Ramazanda sigarayı bırakabilirsiniz

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Özlü, ramazanda tiryakilerin bile gün boyu sigara içmeden ve sigarayı aramadan durabildiğini, ancak iftardan sonra yeniden içtiğini belirterek, ''Tiryakiler, kendilerini kurar

Ramazanda sigarayı bırakabilirsiniz

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Özlü, ramazanda tiryakilerin bile gün boyu sigara içmeden ve sigarayı aramadan durabildiğini, ancak iftardan sonra yeniden içtiğini belirterek, ''Tiryakiler, kendilerini kurarken 'iftarda sigara içeceğim' diye kuruyorlar, oysa ramazana girerken 'ben bu ramazan vesilesiyle artık bir daha sigara içmeyeceğim' deseler sigarayı bırakabilirler'' dedi.

 

Prof. Dr. Özlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sigarayı bırakmak için zihinsel kararlılık gerektiğini söyledi.

 

Oruç tutan sigara tiryakilerinin bu süre içinde sigara içmeden durabildiğini ve buna dayanabildiğini ifade eden Özlü, ''Kişi sigarayı bırakma konusunda kendisini zihinsel olarak iyice kararlı bir duruma getirirse sigarayı bırakır. Ramazanda tiryaki olanlar bile gün boyu sigara içmeden ve sigarayı aramadan durabiliyorlar, ama iftardan sonra hemen sigara içmeye başlıyorlar. Çünkü tiryakiler, kendilerini kurarken 'iftarda sigara içeceğim' diye kuruyorlar, oysa ramazana girerken 'ben bu ramazan vesilesiyle artık bir daha sigara içmeyeceğim' deseler sigarayı bırakabilirler'' dedi.

 

Prof. Dr. Özlü, tiryakilerin oruç süresince sigara içmeden durabildiğine değinerek, ''12 saat sigara içmeden duran kişi 24 saat de durabilir. Dolayısıyla ramazan sigarayı bırakma açısından aslında bir fırsat'' şeklinde konuştu.

    

-RAMAZANDA, SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN TOPLUMSAL DESTEK VAR-

    

Sigarayı bırakma konusunda toplumsal desteğin çok önemli olduğunu, ramazanda ise bu durumun kendiliğinden ortaya çıktığını anlatan Prof. Dr. Özlü, ''Başkaları da sigara içmediği için ramazanda sigarayı bırakmak kolay oluyor. Çünkü sigara içenleri en çok etkileyen şey bıraktıktan sonra etrafındaki kişilerin sigara içmesi ya da sigara kokusu. Bu durum sigarayı bırakanlar için risk oluşturuyor ve sigarayı bırakan kişi dayanamayıp tekrar başlıyor. Oysa ramazanda oruç tutanların tamamı sigara içmediği için aslında sigarayı bırakmak daha kolay oluyor. Çünkü toplumsal, sosyal destek var'' ifadelerini kullandı.

 

Prof. Dr. Özlü, tiryakilerin ramazan başında kendilerini sigarayı bırakma konusunda hazırlamaları halinde sigaradan kurtulabileceklerini vurgulayarak, ''Ramazan bir fırsattır, sigara içicileri bu ramazanda 'ben sigaradan kurtulacağım. İnşallah bir daha sigara içmeyeceğim' diye kendilerini kurgularlarsa ve akşam iftardan sonra da sigara içilen ortamlardan uzaklaşmaya ve sigara içenlerle beraber olmamaya özen gösterirlerse kolaylıkla sigarayı bırakabilirler'' dedi.

    

-BİR HAFTA SABRET, GERİSİ KOLAY-

    

Prof. Dr. Tevfik Özlü, oruç tutup ta sigarayı bırakmak isteyen kişilerin birkaç iftar ile sahur arasında sigara içmemeleri halinde gün içerisinde zaten oruçlu olmaları yüzünden sigara içemedikleri için sigarayı bırakma konusunda önemli bir adım atmış olacaklarına işaret ederek, ''Sigarayı bırakanların genellikle en fazla zorlandıkları süre ilk bir hafta ile 15 günlük süredir. Burada tiryakinin yapması gereken şey aslında bir hafta 15 gün biraz sabretmek. Bu sürede bütün direncini toplayacak ve diyecek ki 'Sigara benim sağlığım için, yaşamım için zararlı bir şey'' dedi.

 

İftardan bir süre sonra zaten gece olduğu için insanların uyuduğu için sigara içmediğini anlatan Özlü, ''İftardan sonra uyuyuncaya kadar geçen sürede ve sahurda sigara içmemeye özen gösterilmeli. Sahurdan sonra da zaten oruçlu olunduğu için sigara içilmiyor. Bu durum sigarayı bırakma açısından tiryakiye destek oluyor'' şeklinde konuştu.

 

Prof. Dr. Özlü, sigaranın dini açıdan da sağlığa zararlı olduğu için iyi bir şey sayılmadığını ve oruç tutanların da inançlı insanlar olduğunu anlatarak, tiryakilerin bu durumu da dikkate alarak sigaradan kurtulması gerektiğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler