenizliler'e kötü haber

Karalahana; hücre yıpranmasını engelleyip yaşlanmayı önlüyor. Fakat, fazla tüketildiğinde tiroid bezinin çalışmasını bozuyor, tiroid büyümesine neden oluyor.

İri, kat kat ve kalın koyu yeşil yapraklarıyla Karadeniz halkının sıkça tükettiği karalahana C vitamini açısından zengin bir besin. En iyi antioksidan olarak C vitamini, erken yaşlanmanın temel nedenlerinden biri olan vücudumuzdaki serbest radikalleri azaltır. Ayrıca hücrelerin aşınma ve yıpranmasını engeller.

BİRBİRİNDEN ÇOK FAYDASI VAR

Bu nedenle karalahana; kalp problemleri, ülser, bazı kanserler, depresyon, bağışıklık sistemi ve soğuk algınlığı tedavisinde vücudunun savunmasında etkin rol oynar. Fakat karalahananın bir de olumsuz yönde etkisi ortaya çıktı.

TİROİD ÇALIŞMIYOR, GUATRAYA SEBEP OLUYOR

Florence Nightingale Hastanesi Nükleer Tıp Bölümü'nden Uzm. Dr. Mari Benli, "İyot alımı yeterli olsa bile bazı besin maddeleri tiroid bezinin iyodu tutmasını, dolayısıyla tiroid bezinin çalışmasını engelleyerek guatra sebep olur" dedi.

AZI KARAR, ÇOĞU ZARAR

Uzm. Dr. Mari Benli, "Karalahana Türkiye'de kullanılan guatrojen maddelerin başında gelir. Seyrek olarak tüketilmesi sorun yaratmazken her gün, hatta günde birkaç öğün tüketildiğinde tiroid bezinin çalışması bozulur ve tiroid büyür" diye konuştu.

ŞİFA DEPOSU AMA...

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Atilla Şimşek de, insan sağlığı açısından karalahananın içinde barındırdığı vitamin özellikleri açısından önemli bir yiyecek olduğunu vurguladı.

Şimşek, karalahananın sindirim sistemini düzenleyen besin unsurları açısından zengin bir gıda olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Karalahana son zamanlarda özellikle araştırılan bir gıda durumunda. Karalahana içerisinde bulunan bazı bileşikler son zamanlarda ilgi çekti. Karalahana bu bileşikler açısından zengindir. Özellikle insanlarda mikroorganizmalardan kaynaklanan gıda zehirlenmesi veya toksik diye kabul ettiğimiz mikroorganizmalar üzerine bu bileşiklerin etkin olduğu bir alan daha var. İnsanların midesinde ülser diye tabir ettiğimiz mikroorganizma kaynaklı bir rahatsızlık oluşuyor. Bunun giderilmesinde de karalahananın önemli olduğu ortaya çıktı. Ama karalahananın fazla tüketilmesi özellikle kan sulandırıcı alanlarda bir problem oluşturabilir"

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler