Ovalı Trabzon'da konuştu

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercüment Ovalı, günümüzde uygulanan yöntemlerle kan kanseri hastalarının yarısına yakınının kurtarılabildiğini ve kan kanserinin artık çok korkulan bir hastalık olmaktan çıktığını s

Ovalı Trabzon'da konuştu

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercüment Ovalı, günümüzde uygulanan yöntemlerle kan kanseri hastalarının yarısına yakınının kurtarılabildiğini ve kan kanserinin artık çok korkulan bir hastalık olmaktan çıktığını söyledi.

Karadeniz Hemofili Derneği tarafından 17 Nisan Dünya Hemofili Günü münasebetiyle Hüseyin Kazaz Kültür Merkezi'nde bir program düzenlendi. Hemofili hastaları ve yakınlarının katıldığı programda, KTÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercüment Ovalı, kan kanseri hastalıkları ile ilgili bir sunum yaptı.

Löseminin, kan veya kemik iliğinin kanseri olduğunu belirten Prof. Dr. Ovalı, bu hastalığın bulgularının uzun süren kanamalar, kansızlık, bağışıklık yetmezliği ve sinir sistemi bulguları olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Ovalı, özellikle sık enfeksiyon geçirenler ile erkeklerde görülen kansızlık durumlarının normal olmadığını vurgulayarak bu tür şikayetleri olanların en kısa zamanda bir hekime başvurması gerektiğini dile getirdi. Löseminin tek bir nedeni olmadığını söyleyen Prof. Dr. Ovalı, iyonize radyasyon, bazı mikroplar ve kimyasalların bu hastalığı ortaya çıkarabildiğini ifade etti.

Konuşmasının bu kısmında Karadeniz Bölgesi'nde Çernobil reaktöründeki patlamayla açığa çıkan radyasyonun etkilerine bağlı olarak kanser türleri ve görülme sıklığının arttığı iddialarına değinen Prof. Dr. Ovalı, şu anda bunu doğrulayabilecek bilimsel verilerin söz konusu olmadığını vurguladı. Trabzon ile hemen hemen aynı oranda radyasyona maruz kalan Edirne'de bu tür spekülasyonların yapılmadığına işaret eden Prof. Dr. Ercüment Ovalı, bu söylenti ve tartışmaların arka planının iyi araştırılması gerektiğini savundu.

Kanserle ilgili zaman zaman çeşitli spekülasyonların yapıldığının altını çizen Prof. Dr. Ovalı, ayakkabıda kullanılan yapıştırıcılardan giysilerde kullanılan boyalara, genetiği değiştirilmiş gıdalara kadar günlük hayatımızda yer alan bir çok ürünün kanserojen maddeler içerdiğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Ovalı, yıllar öncesinin çok korkulan hastalıklarından birisi olan kan kanseri hastalıklarının günümüzde uygulanan yöntemlerle artık tedavi edilebildiğini belirterek kan kanseri hastalarının yarıya yakınının kurtarılabildiğini ifade etti. Prof. Dr. Ovalı, bazı kan kanseri türlerinde ise her 10 hastadan 9'unun kurtarılmasının mümkün olduğunu söyledi. Konuşmasının sonunda dinleyicilerin sorularını cevaplandıran Prof. Dr. Ovalı, genel müdürlüğünü yürüttüğü Kök Hücre ve ATİ Teknoloji Merkezi'nin çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Karadeniz Hemofili Derneği Başkanı Dr. Fatih Kol ise Trabzon'da 35, Rize'de 18, Giresun'da 14, Gümüşhane'de 4, Artvin'de 8, Ordu'da 2 olmak üzere Karadeniz Bölgesi'nde toplam 81 hemofili hastası olduğunu söyledi. Dr. Fatih Kol, hemofili hastalarının günlük yaşamda karşılaştığı sıkıntılar ve bunların giderilmesinde neler yapılması gerektiğiyle ilgili hasta ve hasta yakınlarına bilgi verdi.

Dünya Hemofili Günü dolayısıyla Karadeniz Hemofili Derneği yaranına 18-20 Nisan tarihleri arasında Sanat Sokağında bir kermes düzenlenecek.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler