Sigara dumanının zararları

Dr. Fahri Sevinç, 31 Mayıs'ta kutlanacak 'Dünya Sigarasız Günü' sebebiyle yaptığı açıklamada, sigaranın, bilinen en önemli hastalıkların ve ölüm nedenlerinden biri olduğunu belirtti. Türkiye'de son 20 yılda sigara tüketiminin giderek arttığını vurgulayan

Sigara dumanının zararları


Dr. Fahri Sevinç, 31 Mayıs'ta kutlanacak 'Dünya Sigarasız Günü' sebebiyle yaptığı açıklamada, sigaranın, bilinen en önemli hastalıkların ve ölüm nedenlerinden biri olduğunu belirtti. Türkiye'de son 20 yılda sigara tüketiminin giderek arttığını vurgulayan Dr. Sevinç, "Her yıl 100 bine yakın insanımızın bu alışkanlığa bağlı ikincil hastalıklardan öldüğü bilinmektedir. Yapılan araştırmalara göre sigara otuzdan fazla hastalığın nedenidir ve öldürücüdür.

Sigara dumanında 4 binden fazla zehirli kimyasal madde bulunduğu ve bunlardan 50 tanesinin doğrudan kansere neden olduğu yapılan araştırmalar sonucu tespit edilmiştir.

Bir başka bakış açısı ile 17 milyon kişinin sigara tüketicisi olduğu ülkemizde, sigaranın yol açtığı hastalıkların tedavisi için yaptığımız sağlık harcamasının toplamda yıllık 2.72 milyar dolar civarında olduğu göz önüne alındığında, sigaranın hem kişisel hem de ulusal bazda bizi yoksullaştırdığı açıkça ortaya çıkmaktadır. Bu rakama işgücü kaybı, hastalıklar nedeniyle bireylerin ve ailelerin çektiği acılar dahil değildir." dedi.

Sigara içmenin sadece sigara kullanan yönünde ele alınmasının yeterli bir yaklaşım olmadığını söyleyen Dr. Sevinç, "İçen bireylerin yakın çevresinde yaşayan çocuklarda ani ölümler, orta kulak ve solunum enfeksiyonları ve astım daha sık görülürken, erişkinlerde kalp hastalıkları ve akciğer kanseri, sigara dumanına maruz kalmayanlara göre daha sık görülmektedir." şeklinde konuştu.

Hiçbir organizasyonun kişi, kurum veya ülkenin tek başına sigara salgınını durduramayacağını ifade eden Dr. Sevinç, şöyle dedi: "Sürekli ve geniş kapsamlı bir tütün kontrolü istiyorsak güçlü ve kararlı destekleri harekete geçirmeliyiz.

Ortak birleşmiş güçler sayesinde sigarasız bir dünya için savaşmak daha kolay olur, sigara salgını savaşı kazanılabilir. Sigara ile savaş konusunda gönüllü kuruluşlara, üniversitelere, belediyelere ve diğer kamu kuruluşlarına kısaca toplumun tüm kesimlerine önemli görevler düşmektedir." Dr. Sevinç, sigarasız ve sağlıklı bir toplum için hep birlikte çalışılması gerektiğini ifade etti.


HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler