MS hastalığıyla mücadelesini kurduğu dernekle sürdürecek
Trabzon'da yaklaşık 5 yıl önce MS tanısı konulan Öztaş, teşhis ve sonrasında yaşadıklarından yola çıkarak hasta ve yakınlarını aynı çatı altında buluşturmak amacıyla dernek kurdu.
Trabzon'da yaklaşık 5 yıl önce MS tanısı konulan Zehra Öztaş, hastalığın teşhisi ve sonrasında hem kendisinin hem de ailesinin yaşadıklarından yola çıkarak hasta ve hasta yakınlarını aynı çatı altında buluşturmak amacıyla Doğu Karadeniz Multipl Skleroz (MS) Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğini kurdu.
Kentteki bir hastanede tıbbi sekreter olarak görev yaptığı sırada şiddetli baş ağrısı, işitme kaybı ve denge problemleri yaşayan 46 yaşındaki Öztaş, yaklaşık 2 yıl sorunlarının tedavisi için mücadele etti. Başvurduğu çeşitli sağlık kurumlarında işitme kaybı ve baş ağrılarına ilişkin tedavi gören Öztaş, bu sorunlarının azalmasına rağmen farklı sağlık sorunları yaşadı.
Sağlığına tam anlamıyla kavuşamayan Öztaş, bir süre daha çalıştıktan sonra emekli oldu. MS tanısı konulmasının ardından tedavisi yapılan iki çocuk annesi Zehra Öztaş'ın birçok sağlık sorununda gerileme sağlandı.
"NE OLURSA OLSUN DERNEĞİ AYAKTA TUTMAYA KARARLIYIM"
Öztaş, genelde neşeli biri olduğunu belirterek hastalığının dahi bu neşesini azaltamadığını söyledi. Hastalığın tanısı aşamasında yaşadıklarının kendisini ve ailesini yorduğunu vurgulayan Öztaş, yine de mücadeleyi bırakmadıklarını ifade etti.
Öztaş, MS'nin zor bir hastalık olduğuna dikkati çekerek hastalıkla tanışan hemen hemen herkes gibi kendisinin de internet ve çevresinden duyduğu, geneli olumsuzluk içeren örneklerle karşılaştığını anlattı. Hastalığın en sıkıntılı döneminin tanı konma süreci olduğunu dile getiren Öztaş, "Bu süreçte yaşananları bir Allah bir de bu hastalığı yaşayan bilir. Hastalığın yarattığı sağlık sorunları çok ağır ancak tanı süreci de çok yıpratıcı." dedi.
Öztaş, teşhis konulduktan sonra MS'yle mücadele eden kişilerle iletişime geçmek istediğini belirterek şöyle devam etti:
"MS'liler için dernek var mı diye araştırdım. Çeşitli illerde dernekler olmasına rağmen, maalesef Trabzon'da ve bölgemizde böyle bir dernek olmadığını öğrendim. Hastalığımın tanı ve tedavi sürecinde birçok sorun yaşadım ve aynı şeyleri yaşamış olan kişilere ulaşamadım. Bu durumdan yola çıkarak, MS hastalarına ve ailelerine yalnız olmadıklarını hissettirmek için derneğimizi faaliyete geçirdik."
İnsanın bu süreçte en çok destek aradığına işaret eden Öztaş, şunları söyledi:
"Yaşadıklarım bana, bu hastalıkla mücadelede en büyük etkenin mutluluk olduğunu gösterdi. Stresten uzak durmak, 'Hastayım' deyip evde bir köşeye çekilip oturmamak gerekiyor. Ben hastalığımı kabullendim ve MS'le mücadele eden herkesi bir çatı altında toplamaya karar verdim. Bunun için de daha önce hiç bilmediğim dernek işine giriştim. Gerekli prosedürleri tamamladık ve yaklaşık 6 ay önce derneğimiz kuruldu."
Ne olursa olsun derneği ayakta tutmaya kararlı olduğunu vurgulayan Öztaş, "Bölgemizdeki MS'lilerin ve ailelerinin yaşadıkları sorunlarını dile getirmek ve bunlara çözüm bulmak için mücadele edeceğiz." dedi.
Öztaş, yönetiminde uzman hekimler ve hastaların da yer aldığı derneğe bir hayırseverin tekerlekli sandalye bağışladığını, bunu da bir ihtiyaç sahibine ulaştıracaklarını kaydetti.