O raporu artık aile hekimleri verecek

Müsteşar Nihat Tosun imzası ile yayınlanan genelgede şöyle denildi: "Aile hekimliği uygulama yönetmeliğinde birinci basamak sağlık kuruluşları ve resmi tabiplerce kişiye yönelik düzenlenmesi öngörülen her türlü sağlık raporu sevk evrakı, reçete ve sair be

O raporu artık aile hekimleri verecek

Müsteşar Nihat Tosun imzası ile yayınlanan genelgede şöyle denildi: "Aile hekimliği uygulama yönetmeliğinde birinci basamak sağlık kuruluşları ve resmi tabiplerce kişiye yönelik düzenlenmesi öngörülen her türlü sağlık raporu sevk evrakı, reçete ve sair belgeleri düzenlemek aile hekiminin görev yetki ve sorumlulukları arasında zikredilmiştir.

Mesleğini icraya yetkili olan tabipler kişinin ayırt etme gücüne sahip olup olmadığının tespiti için doğru algılama, kavrama ve buna göre hareket etme konusundaki ruhsal yeteneklerini, zihinsel işlevlerini, fiziksel vaziyeti zaman ve mekan oryantasyonları gibi bir dizi davranış özelliklerini saptayarak kişi hakkında sağlık raporu düzenlemeye yetkilidir. Bu itibarla mevzuatta kurul, kurum veya uzman hekimlerin yetkili kılındığı durumlar haricinde aile hekimleri de dahil olmak üzere mesleğini icraya yetkili olan bütün tabipler akli meleke raporlarını düzenlemeye yetkili olup ancak tabip gerek gördüğünde ilgili uzmana sevkederek uzman tarafından karar verilip raporun düzenlenmesini talep edebilecektir."

AMAÇ KOLAYLIK SAĞLAMAK

Türkiye Psikiyatri Derneği Genel Sekreteri Gamze Özçürümez, aile hekimlerinin bu belgeyi vermesinde herhangi bir sakınca bulunmadığını belirterek, "Sonuçta tıp eğitimi alan herkes bu eğitimi de alır. Daha önce böyle bir yetki yoktu. Türkiye'de sadece 3 bin civarında psikiyatr olduğu düşünülürse, sanırım uygulamanın amacı bu belgeyi alması gereken kişilere kolaylık sağlamak" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler