Menopoz nedir? Menopoz belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Menopoz konusunda İmperial Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Onur Dündar, Haber61’e önemli açıklamalarda bulundu. Menopoz nedir, belirtileri ve tedavi yöntemleri. İşte detaylar…

Menopoz nedir? Menopoz belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Kadınların belli bir dönemde yaşadıkları ve gösterdiği belirtilerle hayatlarını olumsuz yönde etkileyen Menopoz, aslında doğru tedavi edildiğinde hiç de korkulacak bir durum değil. Menopoz etkilerini en aza indirmek ve yaşamı sıkıntısız bir şekilde devam ettirmek için Uzman bir hekimden yardım almak sorunların geride kalmasını sağlayacaktır. Menopoz nedir, belirtileri ve tedavi yöntemleri ve daha fazlasını haberimizde bulabilirsiniz.

İmperial Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Onur Dündar, Haber61’de ‘Şifa Olsun’ programında menopoz ile ilgili önemli detaylara yer vererek Menopoz kadınlarımızın yaşayacağı bir dönemdir ama asla kader değildir. Hayat standardının güzelleşmesi için mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Menopoz deyip geçmeyelim, komplikasyonlarını çok iyi bilelim ve hekimlere gelerek bu durumdan kurtulup toplumda huzurla yaşamaya devam edelim” dedi.

Menopoz kader değildir! Menopoz nedir, belirtileri ve tedavi yöntemleri

Op. Dr. Uğur Dündar şunları söyledi;

MENOPOZ NEDİR?

Türkiye’de menopoz yaşı 40-50 yaşlara denk gelir. Önce adet düzensizlikleriyle başlar. Daha sonra adetin kesilmesiyle kendini gösterir. Düzenli adet gören hastalarda adetlerin birden kesilmesi sonrasında hastanın hormon tetkiklerine bakıyoruz, ultrason yapıyoruz ve hastanın menopozal şikayetleri var mı onlara bakıyoruz. Yapılan tetkiklerle hasta menopoza mı girmiş, adet görmediği için gebe midir veya kistik bir reaksiyon mu var yada başka bir sorun mu var bakıyoruz. 

Batılı toplumlarda menopoza giriş yaşı daha ileri yaşlardır. ABD’de 60’lı Türkiye’de 50’li yaşlar civarıdır. Bunu tetikleyen faktörler, yaşam tarzı, kişinin kullandığı sigara v.s. gibi ürünler ki bunlar yumurtayı yaşlandıran faktörler. Radyoterapi, kemoterapi ve immunspesif ajanlar olabilir. Stres çok önemli bir faktör ki toplumun baş belası. Bunlar Menopozu hızlandıran tetikleyen faktörlerdir. Genç hastalarda özellikle sosyal hayatı ile ilgili sorular sorarak bunu tetikleyen faktörleri öğrenip bunlardan uzaklaşmasını sağlamaya çalışıyoruz. 

MENOPOZUN BELİRTİLERİ 

Erken bulgular hastayı çok rahatsız eder. Bunlar ateş basması, terleme, kırılgandır, herşeye alınır, depresif bulgular vardır, her şeye kızar, doğruyu da söylesen mutlaka bir tepkiyle yaklaşır. Bunlar hastanın sosyal yaşantısını bozan önemli faktörler. Bu bulguların üzerine ultrason ve laboratuvar bulgularla menopoz belirlenir. Menopoza girmeden önce hastalarda adet düzensizliği dönemi başlar. Ara kanamalar, kanamaların fazla olması, süresinin uzaması gibi şikayetlerle hasta gelir. Bu aşamada hastanın menopoz hormonları artar ve biz çeşitli tedavilerle hastayı menopoza hazırlarız ve kademeli olarak girmesini sağlarız. 

Geç komplikasyonlar çok önemli. Eğer biz menopozu uygun bir şekilde tedavi etmezsek erken komplikasyonlar hastanın sosyal yaşamını bozabilir. Ancak bunlar gelip geçici komplikasyonlardır. Ancak geç komplikasyonlar, 5-10 yıl sonra ortaya çıkacak komplikasyonlar hastada sekel bırakacak nedenlerdir. Tedavi edilmediği zaman östrojen hormonunun çekilmesine bağlı onun eksiklik bulgularıdır. Östrojen hormonunu tedavi edip yerine koymazsak çeşitli sekeller ortaya çıkar. Kemiklerde yumuşama başlar ve buna bağlı kemik erimesi ve kırıklar artacaktır. Yaşlı hanımlardaki kemik kırıklarının en önemli nedeni östrojen eksikliğidir. Alzheimer ortaya çıkar. Cilt incelmeye başlar. Enfeksiyonlar oluşur ve ciltteki nazik yapı ortaya çıkar. İdrar yolu enfeksiyonları artar. Vajinal kuruluklar ve eşiyle beraberliklerinde zorluklar ortaya çıkıyor. Kuruluğun yaratacağı bir takım nedenlerle enfeksiyonlar ortaya çıkıyor. Bunların tedavisi yapılıyor ancak östrojen tedavisi yaparsak hastalar bu gibi yan etkilerden kurtulmuş oluyor. Östrojenin kardiyovasküler sistem üzerine müthiş koruyucu etkisi var. 

