Ölümcül kenelere dikkat

Yaz aylarında kene ısırmalarına bağlı olarak “Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi” vakalarının artış gösterdiğine dikkat çeken uzmanlar, kene ısırmalarının ölümcül olabileceğini söyleyerek uyardı.
Ölümcül kenelere dikkat

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Mehmet Kiraz, yaz döneminde artış gösteren kene ısırmalarının ölümcül olabileceğini kaydetti. Kiraz, "Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi virüsü, insanlara başlıca Hyalomma cinsi kenelerin kan emmesi sırasında bulaşır. Keneler hastalığı kan emerken ağzından salgıladıkları sıvı veya tükürükle bulaştırırlar. Ezildikleri zaman vücudundan çıkan sıvılarla da vücutta açık çizik veya yara varsa hastalık bulaşabilir" dedi. Kenelerin genellikle ahırlarda, yüksek boylu otlarda, piknik alanlarında, su kenarlarında, çalılıklarda bulunduğunu belirten Dr. Kiraz, korunmak için pantolon paçalarını çoraba sokmak, böcek kaçırıcı spreyler kullanmak ve böyle yerlerden geçerken çizme giymenin etkili olacağını söyledi. Keneye kesinlikle çıplak elle dokunulmaması gerektiğini belirten Özel Gaziantep Anka Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Mehmet Kiraz, "Eğer vücudumuzun bir yerinde kene görürsek eldiven takarak müdahale etmeliyiz. Bir pens yardımıyla kenenin ağız bölgesinden tutarak, yavaş yavaş sağa ve sola oynatarak vücudumuzdan çekmeliyiz. Keneyi vücudumuzdan çıkardıktan sonra ısırdığı yeri, bol su ve sabunla yıkamalı, alkol veya tentürdiyotla temizlemeliyiz. Bu işlemde antiseptikler de kullanılabilir. Virüs, 56 derecede 30 dakikada canlılığını kaybeder. 40 derecede 10 gün yaşar. Ultraviyole ışınlarında ise hızla canlılığını kaybeder" diye konuştu.

Dr. Kiraz, “Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi” hastalığı belirtileri ve tedavisi hakkında da şu bilgileri verdi:

"Virüs, vücuda girdikten 3 veya 5 gün içinde hastalık belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Bazı vakalarda 9 gün ya da 13 günde ortaya çıkabilir. Bu nedenle inkübasyon gününü 3 ile 10 gün kabul edebiliriz. Kene ısırması ile virüsün vücuda girmesi ile birlikte ateş, kırıklık, baş ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, bazen kusma-bulantı ve ishal görülebilir. İlk günlerde yüz ve göğüs kısmında cilt altı kanamaları görülebilir. Gözler kızarır, el ve ayaklarda bir yere çarpmış gibi morluklar, kızarıklıklar görülebilir. Bazen de kanlı kusma, kanlı ishal, kanlı idrar, burun kanaması ve vajinal kanamalar olur. Ağır vakalarda ise karaciğer böbrek ve akciğer yetmezliği görülebilir. Tedavinin geç kalınması halinde yüzde 30 ölüm oranı saptanmıştır. Aşı çalışmaları Türkiye’de ve dünyada devam etmektedir. Tedavisi en uygunu kan yenilenmesidir. Bu hastalar destek tedavisinden istifade ederler."

Kenelerin daha çok Nisan ve Ekim aylarında daha aktif olduğuna dikkat çeken Dr.Kiraz, "Kenelerin hepsi hastalık taşımaz. 850 kene türünden 30 kene türü bu hastalığın bulaşmasında rol oynar. Kene ısırmasından emin olur olmaz, kene tedavisi yapan hastanelere vakit kaybetmeden ulaşmak, tedavi sürecinin daha hızlı ve başarılı olmasını sağlar" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir