Obezite tedavisinde mide küçültme ameliyatı ne kadar etkili! Kilolar geri alınıyor mu?
Mide küçültme ameliyatları ne kadar yararlı, obezite tedavisi sonrasında tekrar kilo alınıyor mu?
Modern çağın en büyük halk sağlığı sorunlarından biri olan obezite, uzmanlar da dikkat çektiği üzere, cerrahi yöntemlerle mücadele edilmekte. Ancak, zamanla kilo geri alımı, bu yöntemin etkinliğini sorgulatıyor. Yapılan araştırmalara göre, tüp mide ameliyatı geçiren hastaların %76'sı altı yıl içinde tekrar kilo alıyor. Bu durum, obezite cerrahisinin uzun vadeli başarısını tartışmalı hale getiriyor.
Dünya Obezite Günü'nde yayınlanan bir raporda, 2035 yılına kadar dünyanın yarısı obezite veya aşırı kilo problemi ile mücadele edeceği öngörülüyor. Bu artışın küresel ekonomi üzerinde önemli bir yük oluşturması ve küresel gayri safi hasılanın yüzde 3'üne denk gelecek maliyetler yaratması bekleniyor. Obezitenin maliyetinin 2035'e kadar yıllık 4 trilyon doları aşması bekleniyor.
Kilo geri alımı oranları, ameliyat sonrası geçen süreye bağlı olarak değişkenlik göstermekte. Kilo alımının ana nedenleri arasında artan iştah, düzensiz beslenme, yetersiz fiziksel aktivite ve psikososyal stres bulunuyor. Alınan kilolar, Tip 2 diyabet, hipertansiyon gibi hastalıkların yeniden ortaya çıkmasına ve yaşam kalitesinin azalmasına neden oluyor.
Revizyonel cerrahi, kilo alımını tersine çevirmede bazen etkili olabiliyor; ancak, birincil obezite cerrahisine göre daha yüksek komplikasyon riski taşıyor.
Obezitenin çözümü için, artan hareketsizlik, kronik stres, sağlıklı gıdaya ulaşım zorluğu, hazır gıda tüketiminin artması ve sağlık hizmetlerindeki yetersizlik gibi temel nedenlere odaklanılması gerekiyor. Basit, ucuz ve kalıcı çözümlerle obezite ve kilo problemlerini ortadan kaldırmak mümkün olabilir. Hükümetler ve karar vericiler, obezitenin nedenlerini ve sağlık, sosyal ve ekonomik etkilerini değerlendirmeli ve bu bilgileri toplumla paylaşmalıdır.