Menopoz deyip geçmemek lazım. Menopozun koruyucu önlemlerinin yapılmasının ülkeye ve vatandaşa maliyeti son derece az. Ancak ortaya çıkacak komplikasyonların kendine ve ülkeye maliyeti oldukça yüksektir. Bunun bilinci ile önce koruyucu hekimliği ülkemizde yerleştireceğiz. Koruyucu hekimlik çok önemli bir durumdur. Yani bir şey ortaya çıkmadan onun önleminin alınması en doğru hekimlik yoludur. 

MENOPOZUN TEDAVİSİ VE ÇEŞİTLERİ

İki tip menopoz vardır. Hastanın doğal yaşam süreci boyunca yumurta rezervinin azalmasıyla ortaya çıkan fizyolojik menopoz. Bir de hayatının herhangi bir döneminde yumurtalarının alınmasıyla ortaya çıkan cerrahi menopoz. İkisinin de tedavi yöntemleri farklıdır. Normal menopozda hastada yumurtalar ve rahim yerinde olduğu için eksik olan östrojen ve diğer şeyleri yerine koyma tedavisi yapıyoruz. Ancak bunu yaparken yaptığımız hormon replasmanında meme üzerine olacak yan etkilerinin en aza indirmek için mutlaka meme ultrasonu veya mamografi yaptırmak zorundayız. Çünkü hormonların memedeki olumsuz lezyonlarda, kistlerde, kitlelerde hızlandırma riski vardır. sağlıklı bir memede hormon tedavisinin asla olumsuz bir yönü yoktur. Hastalarımız çekinmeden 3 yıl boyunca hormon replasman tedavisini, meme ultrasonu ve mamografiyi çektirerek meme de herhangi bir kitle yoksa rahatlıkla korkmadan kullanabilirler. 

Egzersizleri hastalara özellikle öneriyoruz. Egzersizlerin vücudun fizyolojik yapısı üzerine çok olumlu etkileri vardır. Bunun bir tanesi de menopoz üzerine olan pozitif etkisidir. Menopoz hastalarına özellikle kalsiyum yönünden zengin diyetler öneriyoruz. Süt, peynir, yoğurdu bol bol yemesini hatsılarımıza öneriyoruz. 

Cerrahi menopozda küçük bir nüans vardır. Hastanın rahim ve yumurtalarını almışsak bu hastalara sadece östrojen tedavisi yeterlidir. Çünkü östrojen rahimi olan hastalarda devamlı rahimin içini uyararak ilerde rahim kanserine neden olabileceği için progesyon tedavisini verip östrojenin yan etkisini ortadan kaldırıyorduk. Cerrahi menopozlarda rahim olmadığı için saf östrojen kullanıyoruz ve dolayısıyla östrojenin yan etkisi ortaya çıkmamış oluyor. 

Menopozlarda hastalara uyguladığımız tedavi oral yoldan olabilir. Plaster tarzı yapıştırma ve sprey tarzı tedavi şekillerimiz var. Bunların kullanım kolaylığına göre uygulama yollarımız vardır. 

Bazı hastalar depresyonla geliyor. Bazıları menopozdan dolayı depresyonda. Biz ona psikolojik tedavi önermiyoruz. Östrojen tedavisi uyguladığımızda hasta düzeliyor. Buradaki ayrımı güzel yapmak lazım. Hastanın psikolojik sıkıntısı varsa o ayrı bir konu zaten.

MEME PROBLEMİ OLAN HASTALAR

Meme problemi olan insanlarla ilgili bilim çok hızla ilerliyor. Çok iyi yenilikler ve nokta atışı tedaviler var. Eğer hastanın memesinde kist, kitle varsa ve menopoz tedavisini de gömesi gerekiyorsa fitoterapi dediğimiz bitkisel kaynaklı tedaviler var. Gerçekten hastanın sıkıntılarını ortadan kaldıran, meme üzerine yan etkisi olmayan, geç komplikasyonları ortadan kaldıran tedaviler var. 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler