Organik sebze ve meyvenizi evinizde yetiştirin

Çevreye hiçbir zararı olmayan ve geleneksel yetiştirme yöntemlerine göre 5 kat daha verimli olan topraksız tarım, tarıma elverişsiz alanları tarım sektörüne kazanmak amacıyla geliştirildi. İlk olarak Kaliforniya'da uygulanmaya başlanan topraksız tarım bug

Organik sebze ve meyvenizi evinizde yetiştirin

Çevreye hiçbir zararı olmayan ve geleneksel yetiştirme yöntemlerine göre 5 kat daha verimli olan topraksız tarım, tarıma elverişsiz alanları tarım sektörüne kazanmak amacıyla geliştirildi. İlk olarak Kaliforniya'da uygulanmaya başlanan topraksız tarım bugün dünyanın birçok ülkesinde tercih ediliyor. Türkiye'de ise 100'e yakın sera, topraksız tarım yöntemi ile organik sebzeler yetiştiriyor. Bu tarım sisteminde bitkiler, topraklı tarımda yetişen bitkilere göre çok daha hızlı yetişiyor, çok daha lezzetli oluyor.

Kendi evseralarınızı oluşturun

Toprağa göre beş kat fazla verim elde edilen topraksız tarımda, gübreleme, ilaçlama, aşırı sulama gibi faktörlere gerek duyulmuyor. Bu yöntemle terasta ve balkonda domates yetiştirmek mümkün. Siz de az masraf yaparak en kaliteli sebzeleri, meyveleri ve çiçekleri bahçede, balkonda, terasta, okulda, yetiştirebilirsiniz. Uzmanlar, özellikle çatılarda kurulacak sistemler ile ailelerin kendi mutfak ihtiyaçlarını da giderebileceklerini vurguluyorlar. Topraksız tarımda bitkilerin su ve besin gibi ihtiyaçları optimum seviyede karşılanıyor. Toprakta bulunan hastalıkların olmadığı bundan dolayı da daha az veya hiç ilaç kullanılmıyor. Bu şekilde bitkiler tamamen organik yetişiyor. 

Topraksız tarım nasıl yapılıyor

Topraksız tarımda ürün, toprak içine değil, yetiştirilecek fidelere özel kaplarda yetişiyor. Fide, Danimarka’dan getirilen Kaya yünü adlı bir maddenin içine dikiliyor. Kaya yünü, suyu tutma özelliğine sahip bir malzeme. Ayrıca kabın içine perlit adı verilen madde ekleniyor. Bu madde de ısı yalıtımı sağlama özelliğine sahip olduğu için bitki sıcaklık değişimlerinden etkilenmiyor. Fide ekildikten sonra, olgunlaşıp meyve verme aşamasında devreye bombus arıları giriyor.

Bu arılar, yalayıcı ve emici özelliğe sahip dilleriyle çiçeklenme döneminde, çiçeklerin iç kısmını emerek tozlaşmayı sağlıyor böylece ürün oluşuyor. Fide sağlıklı ve doğru bir şekilde yetiştirilirse, fidenin ekildiği günden itibaren 70 gün gibi bir süre sonra, ektiğiniz domatesler toplanacak olgunluğa erişiyor. Bu tarım şeklinde, bitkilerin ihtiyaç duyduğu mineral ve gereksinimleri bitki şuruplarından temin ediliiyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler