Özel hastanelere kapatma!
Acil sağlık hizmetlerinin sunumuyla ilgili Başbakanlık genelgesi, acile giden hasta sayısını da artırdı. Bunların bazıları gerçekten acil; ama kalan kısım, katılım payı alınmaması, hasta yoğunluğu olmaması nedeniyle acili tercih ediyor.Acil olmadığı için
Acil sağlık hizmetlerinin sunumuyla ilgili Başbakanlık genelgesi, acile giden hasta sayısını da artırdı. Bunların bazıları gerçekten acil; ama kalan kısım, katılım payı alınmaması, hasta yoğunluğu olmaması nedeniyle acili tercih ediyor.
Acil olmadığı için polikliniğe yönlendirilen hastalarsa şikâyetleriyle özel hastane kapattırıyor. Acil servislerde yaşanan sorunlar nedeniyle bazı hastaneler için kapatma kararı çıktı. Bazı hastanelerle ilgili de soruşturmanın sürdüğü, belirtiliyor.
DEİK Sağlık Turizmi İş Konseyi Başkanı Ruşen Yıldırım, hastaların, genelgeyi kötüye kullandığını iddia ederek, “Acil olmayanlar hastane kapattırıyor. Bir hasta, Edremit’ten 200 kilometre ve 5 devlet hastanesi geçerek bize geldi. Acil olmadığını söyleyip polikliniğe yönlendirdik. Kendisi de kabul etti ve parasını ödedi. Tedaviden sonra şikâyet ettiği için kapatma kararı çıktı. Mahkemeye başvurduk ve kararı kaldırdık” dedi.
Hastanelerin de hata yapabileceğinin altını çizen Yıldırım, ancak hastane kapatmanın çok büyük ceza olduğunu kaydetti. Yıldırım, şöyle devam etti: “Şikâyetlerin çoğu alınan katılımpayıyla ilgili. Mali suçunmali cezası olur. Hastanede enfeksiyon gibi tümhastaları etkileyecek bir sorun varsa, ancak o zaman kapatılır.”
"DEVLETİN CARİ FİYATLARDAN ÖDEME YAPMASI LAZIM"
Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Genel Sekreteri Cevat Şengül, önce acil hastanın tanımının yapılması gerektiğini ve bunların en yakın hastanelere sevkinin önemini dile getirdi. Şengül, ‘acil olmayan acil hastalarla’ özel hastanelerin ayakta kalamayacağını belirterek şöyle devam etti: “Sağlık Uygulama Tebliği’ndeki (SUT) fiyatlar yetersiz. Akşam acile karın ağrısıyla gelen bir hastanın muayenesi için devlet 15 lira ödüyor. Buradaki nöbetçi doktor, apandisitten şüphelenip kan tahlili isterse, bunun için 1 lira ödeniyor. Nöbetçi doktor karar veremeyip cerrahı muayene için hastaneye çağırdığında, devlet 5 lira da bunun için ödüyor. Sonrasında ameliyata karar verilirse, bunun ederi 400 lira. Hasta 3 gün de 1 hafta da kalsa fark alamıyorsunuz.” Şengül, aynı durumdaki kamu hastanelerine uyarı cezası verilirken özellerin kapatıldığına dikkat çekti.