Ordu'da seminer düzenlendi
Ordu’da enfeksiyon hastalıkları ve genel cerrahi uzmanlarına konunun uzmanları tarafından karaciğer nakli yapılabilecek hastalıklar hakkında bir seminer verildi. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi tarafından organize edilen ve Ordu Ane
Ordu’da enfeksiyon hastalıkları ve genel cerrahi uzmanlarına konunun uzmanları tarafından karaciğer nakli yapılabilecek hastalıklar hakkında bir seminer verildi.
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi tarafından organize edilen ve Ordu Anemon Otel’de yapılan ‘Kronik Hepatit B’de (KHB) Son Dönem Hasta Yönetimi, Antiviraller ve Transplantasyon’ konulu eğitim seminerine OMÜ Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Bektaş, OMÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İlhan Karabıçak ve OMÜ Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Beytullah Yıldırım ve Ordu’da değişik hastanelerde görev yapan enfeksiyon hastalıkları ve genel cerrahi uzmanları katıldı.
Seminerde barkovizyon gösterisi eşliğinde açıklamalarda bulunan OMÜ Tıp Fakültesi Gastroentroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Bektaş, karaciğer yetmezliği hastalığının tek çaresinin karaciğer nakli olduğunu söyledi. Bektaş, karaciğer yetmezliğine yakalanan hastaların gecikmeden uzmanlara başvurması gerektiğini de belirterek, karaciğer nakline hazırlık uzun sürmektedir ve zamanında başvurmayan hastalar bazen hazırlık aşamasında kaybedilmektedir” uyarısında bulundu.
OMÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İlhan Karabıçak da büyük şehirlerde karaciğer nakli olmak için bekleyen binlerce hasta bulunduğunu ifade ederek, "Karaciğer nakli olan hastaların çoğu ortalama 10 yıl yaşayabilir. 20 yıl yaşayan hastalar da bulunmaktadır. Nakil olmayan hastalar kısa sürede kaybedilmektedir. O sebeple karaciğer nakli hayat kurtaran bir tedavidir” dedi.
OMÜ Tıp Fakültesi Gastroentroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Beytullah Yıldırım ise karaciğer hastalığının en önemli etkeni olan Hepatit-B hastalığının tedavisinde çok olumlu gelişmeler yaşanmaya başlandığını, piyasaya yeni çıkan ilaçların yıllarca sorun yaşamadan tedavi edebildiğini, ancak bu hastaların sorun yaşamasa bile hastalık süreçlerinin düzenli takip edilmesi uyarısında bulundu.