Sigara başarısızlığa sürüklüyor
Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği (ASYOD) Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Sigara kullananlar, sigara içilmeyen mekanlarda, uzayan toplantılarda, uzun uçak seyahatlerinde ciddi sıkıntılar yaşarlar. Bu da çalışanın iş performansını olumsuz olarak etki
Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği (ASYOD) Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Sigara kullananlar, sigara içilmeyen mekanlarda, uzayan toplantılarda, uzun uçak seyahatlerinde ciddi sıkıntılar yaşarlar. Bu da çalışanın iş performansını olumsuz olarak etkiler" dedi.
Özlü, günümüz iş yaşamındaki profesyonelliğin sigara kullanımıyla bağdaşmadığını söyledi.
Çalışanlarla yöneticilerin, sigara veya mesleki kariyer denkleminde tercihini yapması gerektiğini ifade eden Özlü, işinde iddialı, geleceğe dönük büyük hedefleri olanların, sigaradan uzak durmaları gerektiğini kaydetti.
Sigara kullanımının bir "madde bağımlılığı" olduğunu anlatan Özlü, "Tiryakiler nikotinden uzak kaldıklarında üzüntü, keder, depresyon, uykusuzluk, kızgınlık, iç sıkıntısı, konsantrasyon güçlüğü, yerinde duramama gibi belirtileri geliştirirler. Sigara kullananlar, sigara içilmeyen mekanlarda, uzayan toplantılarda, uzun uçak seyahatlerinde ciddi sıkıntılar yaşarlar. Bu da çalışanın iş performansını olumsuz olarak etkiler. İradesine hakim olamayan, madde bağımlılığı olan kişinin günümüz iş yaşamındaki profesyonelliğe uyum sağlaması mümkün değildir" şeklinde konuştu.
Özlü, sigaranın, sadece imajı sarsarak iş hayatına zarar vermekle kalmadığını, işteki başarıyı bir çok yolla tehdit ettiğini dile getirerek, Türkiye ve diğer ülkelerin itfaiye raporlarına bakıldığında iş yeri yangınlarının yarısından fazlasının sigaradan kaynaklandığını söyledi.
Sigaranın, iş yeri uyumunu ve iş barışını tehdit eden bir unsur olduğunu vurgulayan Özlü, gergin, mutsuz, yanındakilerle kavgalı, birbirinden rahatsızlık duyan elemanlardan verim alınamayacağını kaydetti.
SİGARA, İŞ VERİMİNİ DE DÜŞÜRÜYOR
Özlü, sigara ile iş kazaları arasında da bir ilişkinin söz konusu olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"Sigaranın iş verimini düşürdüğü de bilinen bir gerçektir. Sigara içmeye ayrılan vakit, sigara kullanan bir elemanın mesaisinden her gün çaldığı zaman dilimidir. Bunu bir araya getirdiğinizde, sigara kullanan eleman sayınızla doğru orantılı olarak 'yılda kaç iş günü kaybettiğinizi' kolayca hesaplayabilirsiniz. Üstelik işgünü kayıplarınız, sadece sigara kullanımına harcanan zaman dilimiyle sınırlı değildir. Çünkü sigara kullananların, kullanmayanlara göre daha sık hastalandıkları bilinmektedir."
Prof. Dr. Tevfik Özlü, yöneticilerin sigara kullanan çalışanlarını "sigara içiyor" diye işten çıkarmaması gerektiğini belirterek, kurum ve işletmelerin, iyi bir programla iş yerlerini adım adım sigarasızlaştırabilmesinin mümkün olduğunu söyledi.