"Sigara ölümcül bir hastalıktır"
Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Özlü, sigaranın ölümcül bir hastalık olduğunu ve bu hastalığa yakalanan kişinin öleceğini söyledi. Prof. Dr. Özlü, Sigarasız Dünya Günü dolayısıyla, Sağlık İl Müdürlüğü'nün sağlık p
Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Özlü, sigaranın ölümcül bir hastalık olduğunu ve bu hastalığa yakalanan kişinin öleceğini söyledi.
Prof. Dr. Özlü, Sigarasız Dünya Günü dolayısıyla, Sağlık İl Müdürlüğü'nün sağlık personeli ve öğretmenlere yönelik düzenlediği ''Sigara'' konulu panelde yaptığı konuşmada, sigara kullanımının tedavi gerektiren, kronik bir salgın hastalık olduğunu belirtti.
Bazı hastalıkların sadece bireyi ilgilendirdiğini, ancak sigara kullanımı hastalığının sadece bireyi değil, çevresini de etkilediği için salgın hastalık olduğunu ve herkesi ilgilendirdiğini ifade eden Özlü, ''Türkiye'de grip salgını yaşandı. Bu salgının toplumu etkileme oranı zayıftı. Sigara salgını ise toplumun yüzde 30-40'ını etkilemiş durumda. Dünyada 1,3 milyar kişi sigara tiryakisi. Her 3 erişkinden biri sigara kullanıyor'' dedi.
Prof. Dr. Özlü, "kadınların, ekonomik özgürlük kazandıkça ve sosyal hayata daha çok adapte oldukça sigara kullanımının arttığını gözlüyoruz. Sigaraya başlama yaşı büyük oranda 20 yaşın altında. Her 6 saniyede 1 kişi sigaradan ölüyor. Yılda 5 milyon kişi ölüyor'' diye konuştu.
Sigaranın ölümcül bir hastalık olduğunu ve bu hastalığa yakalanan kişinin öleceğini vurgulayan Prof. Dr. Özlü, şöyle devam etti:
''Sigaraya bağlı ölümlerin anında ortaya çıkmaması, insanları sigaranın zararları konusunda yanıltıyor. Türkiye'de her yıl aktif içime bağlı 100 bin, pasif içime bağlı ise 15 bin ölüm gerçekleşiyor. Sigaraya bağlı ölümler, trafik kazaları, yangın ve terörden daha etkili. Sigara içenlerin yüzde 50'si içtikleri sigaradan dolayı ölüyor. Günde 20 adetten fazla olmak üzere 25 yıl sigara içen kişinin beklenen yaşam süresi, içmeyene göre yüzde 25 kısadır. Bir sigara kişinin ortalama ömründen 10-12 dakika çalıyor.''
Prof. Dr. Özlü, sigara içmenin kronik bir intihar olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:
''Sigaranın neden olduğu hastalıkların listesi çok uzundur. 'Sigaranın yol açmadığı hastalıklar' diye bir liste hazırlasak daha kısa olur. Sigara dumanında 6 bin çeşit kimyasal madde var. Bir nefes çektiğinizde 300 milyon ile 3 milyar partikül akciğere giriyor. Bunlara bakınca sigara içenin hemen nasıl hastalanmadığına şaşırmak lazım. Akciğer kanseri yüzde 90 sigaraya bağlı. Kanser parayla satın alınan bir hastalıktır. Her 8 aktif içici yanında 1 pasif içiciyi de öldürmektedir. Kadınlar ve çocuklar pasif içicilikte büyük risk altında. Her yıl sigara nedeniyle ölen 5 milyon kişiden 1,5 milyonu kadın. Her yıl ölen 600 bin pasif içiciden yüzde 64'ü kadınlardan oluşuyor.''
-''TÜRKİYE'DE GÜNDE 25 MİLYON DOLAR SİGARAYA ÖDENİYOR''-
Dünyada bir yılda sigaraya 300 milyar dolar, Türkiye'de ise 10 milyar dolar ödendiğini belirten Özlü, ''Türkiye'de günde 25 milyon dolar sigaraya ödeniyor. Bir günde imal edilen sigara sayısı, dünya nüfusunun iki katıdır'' dedi.
Özlü, isteyen her kişinin sigarayı bırakabileceğini ifade ederek, şunları kaydetti:
''Her içici istedikten sonra sigarayı bırakabilir. 'Bırakamıyorum' diye bir şey yok. Kendi çabasıyla bırakamayan kişi, sigara bırakma polikliniklerine müracaat edebilir. Kişi sigarayı bıraktığı andan itibaren nikotin ve zararlı diğer maddelerin vücuttaki etkileri azalmaya başlar. Kan temizlenmeye başladığı andan itibaren, sigaranın yol açtığı riskler de azalmaya başlar. Sigarayı bırakmak için hiçbir zaman geç kalmış sayılmazsınız. Sigarayı ne kadar erken bırakırsanız, o kadar etkili olur. Bıraktıktan sonra da bir tane dahi olsa sigara içilmemeli. Sigara bırakınca kişi yaklaşık 2 hafta bir zorluk yaşayacaktır. Bu zor dönemi de kolaylıkla atlatabileceği yöntemler var.''
Sağlıklı çocuk sahibi olmak isteyen kadın ve erkeğin, çocuk sahibi olmaya karar verdikleri andan itibaren sigara içmemesi gerektiğini belirten Özlü, ''Hamilelikte sigara içmek tam bir cinayettir'' dedi.
Trabzon İl Sağlık Müdürü Halit Çınarka da, Sigarasız Dünya Günü'nün tütün ve tütün mamullerinin yol açtığı sağlık sorunlarına dikkat çekmek ve ülkelerin bu konular üzerinde politika yürütmesini sağlamak amacıyla Dünya Sağlık Örgütü tarafından 1987 yılından itibaren kutlandığını söyledi.
Çınarka, Sigarasız Dünya Günü'nün her yıl farklı temayla kutlandığını belirterek, ''Bu yıl kadın teması işleniyor. Kadınların sigara içmesi, 'sağlıksız gelecek' demektir. Sigarayla mücadele bazı kurum ve kuruluşların mücadelesi değildir. Tüm ülkenin mücadelesidir. Bu mücadele, ülke insanının sağlığının ve ekonomisinin kurtarılması mücadelesidir. Tüm vatandaşlarımızın bu mücadeleye sahip çıkasını umuyorum'' dedi.
Panel, İl Sağlık Müdürlüğü uzmanı Dr. Mehmet Kapucu'nun sigarayla ilgili sunumunun ardından sona erdi.