Kuş gribinde riski sıfıra indirin
Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Güven Çelebi, kuş gribine karşı tavuk ve yumurtanın 60 derecenin üstünde pişirilerek tüketilmesi gerektiğini belirt
Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Güven Çelebi, kuş gribine karşı tavuk ve yumurtanın 60 derecenin üstünde pişirilerek tüketilmesi gerektiğini belirterek, "Yumurta ve tavuk iyi kaynatılırsa herhangi bir hastalık olma olasılığı sıfırdır" dedi.
Zonguldak'ın Çaycuma ilçesi Saz köyde ortaya çıkan kuş gribinin ardından insanlar tedirgin olurken, Yrd. Doç. Dr. Güven Çelebi, tavuk ve yumurtanın tüketim esnasında 60 derecenin altına düşmeyecek şekilde kaynatılmasını ve insanların tavuk tüketmekten kaçınmamaları gerektiğini açıkladı. Doktorlar olarak kendilerinin de tavuk tükettiklerini söyleyen Çelebi, "İnsanlar tavuk ve yumurta tüketmekten çekinmesinler. Doktorlar olarak bizler de tavuk yiyoruz. Halk eksik bilgilenme nedeniyle kuş gribi olsun ya da normal grip olsun tedirginlik yaşamaktadır.
Kuş gribi son zamanlarda ortaya çıkan bir hastalık değil, tarihin her dönemi olan bir hastalıktır. Halk arasında bilinen ve kümes hayvanlarında görülen 'kıran' diye bahsedilen bir hastalıktır. Önemi, tabii ki bu hastalıktaki virüsün temas yoluyla insana da geçebiliyor olmasıdır. Bu hastalığı önemli kılan da bu özelliğidir. Geçtiğimiz yıl Van'da meydana gelen ve aynı aileden 4 vatandaşımızın ölmesi en bariz örneği olmuştur. Hastalığın toplum arasında korkuya neden olması, bu yüzden önem arz etmektedir. Bu hastalık kümes hayvanlarıyla temas edilerek ya da iyi pişmemiş etini yersek veya en önemlisi olan temas ettikten sonra elimizi yüzümüze ağzımıza götürürsek bu virüsle karşı karşıya kalırız. Kuş gribindeki mikrop, kümes hayvanlarında temas süresinde hemen hemen ölümcül oluyor. Aynı zamanda kanatlı hayvandan teorik olarak evcil memeli hayvanlara geçme ihtimali de yüksektir" dedi.
Kuş gribi virüsünün 60 derece ısıda barınamadığını söyleyen Çelebi, "Yumurta ve tavuk iyi kaynatılırsa herhangi bir hastalık olma olasılığı sıfırdır. Geçen yıl ölen insanlar, birinci derecede tavuklarla temas halinde oldukları için hatta kanatlarını yolduklarından ve yediklerinden hayatlarını kaybetmişlerdir. Bu mikrop doğada açıkta bulunan hayvanlarla temas yolu ya da bu hayvanların kullandıkları su yalakları ile dışkılarından da bulaşabiliyor. Entegre tesislerde üretilmiş ve endüstri tarafından arz edilen ve marketlerde satılan tavukları yemek sakıncalı değildir. Tavuklarla temas eden insanların korkmalarına ve paniklemelerine gerek yoktur. Ellerini güzelce sabunlu su ile yıkamaları yeterli olacaktır. Halkımızın tedirgin olmasına gerek yok. Uyarılarımız doğrultusunda gönül rahatlığı ile tavuk ve yumurta tüketebilirler" diye konuştu.