Sigara içiminde büyük düşüş

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Türkiye'de sabote edici yorumlara karşılık, atılan adımların başarılı olduğunu, özel işletmelerin dışındaki kapalı alanlarda sigara içilmesinin çok büyük oranda ortadan

Sigara içiminde büyük düşüş

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Türkiye'de sabote edici yorumlara karşılık, atılan adımların başarılı olduğunu, özel işletmelerin dışındaki kapalı alanlarda sigara içilmesinin çok büyük oranda ortadan kalktığını ve sigara tüketiminde düşüşün başladığını söyledi.

Özlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 2008 yılında 5727 Sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanunu çıkararak, tütün kontrolü alanında tüm dünyada büyük takdir toplayan bir başarıya imza attığını ifade etti.

Çıkarılan bu kanunla Türkiye'nin, tütün kontrolü konusunda çağdaş ülkelerdeki gibi toplumsal sorumluluklarının gereği olan hukuki normlarını oluşturduğunu vurgulayan Özlü, şöyle devam etti:
''Kanunun yürürlüğe girdiği 19 Mayıs 2008'den itibaren Türkiye'de ortak yaşanan alanların çoğunda sigara içmek güçleşmiştir. Kimilerinin 'bu kanun uygulanamaz', 'yasaklarla bir yere varılamaz' türünden, kontrol çalışmalarını sabote edici yorumlara karşılık, atılan bu adımların başarılı olduğu, özel işletmeler dışındaki kapalı alanlarda sigara içilmesinin çok büyük oranda ortadan kalktığı ve sigara tüketiminde bir düşüşün başladığı görülmektedir. Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (TAPDK) sigara satış verilerine göre, sigara satışı azalmıştır. Kanunla birlikte elde edilen bu sonuçlar, tütün kontrolü konusunda atılan adımların doğru ve etkin olduğunu ve işe yaradığını açıkça göstermektedir.''

-YASA TAVİZSİZ UYGULANMALI-

Lokanta, kahvehane, kafeterya ve birahane gibi eğlence yerlerinde 19 Temmuz 2009 itibariyle yasakların yürürlüğe gireceğini hatırlatan Özlü, şunları kaydetti:
''Böylece ortak yaşam alanlarında tümüyle sigara içilemez olacak. Tamamen sigarasız bir dünyada yaşayabilmenin yolu açılabilecektir. Bu noktada hepimize görev düşmektedir. Kanunun sorumlu tuttuğu merciler, ortak yaşama alanlarında yasal olarak sigara içilmesinin mutlak yasak olduğu ve içilmesine göz yumulmasının suç teşkil ettiği bilinciyle, aksi yönde hareket edenleri uyarmalı, uyarıları dikkate almayanlara gereken yasal yaptırımları uygulamalıdır.

Bu tür işletmeler, kendilerini yeni duruma hazırlamalı, 19 Temmuzdan itibaren müesseselerinde sigara içilmesine izin verilmeyecek şekilde gereken tedbirleri almalıdırlar. Yetkili merciler, 19 Temmuzdan itibaren ortaya çıkabilecek ihlallere karşı şimdiden önlemler almalı ve söz konusu işletme sahiplerini yasanın tavizsiz uygulanacağı konusunda uyarmalıdırlar.''

-''YASANIN UYGULANMASI SADECE KAMU GÖREVLİLERİNE BIRAKILMAMALI''-

Prof. Dr. Özlü, il tütün kontrol komiteleri, il yöneticileri, kamu kurumu yöneticileri, belediyeler ve kolluk kuvvetlerinin kendilerine tanınan yetkileri kullanıp, sorumluluklarının gereğini yerine getirmeleri gerektiğini belirterek, ''Bu durumda ulusal sağlığımız için çok önemli bir dönüm noktasını daha başarıyla aşmış olacağız. Ancak tütün kontrol çalışmaları, sadece kamu görevlilerinin çabalarına bırakılmamalı ve sigarasız bir dünyada yaşamak ve gelecek kuşaklara daha sağlıklı bir dünya bırakmak isteyen herkes, sivil duyarlılığın gereğini yerine getirmeli, kanunu sahiplenmeli, yasak alanlarda sigara içenleri ve içilmesine göz yuman yetkilileri medeni ölçüler içerisinde uyarmalı'' dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler